„Ez valami alternatív valóság lehet” – hosszú évek után újra megnyílt a Köki egyik legforgalmasabb lépcsős átjárója





A dél-pestiek májusban azon akadtak ki, hogy évek óta nincs megnyitva és akadálymentesítve a KÖKI egyik fő átjárója, ami a metróhoz és a vasúthoz vezet. A Vak Bottyán úti bejárat kordonokkal volt lezárva, most azonban újra megnyílt.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2023.11.25.
lépcsősor mozgólépcső kordon megnyílt Köki

„A bejárat zárva” – hirdette a felirat nagy betűkkel azon a kordonon, ami évek óta elzárta a járókelőktől a Köki Vak Bottyán út felőli átjáróját. A lakosok már fél éve megelégelték a helyzetet: állításuk szerint a koronavírus-járvány óta van lezárva a feljáró, így liftet voltak kénytelenek használni, ami viszont nem ritkán üzemen kívül volt és nem működött. Most megoldódni látszik a dél-pestiek problémája: a napokban eltűntek a kordonok és megnyílt az átjáró, a mozgólépcső azonban még mindig nem használható.

Évekig kordon zárta le a közlekedőktől a Köki átjáróját Fotó: Metropol

„Már nem számítottam rá, azt hittem, úgy hagyják végleg”

A helyiek az egyik kerületi Facebook-csoportban osztották meg a közös örömhírt: végre eltűntek a kordonok az egyik leggyakrabban használt átjáró elől és újra lehet használni a lépcsőt a Kökin.

„El sem hiszem. Kész csoda!” – hüledeztek kommentben a fotón, ami az újra megnyitott átjáróról készült.

Csak nem? Azt hittem, régi kép. Ez a karácsonyi ajándékunk 

– írták a hozzászólók, ami jól bizonyítja, hogy mennyire szükségük van a helyieknek az átjáróra.
A korábbi panaszok arra irányultak, hogy a lezárt átjáró miatt az utasok kénytelenek voltak a buszpályaudvaron keresztül megközelíteni a metrót. Ez a reggeli forgalomban kifejezetten balesetveszélyes, hiszen a Sibrik Miklós úti felüljáró irányából egész tömegek érkeznek a Kökihez. A terminálból ráadásul a metróhoz, a vasúthoz, a Volán- buszokhoz és a BKK pályaudvarához is érkeznek lakosok, akik próbálnak értékes perceket nyerni az út lerövidítésével.

Ez most komoly? Ez hihetetlen. Végre megjött a vezetőség esze és elbontották a barikádot, hogy lehessen közlekedni? Azta…

– írták a helyiek. 

Sokan használják az újra megnyitott lépcsőt és átjárót a Kökin, a mozgólépcső viszont még mindig nem üzemel Fotó: Metropol

A Köki üzemeltetője is reagált a májusi panaszáradatra

Ahogy arról akkor a Metropol is beszámolt, a Köki üzemeltetése is válaszolt a lakosok panaszára.

A lépcsősor mögötti bejáraton keresztül, mind lépcsőházon keresztül, mind lifttel (2 db) a metró és a vasúti pályaudvar biztonságosan elérhető, gyakorlatilag egy párhuzamos gyalogos közlekedési alternatíva a szóban forgó bejáratnak. Tehát az átjárást biztonságos módon biztosítjuk. Egyáltalán nem szükséges a buszpályaudvaron keresztül megközelíteni a metrót és a vasutat. Liftek és lépcsőház áll rendelkezésre – szögezte le Harasta Gábor, a Köki üzemeltetője, aki arra is kitért, hogy a Vak Bottyán úti mozgólépcső és az automata ajtó egy olyan kényelmi faktor, ami egyébként egyáltalán nem felel meg a mai energiatakarékos és környezetbarát életmódnak és megközelítésnek.

A Vak Bottyán úti lépcsősor megnyitásával mind az energiafogyasztás drasztikusan megnőne, mind az épület belső klímája újra felborulna

 – írta akkor megkeresésünkre az üzemeltető. A véleményük azonban változhatott, ugyanis, bár nem tudjuk meddig, de a lépcsősort megnyitották a közlekedők előtt. Bár a mozgólépcső továbbra sem működik, legalább a lépcsőkön tudnak közlekedni az utasok.

„Megnyitották, de a mozgólépcső még mindig műszaki hibás... nesze semmi, fogd meg jól” – fejtették ki véleményüket a lakosok az ügyben.

A mozgólépcső továbbra sem használható, de a lépcsősor már megnyílt  Fotó: Metropol

El sem hiszik az utasok...

A lakosok egyelőre bizalmatlanok a megnyitott átjáróval kapcsolatban, nem tudják mire vélni és azt sem merik remélni, hogy véglegesen így marad.

Mi történt, hogy végre megnyitották? Lehet, hogy most a közeli lifteket fogják hosszú távon karbantartani

 – írták kommentben szkeptikusan.

„Ez valami alternatív valóság lehet, nem hiszek benne. Meg is alapítom szerintem a Köki Terminál feljáró tagadók klubját” – szóltak hozzá az ügyhöz már viccesen az arra közlekedők. Volt, aki azt látja az átjáró megnyitása mögött, hogy csak a karácsonyi tömeg könnyebb bejutását akarják segíteni a bevásárlóközpontba. Mindenesetre azonban, maradjunk pozitívak és bízzunk benne, hogy valóban véglegesen megnyílt az átjáró, ezzel rengeteg arra közlekedő mindennapjait megkönnyítve. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás