Ma kezdődik a lomtalanítás a XVIII. kerületben





Mutatjuk milyen feltételek szerint és miket tehetsz ki.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.10.04.
XVIII. kerület lomtalanítás vörösiszap katasztrófa ez lesz ma állatok

A XVIII. kerületben október 4-től október 18-ig tart a lakossági lomtalanítás. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint az FKF honlapjára feltett térképről tájékozódhatnak.

Ma kezdődik a lomtalanítás a XVIII. kerületben. (Képünk illusztráció) Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérik, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

13 éve történt a vörösiszap katasztrófa

Magyarország eddigi legnagyobb, ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófája során átszakadt a Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározója és több mint egymillió köbméter vörösiszap és erősen lúgos víz elegye öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, csaknem háromszázan szorultak egészségügyi ellátásra, százhúsz ember került kórházba. A károsultak száma meghaladta a hétszázat, 358 ház vált lakhatatlanná.

A vörösiszap katasztrófa 13 évvel ezelőtt történt. Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ma ünnepeljük az állatok világnapját – Te tudod kihez köthető?

Assisi Szent Ferenc Olaszország védőszentje, a kereskedők, a szegények, a szociális munkások, a környezetvédők és az állatok patrónusa.

Az 1181-ben született Ferenc édesapja dúsgazdag posztókereskedő volt, aki fia ifjúkori léhaságait szó nélkül finanszírozta. A férfivá serdült Ferencet azonban sem az üzleti élet, sem a tanulás nem vonzotta. Nem úgy a katonáskodás: részt vett több háborúban, többször megsebesült. Spoletoi betegsége idején egy látomásában megjelent előtte Jézus Krisztus, aki felszólította, forduljon vissza. Ferenc ezután végleg felhagyott a léha élettel, nem törődve azzal, hogy apja kitagadta, rendbehozatta a Monte Subinco-i bencés szerzetesek Assisi közelében lévő templomát, és szegénységet hirdető követőivel rendalapítási kérélemmel fordult III. Ince pápához, aki ezt rneg is adta. A rend a szegénység erényén alapult és Ferenc halála után a közösségek gyorsan szaporodtak Itáliában, de misszióik eljutottak Angliába, spanyol, német és magyar földre is. Magyarországon először a XIV. században íródott Jókai-kódexben jegyezték le tetteit: prédikált a madaraknak, megszelídítette a városban garázdálkodó gubbiói farkast, testén viselte Krisztus sebeit. 1228-ban október 4-én, 795 éve avatták szentté. A nap célja az állatok iránti szeretet, barátság hangsúlyozása, az állataink iránti gondoskodás.

Látványetetésekkel és állatsimogatással ingyenes arcfestéssel vár minden érdeklődőt a budapesti Tropicarium. A programok az alábbiak lesznek:

  • 10:15 Mongúz látványetetés a galérián
  • 11:00 Lisztmajom látványetetés
  • 11:30 Rája etetés
  • 13:30 Galléros gyík etetés a galérián
  • 14:00 Varánusz látványetetés a galérián
  • 14:30 Aligátor látványetetés – látványetetés
  • 15:00 Zebracápa látványetetés a kis cápás akváriumban
  • 10:00–17:00 – Arcfestés
Full,Length,View,Of,Girl,In,Casual,Clothes,Walking,With
Ma van az állatok világnapja. (Képünk illusztráció) Fotó: LightField Studios

172 éve tették le a Szent István Bazilika alapkövét

1851. október 4-én, 172 évvel ezelőtt tették le a budapesti Szent István-templom, a későbbi Bazilika alapkövét.

A bazilika megépítésére az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot. A mai Szent István tér közepe egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, amelyen több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket. Az árvíz túlélői fogadalmi adományokkal támogatták, hogy csodálatosnak vélt megmenekülésük helyszínén templom épüljön. 1845-ben végül Hild József kapott megbízást a tervek elkészítésére. A földmunkákat már 1846-ban megkezdték, de a folytatás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc miatt késett. A Hild elképzelései szerinti klasszicista stílusú istenháza építését 1851. augusztus 14-én kezdték el. Az alapkőletételre 1851. október 4-én került sor.

Az építkezés lassan folyt, csak 1858-ban gyorsult fel, amikor Ferenc József évi 40 ezer forintot ajánlott fel, azzal a feltétellel, hogy a város is ugyanannyit ad. Hild 1867-ben bekövetkezett haláláig vezette a munkálatokat, s csak ezt követően derült ki, hogy az építőanyag minőségében és a kivitelezésben is voltak hibák: 1868. január 22-én a már felfalazott kupolát egy vihar ledöntötte és beomlott. A törmelék eltakarítása és a rosszul felhúzott épületrészek visszabontása 1871-ig tartott. 

Az építési tervek átdolgozására és a munkálatok vezetésére Ybl Miklóst kérték fel, aki neoreneszánsz stílusban dolgozta át a terveket és 1891-es haláláig ellátta a művezetői feladatokat. Az elkészült templomot 1905. november 9-én szentelték fel, a zárókő elhelyezésére pedig 1906. december 8-án került sor.

A II. világháborús bombázások során a falak, a tornyok és a tetőzet jelentős károkat szenvedett, és szükségessé vált a tetőszerkezet teljes cseréje. A munkálatok közben, 1947-ben a kupola ismét leégett és országos adakozásból teremtették elő a helyreállításhoz szükséges pénzt. 1982-ben az épület ismét életveszélyessé vált, amikor egy erős vihar az utcára sodorta a nagykupola lemezfedését, így 1983-ban nekifogtak a bazilika teljes felújításának, amely 2003. augusztus 14-én fejeződött be. Ennek során nemcsak az épületet varázsolták újjá, hanem renoválták a templom valamennyi műtárgyát, a mozaikokat, a képeket, a szobrokat és az ólomüveg ablakokat. A Bazilika kupolájában körkilátó létesült, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az egész fővárosra. Emellett az épület új díszkivilágítást kapott és közvetlen környezetét, a Szent István teret is felújították.

100 éve született Charlton Heston

Charlton Heston (születési nevén John Charles Carter) 1923. október 4-én született Oscar-díjas amerikai filmszínész. Művésznevét anyja (Lila Charlton) és mostohaapja (Chester Heston) családnevének kombinációjával alkotta. Karrierje az 1950-es években kezdett kibontakozni. Elsősorban nagyszabású hollywoodi szuperprodukciók heroikus hőseként írta be nevét a filmtörténetbe, de számos emlékezetes karakteralakítás is fűződik a személyéhez. Többször játszott fia, Fraser Heston rendező filmjeiben.

Politikai aktivistaként a faji megkülönböztetés ellen emelt szót, álláspontja később konzervatívvá vált. 1998–2003 között az amerikai Nemzeti Lőfegyver-Szövetség (National Rifle Association, NRA) elnöke volt, haláláig kiállt a polgárok korlátlan fegyverviselési joga mellett. A Columbine-ban és Flintben történt iskolai lövöldözések utáni, fegyverviselés ellen szóló tüntetésekkel egyidőben konferenciát szervezett a két városban, melyeken kiállt a szabad fegyverviselés joga és a fegyverek szabad árusítása mellett. A színész legenda 2008. április 5-én hunyt el. Legismertebb filmjei a Ben Hur és A majmok bolygója.

Ma kezdődik a világűr hete

A Világűr Hetét mindig október 4. és 10. között tartjuk, ugyanis mindkét dátum az űrkutatás nagy mérföldköveire utal. 1957. október 4-én indult útjára a Szputnyik I., az első ember-alkotta szatelit. 1967. október 10-én lépett hatályba az a megállapodás, amely szerint az űrkutatást csak békés célokra lehet felhasználni. A hét programjai a nemzetközi kapcsolatok ápolását és a világűrrel kapcsolatos ismeretterjesztést szolgálják.

140 éve indult teljes hosszán az Orient Express

1883. október 4-én először indult el az akkori teljes hosszán az Orient Expressz. Párizsból indult a Gare de l'Est pályaudvarról, Münchent és Bécset érintve érkezett Giurgiuba, Romániába, az akkori végállomásra.

Ma ünnepli 73. születésnapját Snoopy

Charles M. Schulz alkotása, akit gyermekkori, Spike nevű kutyája inspirált 1950-ben jelent meg először. A Snoopy volt az egyik első képregény, ahol a karaktereknek kidolgozott jellemük volt, a gondolataik pedig buborékok formájában oda voltak írva a szereplők mellé.

A Snoopy volt az egyik első képregény, ahol a karaktereknek kidolgozott jellemük volt. Fotó: Pexels

Hidegfront vonul át felettünk

Szerdán egy gyenge hidegfront szakadozott felhőzete vonul át felettünk. Elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az ország nagy részén azonban nem várható csapadék. Emellett több-kevesebb időre szinte mindenhol kisüt a nap. Az északira-északnyugatira forduló szél sokfelé élénk, erős, a Dunántúlon kezdetben viharos lehet. Az enyhébb hajnalt követően délután 19-25 Celsius-fok várható – írta meg a Köpönyeg.





 





Ezeket olvastad már?
Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

Cápatámadás: kétgyermekes apuka végtagjaiért küzdenek az orvosok

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA 1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás