Élő videó: már buliznak, újévi tűzijátékok a világ körül

A világ számos területén már átléptek a 2024-es esztendőbe.Megosztás
Szerző: CHI
Létrehozva: 2023.12.31.
tűzijáték szilveszter Új-Zéland

A világ első lakott területeként, közép-európai idő szerint 11 órakor a több időzónában elterülő csendes-óceáni Kiribati szigetcsoport legnagyobb szigetén, a 7300 lakosú Kiritimatin léptek be a 2024-es esztendőbe. Negyedórával később már az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigeteken köszöntött be az új év. Az Új-Zéland Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre fekvő szigeteken mintegy 700 ember él.

Az új évet elsőként, közép-európai idő szerint déli 12 órakor köszöntő nagy nemzetközi központként Új-Zéland legnagyobb városa, Auckland következett, ahol a település nevezetes épületeit világították ki. A látvány csúcspontjaként a déli félteke legmagasabb tornyáról, a Sky Towerről lőtték ki a tűzijátékokat, illetve épületeket világítottak meg lézerfénnyel, többek között az aucklandi kikötői hidat is.

A csendes-óceáni ország, Új-Zéland fővárosa, Wellington is tűzijátékot és zenés mulatságot szervezett a város egyik belső lagúnájában. Az óévet az új-zélandival egy időben maga mögött hagyó Szamoa szigeteken, a Csendes-óceán délnyugati részén két külön tűzijátékot rendeztek, az egyiket a szigetcsoport fővárosban, Apián, a másikat pedig Szamoa legnagyobb területű szigetén Savai'i-n. A tűzijátékokat új-zélandi pirotechnikai szakemberek szinkronizálták, és mindkét szigetről egyszerre indították éjfélkor.

Sydney, amely két órával van Új-Zéland és Szamoa mögött, az ausztrál város ikonikus kikötőjében rendezett ünnepségekkel kerül a figyelem középpontjába. A tervek szerint egymillió ember gyönyörködik majd a látványban, amikor éjfélkor hatalmas tűzijáték világítja be az eget. A Szamoától mindössze 220 kilométerre keletre, a dátumválasztó vonal túloldalán fekvő Amerikai Szamoa lesz az utolsó, ahová beköszönt a 2024-es év.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás