Így védd a kutyádat a szilveszteri tűzijátéktól - ezt ajánlja a szakember





Tanácstalanul állnak a szilveszteri tűzijátékozások miatt a kutyatulajdonosok, hogyan védjék meg a stressztől az ebeket. Az újév közeledtével több Facebook-csoportban is riadót fújtak, hogy tanácsot kérjenek, köztük Adrienn is. Ő a nyugtatóra, míg mások a stresszoldóra esküsznek. Nekik is üzent az egyik fővárosi állatorvos.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2023.12.31.
petárdázáskor durrogtatás szilveszter kutya stressz

Baricza Adrienn a Zuglói Kutyások Facebook-csoportban írta ki kedden, hogy segítségre van szüksége. A pesti nő négy éve neveli keverék kutyáját, Mollyt, ám sosem gondolta volna, hogy egyszer az interneten kell segítséget kérnie, hogy megvédje őt. Szilveszterkor ugyanis - sok háziállattartóhoz hasonlóan - ő is próbálja felkészíteni a kutyáját az ünnepi utcai bulizás és a tűzijáték okozta hatalmas hangzavarra. A háziállatok ilyenkor ugyanis hatalmas stressznek vannak kitéve.

Kiderült, jó ötlet-e benyugtatózni a kutyákat szilveszterkor / Fotó: Two ScaredOr,Afraid,Puppies,Dogs,Hide,Behind,A,Green
Kiderült, jó ötlet-e benyugtatózni a kutyákat szilveszterkor / Fotó: smrm1977 /  Shutterstock

"Majdnem kitépte a pórázt a kezemből"

A pesti nő a csoportban kért tanácsot a többi kutyatartótól, milyen nyugtatót vagy ahhoz hasonló készítményt adnak a háziállatuknak a tűzijátékozás idejére. Azt mondja, most lesz az első alkalom, hogy nyugtatót akar adni Mollynak. Egy tavaly szilveszteri sétáltatás miatt döntött így, amikor a kutyája irányíthatatlanná vált. 

Tavaly levittem este, és pont akkor kezdtek petárdázni. Úgy megijedt, hogy majdnem kitépte a pórázt a kezemből, az ölemből is majdnem kiesett, amikor felvettem. Eddig a fürdőszobában vészelte át velem a szilvesztert, de most majd remélem, a nyugtató segít neki

 - nyilatkozta a Metropolnak Adrienn, aki most azt is elhatározta, előbb fogja levinni a négyéves ebet sétáltatni december 31-én, hátha sikerül elkerülnie a petárdázókat

Andrienn négy éves kutyája, Molly / Fotó: Baricza Adrienn
Andrienn négy éves kutyája, Molly / Fotó: Baricza Adrienn

Így védje a háziállatát

Dr. Nádasdi Péter állatorvos szerint egyede válogatja a kutyáknál, miként reagálnak a szilveszteri durrogtatásokra. Van amelyiket nem zavarja, de többségében félelmet, elbújást, míg másoknál pánikszerű rombolást/menekülést válthat ki. Ezért nem mindegy, mivel nyugtatjuk meg az állatokat ilyenkor.  Adriennek rengetegen ajánlottak stresszoldó szereket. A szakember is erre teszi le voksát. 

"Ha már egy kicsit is félelme van a háziállatnak, érdemes stresszoldót adni neki. Jó előre be is spájzolhatunk belőle. Sokféle van, de nyugodtan használják ilyenkor. A mellékhatásai elhanyagolhatóak (például hasmenés), szemben a nyugtatókkal és az altatókkal. Ezeket csak extrém esetben ajánlom" - mondta el Péter.

Nagyobb kárt okoz?

A nyugtató és az altató szerinte rossz választás, hiszen jóval több mellékhatást okozhat, ráadásul a kutya nyugtató esetében végig éber marad, csak mozdulni nem tud. 

Hiába nem tud reagálni a kutya, de helyzetet, amitől stresszes, továbbra is érzékeli. Ez pedig akár komoly pszichés romlást is okozhat a háziállatnál. Szenvedésként éli meg a helyzetet

- részletezte az állatorvos, aki a teljes altatást sem ajánlja.

"Mivel nem orvosi körülményben alkalmazzák, olyan mellékhatások is felléphetnek, amelyeket a tulajdonos nem tud kezelni. Rosszul lehet a háziállat, leállhat a légzése. Az epilepsziás, szívbeteg kutyáknál sem ajánlom a teljes altatást" - zárta szavait Péter.





 





Ezeket olvastad már?
A frontnak vége, mégis kínoznak a tünetek? Mutatjuk miért - videó!

A frontnak vége, mégis kínoznak a tünetek? Mutatjuk miért - videó!

Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Készüljünk Anyák napjára saját készítésű csokorral!

Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Ismét gázolt a vonat, elesett a vasút Debrecen felé

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

Balesetveszélyes volt Karácsony kampányplakátja, letépték a feldühödött járókelők

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás