Ma van a programozók világnapja – Több filmet is ajánlunk





Te mennyire emlékszel a Super Mario Bros című játékra?



Megosztás
Szerző: M.
Létrehozva: 2023.09.13.
Módosítva: 2023.09.13.
informatika világnap kód ez lesz ma programozás

A programozók napját hagyományosan az év 256. napján tartjuk, ami egy átlagos évben szeptember 13-ra esik, szökőévben viszont szeptember 12-én ünnepeljük. Az ünnepnapot a 8 bites szabvány alapján számolták ki, az alkalom során a technika folyamatos fejlődésére hívjuk fel a figyelmet.

Ma van a programozók világnapja. (Képünk illusztráció) Fotó: Olia Danilevich / Pexels

Sokan akadnak, akik számára a számítógépes programozás egyfajta szenvedély. Ezen tudományágban való jártasság számos előnnyel jár, akár már a gyerekek számára is. A programozás segíti a problémamegoldó képesség javítását, az összetett elméletek és még sok minden más könnyebb megértését!

Egy számítógépes nyelv elsajátítása ránevel a gondolkodásra, és a megoldásorientált hozzáállásra. Hogy elmerülhess a programozás misztikus világában, most mutatunk néhány filmet, melyek nagy valószínűséggel elgondolkodtatnak majd a témával kapcsolatban:

  • A számolás joga (2016)
  • Chappie (2015)
  • Ex Machina (2014)
  • Kódjátszma (2014)
  • Transcendence (2014)
  • Jobs – Gondolkozz másképp (2013) és Steve Jobbs (2015)
  • Social Network – A közösségi háló (2010)
  • Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (2007)
  • Mátrix (1999)
  • A hálózat csapdájában (1995)
  • Tron, avagy a számítógép lázadása (1982) és Tron: Örökség (2010)

Ma van a Super Mario Bros című játék évfordulója

A figurát 38 évvel ezelőtt, Shigeru Miyamoto tervezte. Bár Mario már korábban is szerepelt a Donkey Kong, Donkey Kong Jr., és Mario Bros. című játékokban, a Super Mario Bros. tette őt közismertté, és a Nintendo egyik emblémájává.

A Super Mario Bros című játék 38 éves. Fotó: Sami Aksu / Pexels

13 éve hunyt el Szenes Iván

Szenes Iván író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző (Nemcsak a húszéveseké a világ) minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt.

Legismertebb slágerei: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Próbálj meg lazítani, Minden asszony életében, Nemcsak a húszéveseké a világ, Isten véled édes Piroskám, Úgy szeretném meghálálni, Kislány a zongoránál, Minek él az olyan, Tölcsért csinálok a kezemből, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Hosszú az a nap.

Évekig együtt dolgozott Hofi Gézával, e munkakapcsolat eredménye többek között a Macskaduett, a Söprik az utcát, vagy a Lazítani című szám. Több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában. Többek között kabarék szerkesztője, menedzsere is volt. Szenes Iván 2010-ben, 86 éves korában hunyt el.

Szenes Iván (1924–2010) Fotó: Bors

Ma kezdődik a Budapest Cocktail Week

A 2022-es siker után idén szeptember 13. és 23. között újra megrendezik a Budapest Cocktail Weeket. Az esemény keretében Budapest legjobb bárjaiban próbálhatsz ki kedvezményesen egy-egy italkülönlegességet. Tanúi lehetsz emellett egy különleges művészeti kollaborációnak is.

A Budapest Cocktail Week X ART-ba 11 bár kapcsolódik be: a Barside Budapest, a Black Swan Lab, a Bestia, a Bombay Budapest, a Félix Kitchen&Bar, a Hudson Budapest, a La Fabbrica, a Leo Bistro&Rooftop Bar, a Múzsa, a Tokio és a Tom George Osteria.

Hozzájuk a következő művészek csatlakoznak: Ábel Tamás üvegművész, Bognár Bogi fotóművész, Bredács Vanda formatervező, Daubner Anna divattervező, Kovács Gabriella festőművész, Nagy Vivien tartalomkészítő, Ruttner Tamara designer, Ruzicska Tünde keramikus, Szabó Ádám Csaba szobrászművész, Vályogos Balázs képregénytervező, Zboznovits Lilla ékszertervező.

6. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Idén szeptember 12. és 17. között vehetsz részt a restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi fesztiválján, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon. A világhírű Kordák univerzuma lesz ezúttal Budapest legnagyobb filmes eseményének központi témája.

Az eseményen az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várják a látogatókat, és ezúttal sem maradhatnak el az ingyenes szabadtéri vetítések a Bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható.

Több helyen korlátozzák ma a forgalmat

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz szeptember 13. és 16. között Budapest V. és XIV. kerületében. Tilos megállni szeptember 13-án 0 órától szeptember 16-án 24 óráig az V. kerületben, az Erzsébet téren a Miatyánk utca és a Bécsi utca között, a park felőli oldalon. Tilos megállni szeptember 14-én 0 órától 24 óráig az V. kerületben a Széchenyi téren a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkoló nagyobbik részén, a Mérleg utca páros oldalán a Széchenyi tértől 10 méter hosszan. Tilos megállni szeptember 14-én 6 órától 20 óráig a XIV. kerületben a Hermina út páratlan oldalán a Ciklámen utca és a Pálma utca között, a Hermina út páratlan oldalán a Pálma utcától 40 méter hosszan, a Pálma utca páros oldalán a Hermina úttól 80 méter hosszan.

Élvezd ki a mai napsütést!

Szerdán már többfelé szűrhetik fátyolfelhők a napsütést, a késő délutáni, esti órákban a közeledő hidegfront hatására már záporok, zivatarok alakulhatnak ki nyugaton, északnyugaton – írta meg a Köpönyeg. A Dunántúl északi felén északnyugatira fordul a szél, máshol mérsékelt, délen többfelé élénk lesz a légmozgás. Hajnalban 9–17, délután 28–34 fok között alakul a hőmérséklet. Mivel a hét további részében lehűlés és csapadék jellemzi majd az időjárást, mindenképpen élvezd ki a mai napsütést.

Mivel az esős idő ma még nem könnyít az allergiások helyzetén, a következő allergénekkel kell számolj:

  • nagyon magas koncentráció: parlagfű
  • magas koncentráció: alternaria gomba
  • közepes koncentráció: csalánfélék
  • alacsony koncentráció: pázsitfűfélék, ciprusfélék, tiszafafélék, útifű, lórom, kenderfélék, disznóparéjfélék, libatopfélék, üröm.




 





Ezeket olvastad már?
Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Elégedett a szakértő: 300 csapatnak adta fel a leckét IBCC jubileumi pontyfogóversenye

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás