A hétvégén érkező hózáporok a szervezeted sem kímélik majd!





Egyesek már a hóesés kezdetekor megérzik a csapadékot.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.11.25.
hózápor meteogyógyász hóesés havazás

Komoly változás előtt áll az időjárás. A mostani előrejelzések szerint jó időre elbúcsúzhatunk az enyhe napoktól. A pénteken érkező hidegfronttal ugyanis a tartós hideg is megérkezik.

Jobb ha felkészülsz az érkező télre, annak minden velejárójával. (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

November 25-én szombaton a napos időszakok mellett felhőátvonulásokra is számíthatunk. Szórványosan alakulhatnak ki záporok, havaseső, majd egyre inkább hózáporok. Egyes tájakon sokfelé élénk, erős, viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Reggel sokfelé fagyni fog, majd délután 2-7 fokot mutathatnak a hőmérők – jelezte elő a Köpönyeg. Az érkező hideggel és hóval együtt a szervezetünket olyan hatások érik az elkövetkező napokban, amire jobb, ha már most felkészülünk.

Az időjárás miatt az emberi szervezet számára nagyon megterhelő ez az időszak

– árulta el dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. A téli időjárás és az azt kialakító körülmények ugyanis az emberi szervezetre is hatnak.

A lehűlés és a tartósan hideg idő befolyásolja a keringési rendszer állapotát. Az emberek többségére jellemző, hogy a perifériális erek beszűkülnek, aminek következtében magasabb lesz a vérnyomás. Ezen kívül az időjárásra érzékeny emberek jobban ki vannak téve a sztrók, az infarktus és a keringési panaszok fokozott kockázatainak.

A télen megváltozó fényviszonyok mellett a téli csapadék és a légköri nyomás is kihat az időjárás változásaira érzékeny emberekre. Aki ezt nehezen viseli, sokkal rosszabbul alszik és nehezebben tudja magát kipihenni.

Az érzékenyebbek a légköri nyomás változásait és a havat is megérzik. (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Azok az emberek, akik hóesésben rosszul vagy egyáltalán nem tudnak aludni, nem konkrétan magát a hóesést érzik meg, hanem a csapadékot eredményező légköri folyamatok hatásait. Például az éjszakai szokatlan fényviszonyok is hatnak rájuk, hiszen a megszokott éjszakai sötétséghez képest jóval világosabb van hóesésben – tudta meg a Metropol dr. Pintér Ferenc meteogyógyásztól.

Fontos tisztában lenni tehát azzal is, hogy a szervezetünket érő időjárási és egyéb hatások hogyan függenek össze egymással, hiszen a most következő időszak nehéz lesz.

November 26-án vasárnap gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Az ország több pontján kialakulhatnak futó hózáporok. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. A fagyos reggelt követően délután is legfeljebb 5 Celsius-fokra nőhet a nappali hőmérséklet maximuma.

Ami a hétvégi hómennyiséget illeti, Eplényben 3 cm, Mátraszentistvánon 3 cm, Dunakömlődön 1 cm, Nagy-Hideg-hegyen 1 cm és Pécsen 1 cm hóra van kilátásunk az eddigi előrejelzések alapján. A jövő hét sem lesz a változásokra érzékenyeknek egy fáklyásmenet: frontok váltják majd egymást, nap, mint nap. 





 





Ezeket olvastad már?
Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

Megvan az év leghülyébb bűnözője: nem hiszed el, mit tett ez a férfi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás