RETRO RÁDIÓ

Póráz nélküli, megvadult ebek terrorizálják a békés kutyasétáltatókat





Legalább három kis kedvenc tragédiája, egy sebesült ló, egy sokkos állapotba került gyerek és elkeseredésükben paprikasprével felszerelkezett gazdik – az elmúlt egy évben sokat írtunk a felelőtlen budapesti kutyatulajdonosok viselkedéséről, akik a tiltás ellenére is póráz nélkül engedik szabadjára neveletlen ebeiket. A helyzet, úgy tűnik, egyáltalán nem javult.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.17.
I. kerület XI. kerület XVII. kerület gyilkos ösztön

Az ösztöneik beindulásával veszélyes támadóvá válhatnak négylábú kedvenceink. A felelőtlen tulajdonosok által póráz nélkül szabadjára engedett állatok okozta baleseteknek az utóbbi időben többnyire békés, pórázon sétáltatott kutyák, néha lovak és őzek váltak áldozataivá. Eközben pedig kormányrendelet mondja ki, hogy belterületen kedvenceinkre kötelesek vagyunk pórázt csatolni.

A póráz elejét veheti a vérre menő verekedéseknek Fotó: Shutterstock

Megvadult staffordshire törte el Mickó gerincét

Egy autóból kiugró vad staffordshire terrier ölte meg Mickót, a fehér színű kis pulit. Dr. Ceskó Izabella, Mickó gazdája mesélte el a Metropolnak a novemberi tragédia részleteit.

„A férjem késő este kivitte sétálni a kutyit. A Hársliget lakóparknál egy kocsiból kiugrott póráz nélkül egy kutya, amit már korábbról ismertünk, ugyanis többször is sétáltatták erre póráz nélkül” – emlékezett vissza elcsukló hangon Izabella. „Egyből leszorította Mickó fejét. A gazdája kicsit részeg volt, és csak nagy nehezen sikerült elhúznia a kutyáját. Hazavittük Mickót, de otthon összeesett, és teljesen lebénult. Rohantunk vele az állatkórházba, és kiderült, hogy beszakadt a nyakán a csigolyája. Ő csak egy kis puli volt, a támadója pedig egy staffordshire terrier” – mondta elkeseredve a nő.

Az ügynek nem lett semmiféle következménye, mivel a támadó kutya gazdájának pontos címét nem tudták kinyomozni. Új kedvencükkel azóta azonban már nem járnak a Hársliget lakópark környékére. A helyi kutyás közösség más tagjaitól is azt az információt kapták, hogy nem ez volt a támadó kutya egyetlen balhéja a környéken.

Mickó itt még boldog volt Olvasói fotó

Yorkimészárlás a Gellérthegyen

A Metropol elsőként számolt be arról a halálos kimenetelű kutyatámadásról, amely szeptember 11-én, vasárnap napközben történt a Gellért-hegyen. Egy közeli lakásból kiszökött erős testalkatú kutya – vélhetőleg bull terrier – szabályosan szétmarcangolt egy kistestű yorkshire terriert a hegy füves részén. A véres mészárlást többen is végignézték, köztük a kutya gazdája, egy 7 éves kislány, aki a látványtól sokkos állapotba került. A bullterrier tulajdonosa közben kutyástul felszívódott. Az ügyben a XI. kerületi rendőrkapitányság nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen állatkínzás gyanúja miatt, de egyelőre nem akadtak a gyilkos eb nyomára.

Itt történt a véres mészárlás Olvasói fotó

Szotyi kutya tragédiája elindított valamit a Várban

Szotyi kutyus esetéről tavaly decemberben írtunk először, ő volt az a kis yorki, aminek az életét a budai Várban oltotta ki a hírhedten agresszív Zsombor nevű magyar vizsla. A kis szőrmók tragédiáját követően a Várnegyed kutyás közössége „fegyverkezésbe” fogott. Sokan már paprika- vagy gázsprével felszerelkezve sétáltatják kedvencüket, annyira tartanak a póráz nélküli balhés kutyák támadásaitól. Annyit sikerült elérniük a helyi ebtulajdonosoknak, hogy összehívtak egy kutyás fórumot, és jelenleg szakemberek tartanak felelős kutyatartási tréningeket az I. kerületben. Ezekre azonban többségében olyan gazdik járnak, akik egyébként is nevelik a kutyáikat, a felelőtlen kutyatulajdonosok eddig távol maradtak.

Lovas rémálom Rákosmentén

Szinte napra pontosan egy éve történt Vágó Tímea lovassport-edző és társainak életveszélyes kilovaglása a Mersze-mocsár Vecsés felőli oldalán, amely során egy öttagú, póráz nélküli megvadult kutyafalka támadt rá és fiatalkorú lovas társára. Tímea lovát, Ginát több helyen is megsebesítették a megvadult ebek, a hátas akár le is sántulhatott volna, hogyha átharapják az ínszalagját. A másik megtámadott lovon egy 15 éves lány ült, aki azonban szerencsére gyakorlott lovas volt, és nem veszítette el a lélekjelenlétét: a lovon tudott maradni, így megúszta sérülés nélkül. Belegondolni is borzasztó, hogy mi történhetett volna, ha aznap egy tapasztalatlan fiatal ül a nyeregben, aki az ijedt lóról a megvadult kutyák közé esik.

Olvasói fotó

Őzgyilkosság a Széchenyi-hegyen

Ki ne emlékezne rá, hogy idén májusban egy békés őz haláltusáját videózták le, amit egy nagyobb testű, póráz nélküli szürke kutya marcangolt szét a Széchenyi-hegyen. A támadás megrázó felvétele akkor futótűzként terjedt az interneten. Az eset kapcsán az erdőt felügyelő Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, Mészáros Péter nyilatkozott lapunknak, akitől megtudtuk, hogy nemcsak a városban, de egy természetvédelmi területen is tilos – a gombakereső és a betanított vadászkutyákat kivéve – póráz nélkül elengedni állatainkat.

Hegedűs Krisztina kutyakiképző pedig arról beszélt, hogy az állatok ösztönét semmilyen tanult módszer nem írja felül. Mindegy, hogy mit tanítunk a kutyának, mennyire kontrollálható és szófogadó, bizonyos ingerkörnyezetben, például erdőben, ahol vadak vannak, bármelyik ebből előtörhet a vadászösztön.

Nemrégiben egy őzet támadott meg, majd marcangolt szét egy kutya Fotó: Facebook

Törvény írja elő a póráz használatát

„Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes” – olvasható a 41/2010. (II.26.) kormányrendeletben. Aki nem tartja ezt be, szabálysértési bírságot köteles fizetni. A helyszíni bírság 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, ami elkövetésenként nő.

A kiképző tanácsai kutyatámadás esetén

A különböző méretű kutyákat különböző módokon lehet megállítani, ha kitör a vérre menő verekedés. Angyal Zsolt, az Akela Kutyaiskola vezetője a Metropolnak elmondta, gazdiként hogyan előzhetjük meg a nagyobb bajt.

Gina, a ló megúszta veszélyes sérülések nélkül Olvasói fotó

Nagyobb termetű kutyák:

A nagyobb kutyák általában a „holtra rázó technikát” alkalmazzák, ilyenkor a nagy kutya felkapja a kicsit, és elkezdi rázni. Ilyenkor a kis termetű kutya gazdájának először a pórázt el kell dobnia, hogy ne hátráltassa kedvencét. Utána a támadó kutyának vagy le kell nyomni a fejét a földre, vagy a nyakörvét kell hátrafelé húzni, legalább addig, amíg egy kissé oxigénhiányos állapotba kerül, és kiköpi a szájában tartott „zsákmányt”. Ha a támadó ebnek az első két lába a levegőbe is emelkedik ilyenkor, ezzel meggátoljuk a további harapásokat.

Hasonló termetű kutyák:

Ha a támadásnál az ebeknek még nincsen fix fogásuk, azaz éppen csak kezdődik a verekedés, addig meg lehet próbálni a pórázaiknál fogva széthúzni őket. Amikor azonban már fix fogást találtak, akkor ez semmiképp nem ajánlott. Ilyenkor az lehet a megoldás, hogy kibillentjük az egyensúlyukból a kutyákat, amíg fogásvesztés nem lesz. Ugyanis amíg négy lábbal áll a földön, addig tudja a legnagyobb harapóerőt kifejteni. Ezt kell megakadályoznunk.





Ezeket olvastad már?
„Szexelnek reggel, este és hajnalban!” – rettegnek az emberek, a lépcsőházban esnek egymásnak a Józsefvárost elárasztó drogosok és örömlányok – fotók

„Szexelnek reggel, este és hajnalban!” – rettegnek az emberek, a lépcsőházban esnek egymásnak a Józsefvárost elárasztó drogosok és örömlányok – fotók

Budapest régen - te felismered, hol járunk? - Kvíz

Budapest régen - te felismered, hol járunk? - Kvíz

Elesett az autópálya, már közel 10 kilométeres a torlódás

Elesett az autópálya, már közel 10 kilométeres a torlódás

Emlékszel még a régi húsvéti üdvözlőlapokra? Nem? Akkor segítünk! - képgaléria

Emlékszel még a régi húsvéti üdvözlőlapokra? Nem? Akkor segítünk! - képgaléria

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás