Már kaphatók a tűzijátékok szilveszterre – Szigorúan ellenőrzik az árusokat





Csütörtöktől egészen szilveszter napjáig kaphatók a 3. osztályba sorolt tűzijátékok Magyarországon. A Metropol egy árussal és vásárlókkal beszélgetett a pirotechnikai eszközök biztonságos felhasználásáról.



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2023.12.29.
Módosítva: 2023.12.29.
tűzijáték árus rendőrségi ellenőrzés szilveszter

Csütörtök délelőtt országszerte kinyitottak a tűzijátékot árusító ideiglenes üzletek. A Metropol a Lurdy ház előtti parkolóban kialakított, két konténerből álló árusítóhelyen járt, és éppen belefutott egy rendőrségi ellenőrzésbe. A pirotechnikai eszközök árusítására és tárolására szigorú jogszabályok vonatkoznak, az egyenruhások pedig ezek betartását vették szemügyre. Ezúttal mindent rendben találtak, a mintegy negyedórás mustrát követően Brecsok Péter kereskedő már foglalkozhatott is a vásárlókkal.

Bőséges a kínálat.  Fotó: Cabello Kristóf

Dominik 30 ezer forinttal érkezett. Ezt az összeget a baráti társasága adta össze, ők úgy gondolták, évente egyszer belefér, hogy fejenként néhány ezer forintot eldurrogtassanak.

Tudjuk, hogy nem a legdrágább telepet kapjuk ennyi pénzért, de amit meg tudunk venni, annak a műsora is eltart egy-két percig. Jó néhány tűzijátékot fellő majd jó magasra, mi pedig gyönyörködhetünk a fényhatásban. Természetesen mindezt biztonságos helyen, a kertben tesszük

 – mondta a fiatal férfi.

Kisvártatva megérkezett a következő vevő is. A családapát a két fia is elkísérte, hogy együtt választhassák ki a terméket. Igaz, a dolgukat némileg nehezítette, hogy a szabályozás értelmében az árus nem pakolhatja ki készletét egy látványpultra, így az érdeklődők csak egy, a konténerre kiragasztott fényképes tájékoztatón ismerhették meg a lehetőségeket. Végül egy egyszerűbb játékot választottak. Túlzott fényhatása nincs, viszont szerintük jó móka, ahogy az eszköz a magasba süvítve sípoló hangot ad.

A fiatalok szerint a tűzijátékok feldobják a szilveszteri bulit  Fotó: Cabello Kristóf

Péter a Metropolnak kifejtette: a családja közel 20 éve foglalkozik pirotechnikai eszközök árusításával, és volt rá példa, hogy az augusztus 20-i esemény lebonyolításában is részt vállaltak.

Évekkel ezelőtt az árusok egy része egy sátrat vert fel ilyenkor és kipakolta az asztalra a készletét. Ezt a megoldást végül betiltották, ma már a termékeket egy jól zárható, biztonságos konténerben kell tárolni, és csak a vevő külön kérésére szabad kihozni. Ez a módszer némileg csökkenti a forgalmat, de alkalmazkodnunk kell a szabályokhoz

 – szögezte le a pirotechnikusi képesítéssel is rendelkező kereskedő. A megfelelő szakértelem hiányában nem forgalmazhatna ilyen termékeket.

A szakértő a Metropol kérdésére válaszolva kifejtette, miként kerülhetjük el a súlyos baleseteket a tűzijátékok használata során.

Péter családja 20 éve foglalkozik tűzijátékokkal. Fotó: Cabello Kristóf

Mindenképpen el kell olvasni a használati utasítást, az előírást pedig be kell tartani. Én egy pluszszabályt is megfogalmazok, ami az utasításnál is szigorúbb: tudni kell, hogy a termékek jellemzően olyan magasra mennek, amekkora kaliberű, tehát egy 20 milliméteres játék 20 méter magasra repül. Ebben az esetben a javasolt védőtávolság 20 méter, én ezt szoktam plusz tízzel megfejelni, ugyanis ha valaki, akár szánt szándékkal, az emberekre célozva működteti a terméket, akkor sem képes ebből a távolságból bárkiben is kárt tenni

– tette hozzá a pirotechnikus, aki a saját bevallása szerint már gyermekkorában is élénken érdeklődött a kémiaórán, hogyan ég a magnézium.

A rendőrök mindent rendben találtak.  Fotó: Cabello Kristóf

„Szép fehér lángja van, és rendkívül éles fényt képez” – mosolygott Péter. A pirotechnikus is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a kizárólag hanghatással bíró petárdák használata, sőt már birtoklása is szigorúan tilos.

Ezek az eszközök semmilyen élményt nem nyújtanak egy robbanáson kívül, csak mindenkit megriasztanak. Általában gyerekek használják, mégpedig azért, mert olcsó. Egy 100 darabos csomagot már 400-500 forintért megvásárolhatnak az illegális árusoktól.

Melyik termék mikor használható?
A police.hu-n közzétett ismertetőből kiderül, hogy az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, míg a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között megvásárolhatók.

A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus – érvényes felhasználási engedély birtokában – vásárolhatja meg.

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók fel. Ehhez nem szükséges külön engedély.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás