Kutyások vigyázat! Patkánymérges ládákat helyeztek ki Budán

Dr. Hámori Zsolt állatorvos világosította fel a Metropol olvasóit, hogy mit tehetünk, ha kutyánk evet a méregből.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2023.01.12.
mérgezés Budavár állatorvos kutya Budapest

A budavári önkormányzat a hét elején a Facebook-oldalán figyelmeztette az I. kerületi kutyatulajdonosokat, hogy a napokban fokozottabban figyeljenek oda a kedvenceikre, ugyanis az elszaporodó rágcsálók miatt patkányméreggel töltött dobozokat helyeztek ki a városrészben.

A Metropol felkereste az I. kerület hivatalos állatorvosát, dr. Hámori Zsoltot, aki megnyugtatta az olvasóinkat, hogy könnyen elkerülhetjük, hogy felegyen valamit a földről a kedvencünk. Ebben pedig főleg nekünk gazdáknak van felelősségünk, ugyanis ha mindig pórázon sétáltatjuk ebünket, akkor ezzel elébe mehetünk, hogy valami olyan a szájába kerüljön, aminek nem lenne szabad. Véletlen helyzetek azonban bármikor megtörténhetnek, így a szakember tanácsot adott azoknak a kutyatulajdonosoknak is, akiknek a négylábújával már megtörtént a baj.

A kutya nem tud szerencsére belemászni ezekbe a patkánymérges dobozokba. Ha pedig egy döglött patkányt megenne, akinek méreg van a szervezetében, az lassan hatna csak a kutyus testében.

„A legnagyobb probléma az, amikor a kutyatulajdonos elengedi a kedvencét, mert akkor az eb el tud menni és felenni a földről bármit, anélkül, hogy a gazdája tudna róla. Ez teljesen a gazda felelőssége” – szögezte le dr. Hámori Zsolt.

Maxi kutya
A pórázon vezetett kutyák kisebb eséllyel esznek fel mérget a földről Fotó: Vigyél Haza Alapítvány

Ha mégis véletlen megtörténne egy ilyen eset, hozzák el hozzánk az ebet, akkor meghánytatjuk. Olyan is volt már, hogy behoztak egy kutyust, meghánytattuk, és egy nejlonzacskó jött ki belőle, vagy ilyen ürülékszerű dolog, ezek nem számítanak mérgezésnek.

„A mérgeknek színe van, piros vagy kék. Volt már olyan esetem, hogy hoztak egy ebet, aki a pincében megevett valami mérget, és már tiszta kék volt a pofája, mert ugye a kék méreg ráragadt a bajszára, de ezt kiürítettük a szervezetéből és nem is volt semmi baj. Komolyabb eseteknél pedig tudunk adni az állatnak infúziót, valamint véralvadás-elősegítőt, és jól is lesznek gyorsan” – fejtette ki lapunknak az I. kerületi állatorvos, aki elárulta azt is, hogy sokszor felkeresik a rendelőjét kolbászokkal vagy más ételekkel, hogy ellenőrizze, hogy nem mérgezett étellel próbálták bántalmazni a kedvencüket, ám ilyenkor nem tud segíteni egy hétköznapi állatorvos. 

Pomeranian,Spitz,Dog,In,Autumn.,The,Dog,Sniffs,And,Eats
Fotó: Shutterstock

„Én nem tudok toxikológiai vizsgálatot végezni a gazdák által elhozott kolbászokon. Ilyen esetekben azt ajánlom, hogy inkább a rendőrségre menjenek a gazdák, mert nekik van kapacitásuk a vizsgálatra” – fogalmazott a szakember, aki arról is beszélt lapunknak, hogy a patkánymérgek úgy hatnak, hogy a rágcsálóknak pár nap után belső vérzése lesz, és lelassulnak, illetve legyengülnek. Ha pedig véletlenül egy kutya enne meg egy ilyen vegyi anyagot, nála se rögtön aznap okozná a problémákat a szervezetében. Az állatorvos örömhírt is megosztott velünk, ugyanis az elmúlt 4 napban – miután figyelmeztették a gazdákat – még egyetlen kutyánál sem okozott problémát a kihelyezett méregdobozok tartalma.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás