Veszélyben a kutyák! Erre figyelj, hogy ne kapjon mérgezést a kedvenced!





A budai állatklinikákon egyre több a diómérgezéses kutya. Az állatok betegsége teljes testű remegéssel kezdődik, legrosszabb esetben pedig akár tragédiával is végződhet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.17.
betegség mérgezés kutya

A Facebookon található kutyás csoportokban egyre gyakoribbak az olyan bejegyzések, amelyben remegő kutyák, figyelmeztető felhívások, vagy éppen állatorvosi tapasztalatok szerepelnek a dióevésről. A nedves, csapadékos időjárás hatására ugyanis Budapesten sok helyen penészes dió található a földön, amelyet a négylábúak elfogyaszthatnak, és ezután mérgezést kaphatnak.

Pomeranian,Spitz,Dog,In,Autumn.,The,Dog,Sniffs,And,Eats
Veszélyes lehet a kutyák számára, hogyha feleszik a penészes diót a földről /Fotó: Shutterstock

Most sok gazdi a fejéhez kaphat, hogy ez nem igaz, hát az ő kedvence máskor is evett már diót és semmi baja nem lett tőle. Igen, ez igaz, azonban ez azért van így, mert nem minden dió mérgező hatású az ebekre. A fekete terméssel, és a penészes vagy gombás dióval van a probléma. Amennyiben a kutyátok ilyen termést evett fel a földről, akkor különböző tüneteket produkálhat, amelyek a diómérgezésre utalhatnak. A Ripost felkereste dr. Nádasi Péter állatorvost, aki elárulta, hogy mik a legjellemzőbb tünetek a diómérgezéses kutyáknál, és mit kell tennünk, ha ezeket tapasztaljuk.

„A dió olyan, mint a szőlő, nem minden kutya érzékeny ennyire rá, ez változó minden ebnél. Eltérő, hogy mekkora mennyiség okoz bajt, és milyen intenzív tüneteket okoz a különböző négylábúaknál. Nem is magával a dióval van a probléma, hanem a tárolástól vagy a nedvességtől elszaporodó gombával, ez váltja ki a mérgezést. Erős remegéses, idegrendszeri tünetekkel kezdődik, és utána változó, hogy mennyire eszkalálódik a kutya szervezetében a betegség. Legvégső esetben légzésbénuláshoz és halálhoz tud vezetni. Ismert tünete még az egész testükre kiható remegés” – fejtette ki a tudnivalókat a szakember.

Budán azokban a kerületekben, ahol sok diófa található, az elmúlt két hétben megnőtt a diómérgezéses esetek száma. Például egy gazdagréti állatklinikán 30, míg egy másik állatkórházban 50 feletti esetszámban láttak el megbetegedő kutyákat.

„Ha időben eljut állatorvoshoz a kedvencünk, a kezelőorvosa pedig időben felismeri a diómérgezést, akkor meg lehet gyógyítani az állatot az esetek nagy részében. Általában hánytatással vagy toxinkötő anyagokkal kezelik őket, például széntablettával” – tette hozzá dr. Nádasdi Péter, aki elárulta, hogy mi nehezítheti a betegség felismerését.

„Ha bejön egy remegő állat, nem feltétlen a diómérgezés jut először az állatorvos eszébe. Nincs specifikus tünete, ezért nem annyira könnyű felismerni. Azonban az interneten több videó is található, amelyekben megmutatják, hogy milyen remegés törhet rá a kutyákra diómérgezés esetén. Ha a gazdik ilyen tüneteket tapasztalnak kedvencükön, és esetleg látták diót enni, akkor sokat segíthet a kollégának, ha erről beszámolnak” – magyarázta az állatdoki.

Az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány által készített videóban láthatjátok, hogy hogyan néz ki egy diómérgezés miatti remegés a szegény négylábúaknál: 

 

Az állatorvos rámutatott, hogy csak legvégső esetben járhat halállal egy diómérgezés.

„Ahhoz, hogy tragédiával végződjön egy diómérgezés, ahhoz nagyon érzékenynek kell rá lennie a kutyusnak, és nagy mennyiséget kell a penészes dióból elfogyasztania. Ez csak a legvégső esetben fordulhat elő, és csak akkor, hogyha nem jut időben állatorvoshoz a beteg kutya.”





 





Ezeket olvastad már?
Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás