Idén 800 éve, hogy Betlehemet állítunk karácsonykor – Így alakult ki ez a szokásunk





Pápai engedélyt kért Szent Ferenc a betlehemállításhoz, ami olyan jól sikerült, hogy azóta is ezzel emlékezünk a megváltó születésére.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2023.12.23.
jelenet Szent Ferenc betlehemi jászol születés Jézus

Pontosan 800 évvel ezelőtt, 1223-ban állította fel Szent Ferenc az első betlehemet. A betlehem és betlehemezés a karácsonyi ünnepek lényegét és szellemiségét igyekszik átadni. A betlehemi jászol szimbolizálja a lélekben megszülető fényt, amely jóra ösztönzi az embert. Ezek a hagyományok segítenek az embereknek megélni és megosztani a karácsony valódi jelentését, krisztus urunk eljövetelének teljes misztériumát.

A megváltó születése / Fotó: Pexels/Pixabay

Szent Ferenc alapította hagyomány

Az 13. században, az itáliai Grecció városában, Szent Ferenc, a ferences rend alapítója, azt szerette volna, hogy még inkább megtapasztalja Jézus Krisztus születésének egyszerűségét és szegénységét. Az ifjú szerzetes egy barátjával, aki Greccióban élő gazdag és befolyásos családból származott, egy kis barlangot választott ki a város közelében. Az év 1223-as karácsonyán, Szent Ferenc arra kérte a barátját, hogy rendezze be a barlangot, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, majd értesítse a pásztorokat. Célja az volt, hogy életre keltsék Jézus születésének történetét, még jobban átélhessék ezt a különleges pillanatot, így született meg az első betlehemi jászol.

Élő betlehem / Fotó: Pexels/Pixabay

Az esemény során Szent Ferencnek megelevenedett a kis Jézus, aki egy egyszerű szalmaágyon feküdt. Ez a közösségi élmény mélyen meghatotta őt, és úgy érezte, hogy ez az egyszerű jelenet az igazi karácsony szellemét hozza el. Ezt követően Szent Ferenc kérte a pápát, hogy engedélyezze neki a betlehemi jászol építését otthon is. A pápa beleegyezett, és így kezdetét vette a betlehemi jászol hagyománya, mely hamarosan szétterjedt egész Európában.

A megváltó születése / Fotó: Pexels

A pápa könyvet adott ki erre a jeles évfordulóra

Az idei évfordulóval együttműködve a Vatikáni Könyvkiadó kiadásában megjelent "Ferenc pápa: A betlehemi jászol – a Szenteste szereplői és szimbólumai" című könyv, melyben a pápa részletesen magyarázza el a betlehemi jászol jelenetének fizikai és szimbolikus elemeit. Ebben a különleges kötetben a betlehemi jászol szereplőinek jelentőségét és üzenetét tárgyalja, mélyítve ezzel a karácsonyi ünnep szellemiségét.

Ferenc pápa és a Betlehem / Fotó: Pexels

A magyar ferencesek is megemlékeztek

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány különleges programsorozattal emlékezik meg erről a mérföldkőről, Böjte Csabáék az Összetartozás Betlehemi Karavánját alkották meg. Ez a karaván városról városra haladva, imádkozva és énekelve terjeszti Krisztus üzenetét, és végül december 23-án, 14:00 órától Budapestre érkezett a Fővárosi Nagycirkusz elé.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával egyébként Budapesten az Erzsébet téren egy különleges mozi installáció eleveníti meg a 800 éves grecciói betlehemi jászolt. Tegnapig volt látogatható egy mozgókép sátor, amiben Jézus születésének törtéetét vetítették 360 fokban a kupolaszerű építmény belsejére, különleges látványvilágot teremtve.

Különleges hangulat / Fotó: pestisrácok

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Fővárosi Nagycirkusz együttműködésében létrejött karaván és a budapesti installáció is arra hivatott, hogy a betlehemi jászol és Szent Ferenc üzenetét kortól, felekezettől, vallástól függetlenül az emberek közé vigye, hozva ezzel a karácsonyi ünnep valódi jelentését a közösségekbe.





 





Ezeket olvastad már?
Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

„A gyerekemmel akarok lenni” – zokogta a fiát gyászoló édesanya, majd megtörtént a dráma

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Ekkora árzuhanás várható a hazai benzinkutakon - a kormány nem engedi elszabadulni az árakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás