Siker: 80 év után kiemelték a Balatonba zuhant vadászgépet – Fotók

Így emelkedett ki a habokból a bombázó.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.10.26.
balaton repülőgép Szentkirályi Alexandra

Kiemelték a második világháborús Messerschmitt vadászgépet a Balatonból. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a hónap elején kezdték meg a lezuhant magyar vadászrepülő kiszabadítását az iszapból, és folyamatosan egyre több részét hozták felszínre.

Fotó: Honvédelem

A Magyar Honvédség vízi pontonjára telepített daru csütörtökön emelte ki a hullámsírból a hetvenkilenc esztendőn át ott pihenő, teljes egészében magyar gyártmányú Me 109-es roncsának utolsó nagyobb darabját – adta hírül a Honvédelem. A helyszínen jelenlévő szakemberek lelki szemei előtt minden bizonnyal megjelent az 1944. július 2-án utoljára levegőbe emelkedő vadászgép egykori képe, amint tizenhét másik társával elindult, hogy felvegye a harcot az ellenséges 300 amerikai vadászgép és 620 bombázó ellen. A kibontakozó légicsatában aznap három magyar pilóta halt hősi halált. 

Számukra minden egyes ellenséges gép, amelyet sikerült a harcból kivonni, több tonna le nem dobott bombát és így megmentett otthonokat, üzemegységeket és sok-sok emberéletet jelentett

– emelte ki Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

A Balatonakarattyánál lezuhant repülő pilótája, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét már korábban felhozták a roncsból. Szentkirályi Alexandra rámutatott, hogy a pilóta a haza védelmében halt meg, ez a cselekedet pedig minden időben méltó az emlékezésre. 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a tervezett kiállítás keretében minél többen találkozzanak Beregszászy Sándor emlékével, mert az jót fog tenni a magyar nemzettudatnak

– hangsúlyozta a helyszínen a kormányszóvivő.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás