10 tipp, hogyan vészeld át kedvenceddel a szilveszteri tűzijátékot





Összegyűjtöttünk tíz egyszerű tippet, hogyan enyhítsd kutyád vagy cicád szorongását az év végi durrogtatás alatt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.31.
kutya/macska

A tűzijátékok és petárdák stresszt, szorongást, de akár agressziót is okozhat a háziállatoknál. Az állattartók 40%-a mondja azt, hogy kedvence fél a tűzijátéktól. Lássuk, hogyan tudjátok átvészelni négylábú társaddal a számára ijesztő estét.

1. Vidd le korán sétálni a kutyát!

Ha az esti kutyasétáltatás híve vagy, próbálj meg változtatni ezen úgy, hogy a séta se maradjon el, és ne is érjen titeket kint az esti durrogtatás. Érdemes már napokkal előtte fokozatosan korábbra tolni a séta idejét úgy, hogy a tűzijáték már otthon érjen titeket.

2. Tartsd bent a macskát!

Ha a macska kint él, érdemes bent fogni, amikor hazajön. A lényeg, hogy semmiképp ne érje kinn az éjféli tűzijáték.

3. Teremts biztonságos helyet kedvencednek!

Hozz létre biztonságos helyeket a lakásban, ahol elbújhat, ha megijed. A legtöbb otthon tele van nagyszerű búvóhelyekkel a kedvenceink számára. Ez különösen a macskák számára fontos.

Fontos, hogy érezze kedvenced, hogy biztonságban van Fotó: Shutterstock

4. Adj neki finomságokat!

Egy-egy ízletes csemege megváltoztathatja kedvenced stresszszintjét, ugyanakkor meg is jutalmazhatod őt a bátorságáért. Egy jutalomfalatos rágójáték órákon át képes lekötni a kutyákat, de ugyanolyan jó hatással lehet a macskákra vagy nyulakra is. Ezek a játékok segítenek elterelni a figyelmüket a körülöttük zajló eseményekről.

5. Csinálj neki egy eszményi sarkot!

Tölts meg egy szobát vagy sarkot finomságokkal és vizestálakkal, a kedvenc játékaival és az alvós pokrócával, hogy biztonságban érezze magát! De semmiképp ne zárd be ide, engedd, hogy oda menjen, ahol a legjobban érzi magát!

6. Hangszigeteld a lakást, amennyire tudod!

Csukd be az ablakokat, húzd be a függönyöket, engedd le a redőnyöket! A zárt ablakok segítenek a zajok tompításában, és a fényes villanásokat is kizárják a lakásból. Ne felejtsd el lezárni a bejárati ajtón a macskabejárót!

7. Hangosítsd fel a rádiót, a tévét!

A rádió és a tévé hangja nemcsak elnyomja a tűzijátékok hangos durrogását, hanem ismerős háttérzajt is biztosít, amely eltereli kedvenced figyelmét. Játssz megnyugtató zenét, vagy kapcsolj be egy gyakran nézett műsort, hogy érezze, minden rendben van!

Ne hagyd magára a tűzijáték alatt négylábú társad! Fotó: Shutterstock

8. Foglalkozz sokat vele!

Mindenképp maradj otthon, ne hagyd magára kedvencedet a nehéz pillanatokban! Beszélj hozzá, adj neki sok szeretetet és figyelmet a tűzijáték alatt. Ha tudja, hogy megvéded őt, az megnyugtatja.

9. Szerezz be feromon-diffúzort!

A feromon spray-k és diffúzorok segíthetnek enyhíteni kedvenceink szorongását. Nyugtató, természetes illatokat küldenek. Némelyek ezek közül az anyakutya feromonjait imitálják, így az ideges kutyát a biztonságos kölyökkorára emlékeztetheti. Helyezz el néhányat a ház körül, legalább egy héttel a tűzijátékos este előtt!

10. Győződj meg arról, hogy rendben van-e a mikrochipje!

A megijedt háziállatok elszökhetnek – különösen a macskák – ezért ügyelj arra, hogy legyen mikrochipje, és hogy az elérhetőségeid naprakészek. Így akkor is visszajuthat hozzád kedvenced, ha netán megtörténik a baj, és elszökik.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás