Kiakadtak a dél-pestiek, káosz a KÖKI-n: csak a buszmegállót átszelve érik el a gyalogosok a metrót

Évek óta nincs megnyitva és akadálymentesítve az állomás egyik fő átjárója, ami a metróhoz és a vasúthoz is vezet. Az utasoknál betelt a pohár.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.05.12.
Módosítva: 2023.05.13.
metró

Nagy gondok vannak a KÖKI-n: évek óta nem lehet használnia a BKV-utasoknak a metróhoz és a vasútállomáshoz vezető legrövidebb utat, az átjáró ugyanis le van zárva. Egy dél-pesti lakos írt felháborodott posztot az egyik kispesti Facebook-csoportba a végállomás állapotáról. Állítása szerint felháborító, hogy amíg milliárdokat költöttek az M3-as metró akadálymentesítésére, addig épp a metró egyik végállomásán nem tudnak akadálymentesen közlekedni az utasok.

El van zárva az utasoktól a metróhoz és vonathoz vezető átjáró Fotó: Metropol

Nem üzemel a mozgólépcső, és általában a lift sem működik

A lezárt átjáró egyébként a KÖKI tulajdonában van és információink szerint le szerették volna bontani, végül azonban megállt az ügy. A kordon viszont ottmaradt, az utasok elől továbbra is le van zárva az átjáró, a mozgólépcső pedig nem működik.

Elvileg azért hagyják lezárva, mert sok a hajléktalan, aki az átjáróba húzódik, de ez nem megoldás, hiszen ez egy fontos átjáró, a legrövidebb út a metróhoz és a vasúthoz

– nyilatkozta a Metropolnak a problémát felvető dél-pesti lakos, aki külön sérelmezi, hogy a közlekedést könnyítő háromszintes lift szinte sosem működik, így semmilyen módon nem megoldott az akadálymentesítés a KÖKI-n. 
„Rengeteg lépcsőfok van, amin a mozgássérültek nem tudnak feljutni, ráadásul a mozgólépcső is lefelé jön csak, felfelé nem. Nevetséges. Én még nem vagyok mozgássérült, csak egy öreg, aki nem bírja a lépcsőzést” – tette hozzá a férfi. Béla is hasonló véleményen van: hiányolja a korábbi átjárót. 

Engem felháborít, mint öreg nyugdíjast, mert ez egy megszokott dolog volt, hogy itt fel lehetett menni és lehetett közlekedni normálisan. Nem így rafináltan, mint most, hogy ki kell találnom, mivel jutok fel, pláne ha a lift nem megy, ez a lépcső meg le van zárva. Kerülhetem meg az egészet

– panaszkodott. 

Hiányolják a dél-pestiek a megszokott átjárót, ám évek óta nem használhatják Fotó: Metropol

Az utasok a buszok között cirkálva közelítik meg a metrót 


A lezárt átjáró miatt az utasok kénytelenek a buszpályaudvaron keresztül megközelíteni a metrót. Ez a reggeli forgalomban kifejezetten balesetveszélyes, hiszen a Sibrik Miklós úti felüljáró irányából egész tömegek érkeznek a KÖKI-hez. A terminálból ráadásul a metróhoz, a vasúthoz, a Volánbuszokhoz és a BKK pályaudvarához is érkeznek lakosok, akik próbálnak értékes perceket nyerni az út lerövidítésével.

Azzal, hogy évek óta le van zárva a legrövidebb út a metróhoz és a vonathoz, az embereket a buszpályaudvarba terelik. Bár van szabályos gyalogátkelőhely, de az pluszkerülőt jelent az így is 4-5 perces kitérőhöz képest, így az emberek keresztül-kasul sietnek át a buszok előtt

– nyilatkozta a Metropolnak a dél-pesti férfi, aki már próbálta megkeresni az átjáró tulajdonosát. 

„Én idős emberként, ha nem megy a lift, kénytelen vagyok átmenni a KÖKI túloldalára, és átkelni a pályaudvaron, ahol szinte alig hallom, hogy jön-e épp busz, ráadásul a fényviszonyok is rosszak. Szörnyű ez az állapot"

– emelte ki.

Minden reggel kerülniük kell az embereknek a lezárt átjáró miatt Fotó: Metropol


Akadálymentesített az M3-as metró, csak a végállomása nem

Több milliárdot elköltöttek a 3-as metró akadálymentesítésére, de a végállomáson áldatlan állapotok uralkodnak, nincs akadálymentesítve, alig lehet közlekedni, le van zárva a lépcső. A végállomással senki nem foglalkozik

– sérelmezi egy kispesti lakos, aki nem egyszer találkozott már olyan turistákkal, akik tőle kértek segítséget, hogy mi, hol található a terminálban. Ugyanis nincs kiírva, hogy Volán, BKV, M3 és MÁV csomópont is a KÖKI, nem csak bevásárlóközpont.

„Egy fő végállomás nem lehet ilyen állapotban, tartsák karban a liftet. Ki kell takarítani, ha valaki odapiszkít, karban kell tartani, hogy működjön, pláne ha le van zárva az átjáró, ami így sem akadálymentesített teljesen. Vissza kellene adni az embereknek ezt a területet”.

Kerestük a KÖKI-t és az önkormányzatot is az üggyel kapcsolatban

Az üggyel kapcsolatban felkerestük Kispest Önkormányzatát is, akik azt írták levelünkre, hogy a szóban forgó terület a KÖKI kezelésében van, így kérdéseinkre az üzemeltető tud válaszolni. Hozzátették, hogy már az önkormányzat is többször jelezte a problémát és a kispestiek panaszait az üzemeltetőnek, és kérték a terület megnyitását. Ezek alapján felkerestük a KÖKI-t, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett tőlük válasz. Amint megérkezik válaszlevelük, cikkünket frissítjük. 

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás