Bérlakásbotrány: egy vak pár bérleményében is kikötötték az áramot Szaniszló Sándorék hibájából





Újabb bérlőnél kötötték ki az áramot, mert a DK-s vezetésű XVIII. kerület nem kötött időben szerződést a szolgáltatóval. Az önkormányzat olyan lakásokba költöztet bérlőket, amelyek lakhatásra alkalmatlanok.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.12.08.
bérlakás Szaniszló Sándor botrány XVIII. kerület

„A napokban kijött egy férfi és kikötötte a villanyórát. Azóta semmink nincs, se meleg víz, se villany” – panaszolta a Metropolnak Tibor, akit másodmagával október közepén költöztettek ki viharos gyorsasággal egy ideiglenes bérlakásba, miután a DK-s vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat jelentős csúszással, de felújítja eredeti lakhelyét az Üllői úton. A kapkodás oka, hogy négy évig nem foglalkoztak még az előző, fideszes városvezetés által 2019-ben elnyert pályázattal, hamarosan viszont lezárulnak a lehetőségek... 

Tibor egyáltalán nem lát, felesége pedig 90 százalékban vak. Most áram nélkül élnek... Olvasói fotó

Tiborék kálváriája másfél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor átköltöztette őket a baloldali vezetésű önkormányzat az ideiglenes lakásba. Már a költözés sem jött jól, hiszen Tibor feleségét nem sokkal előtte műtötték. De miután az önkormányzat váratlan gyorsasággal felújítja a bérházat, ahol eddig éltek, nem volt más választásuk, a kerület által kínált ideiglenes bérlakásba költöztek. Az új bérleményben azonban a napokban, szintén váratlanul kikötötte a szolgáltató az áramot. Ekkor derült ki Tibor számára, hogy az önkormányzatnak nincs érvényes szerződése. Az esetet súlyosbítja, hogy Tibor egyáltalán nem lát, felesége pedig 90 százalékban vak.

Nem megy a hűtőnk, leolvadt a fagyasztónk, a bennük lévő áru tönkrement. A vagyonkezelőt hívtuk, a szolgáltatóra mutogatnak. Azt mondták, hogy megigényelték már a szerződést, és várjunk türelemmel, amíg – a szolgáltató szerint – 30 napon belül rendezik a helyzetet. Én nem tudom, mikor járhat le az a 30 nap, de mi már másfél hónapja ideköltöztünk. Magyarul: úgy helyeztek el bennünket itt, hogy nem volt érvényes szerződése az önkormányzatnak a szolgáltatóval

– mondta Tibor, hozzátéve: „Tizenkettő családot költöztettek ki az Üllői útról. Rajtunk kívül járt már pontosan ugyanígy más is. Őket új ideiglenes lakásba tették. Mi viszont megszoktuk itt másfél hónap alatt. Kitapogattunk már mindent, tudunk közlekedni. Ezért nem szeretnénk újabb költözést, azt kérjük csak az önkormányzattól, hogy minél hamarabb oldják meg az áramproblémát.”  

Az egyik családnál nem volt áram, a másiknál nem működik a fűtésrendszer, a XVIII. kerületi DK-s polgármester olyan ideiglenes lakásba költöztette a bérlőket, amelyek lakhatásra alkalmatlanok

„Jól mutatja a baloldali önkormányzat felelőtlenségét, hogy amikor Tibor jelezte, hogy nem tudja használni a hűtőt, a telefont sem tölteni, és még borotválkozni sem tud, azt válaszolta neki cinikusan a vagyonkezelő: ne aggódjon, mert lehet, hogy jól áll a szakáll” – ezt már Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselő mesélte elképedve. A kormánypárti politikus elmondta, hogy nem ez az egyetlen felelőtlensége a Petrovai László párbeszédes politikus által irányított lakásgazdálkodásnak.

Az utóbbi egy hónapban ez a harmadik olyan alkalom, ami jól mutatja, hogy a bérlakás-kiutalási gyakorlat rossz, a vagyonkezelő képtelen közszolgálati szerződéseket kötni. Tiborék esetében az igény elküldése a szolgáltatónak nem egyenlő azzal, hogy érvényes szerződéssel rendelkezik az önkormányzat. Ráadásul jóval nagyobb felelősség terheli őket, hiszen testi fogyatékossággal rendelkezik a pár! A baloldali városvezetés kampányígéreteivel és hangzatos szlogenjeivel szemben, ebből is kiderül, hogy valójában nem lehet rájuk számítani. Jelenleg minimum gondatlanul jártak el, amikor megkötött szerződés nélkül adtak bérbe lakásokat, bízva abban, hogy az ilyen ügyek nem kapnak nyilvánosságot

– hangsúlyozta Kádár Tibor.

Kádár Tibor szerint tűrhetetlen, ahogyan Szaniszlóék a bérlőkkel bánnak – Fotó: Metropol

Szaniszló Sándor elbukhatja a pályázati pénzt, ezért a nagy sietség

Négy évig semmit nem csinált az önkormányzat az előző, fideszes városvezetés által 2019-ben, a kormányzattól elnyert szociálislakás-felújítási támogatással. Idén nyáron azonban leesett a tantusz, hogy 2023. december végéig fel kell újítani az Üllői út 317. szám alatt lévő bérházat, különben elúszik a pénz. Szeptemberben értesítették az épületben élő 12 családot, hogy megkezdik a felújítást úgy, hogy közben ők is ott élnek. Itt kezdődött a bérlők tragikus kálváriája, mert ez nyilvánvaló módon nem működött. Amikor leesett Szaniszlóéknak, hogy ezt így nem lehet, akkor egyik pillanatról a másikra megpróbálták a bérlőket átmeneti bérlakásokban helyezni. „Ekkor derült ki, hogy a »király meztelen«: éveken keresztül nem törődtek az önkormányzati bérlakásokkal. Ad hoc módon elhelyezték a bérlőket, de ezek az önkormányzati bérlakások a legkevésbé voltak előkészítve arra, hogy akár ideiglenesen is lakjanak bennük” – részletezte a fideszes önkormányzati képviselő.

Egy másik lakásban hemzsegnek a csótányok és alig van fűtés

Tiboréknál másfél hónap után kötötték ki az áramot, egy másik család szintén olyan lakásba került, ahol két nap múlva megjelent az áramszolgáltató és leszerelte az órát, mert az önkormányzatnak szintén nem volt érvényes szerződése a szolgáltatóval. Egy harmadik családot olyan lakásba költöztettek, ahol nincs megfelelő fűtés, és mivel ez egy panellakás, a téli szezon alatt nem is javítható a rendszer. A lakásban ráadásul hemzsegnek a csótányok is, még felújítva sem volt rendesen.

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

Gondoltad volna, hogy évtizedekig nem volt kapcsolat a Margit híd és a Margit-sziget között - Galéria

Gondoltad volna, hogy évtizedekig nem volt kapcsolat a Margit híd és a Margit-sziget között - Galéria

Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Minden délután lefeküdt szunyókálni a családanya: szörnyű, mi történt vele

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás