Sosemvolt Budapest: Ilyen lenne ma a főváros a háborúk nélkül - Galéria





Égigérő épületek, hajóforgalom a körúton és a hasonló megvalósulatlan tervek is részei Magyar Művészeti Akadémia jubileumi kiállításának.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.11.18.
kiállítás Budapest 150 Tárlat Pesti Vigadó MMA

Budapest idén ünnepli a 150. születésnapját, a különleges évfordulóra egyedülálló tárlatot hoztak létre a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban.

Dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója a megnyitó ünnepségen. / Fotó: MMA Sajtó

A 170 tervet, makettet, fotót, videót felvonultató kiállítás a főváros soha meg nem valósult vízióját mutatja be. A tárlathoz a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) nagyban hozzájárult, a látogatók így megnézhetik azt, hogy hogyan nézne ki ma a Duna-korzó, a budai királyi palota, a metró és a világ legnagyobb zsinagógája az Újlipótvárosban. 

A Sosemvolt Budapest – Tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből című kiállítás szélesre nyitja az építészeti fantázia kapuját – olvasható a kiadott közleményben. A kiállításhoz az elmúlt másfél évszázadból olyan elképzelések vázlatait is összegyűjtötték, melyeket eddig sehol nem láthattuk

A kiállítás egyfajta számvetés is a MÉM MDK gyűjteményéről

– összegezte dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója a megnyitó ünnepségen.

A városok keletkezése, fejlődése spontán folyamat. Az építési tevékenységek serkentéséhez, vagy időnként mérsékléséhez, tereléséhez tudatos beavatkozásra is szükség van: ezt nevezzük városfejlesztésnek

– jelentette ki Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára, országos főépítész a főváros aktuális problémáira, az elhanyagolt, kihasználatlan ipari, és műemléki épületekre, a zöld területek növelésének szükségességére hívta fel a figyelmet.

Turi Attila, az MMA elnöke, Kossuth- és Ybl-díjas építész a Parlament épületének sajátosságait méltatta.

A kiállítás egyes részleteiről és annak megnyitójáról lapozható galériánkban most mutatunk néhány érdekességet:

A kiállításon látható anyaghoz Kovács Dániel kurátor és a MÉM MDK munkatársai alapvetően az intézmény saját gyűjteményéből válogattak, így olyan rég látott „közönségkedvencekkel” is találkozhatunk eredetiben, mint Gregersen Hugó két világháború közötti felhőkarcoló-tervei vagy Tálos Gyula utópisztikus városvíziói. A kiállítás 2024. február 11. szerdáig látogatható a Pesti Vigadóban.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás