Elszálltak a légszennyezési adatok Budapesten a hatalmas dugók miatt





Karácsony a közlekedési dugókkal tönkrevágta Budapest levegőjét: a tavalyihoz képest durván megugrottak a légszennyezettségi adatok idén szeptember 1-jén, az iskolakezdés napján.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.09.06.
Módosítva: 2023.09.06.
Karácsony Gergely dugók Budapest

Már nyáron is hatalmas dugók voltak Budapesten, amikor a Váci és Üllői úton a szélső sávokat bicikliúttá alakította, zöld műanyag karókkal leválasztva azokat a forgalomtól. Így az egykoron 6 sávos Üllői út 4 sávosra szűkült. Nyáron főként a sokat tapasztalt taxisok jelezték a főváros felé, hogy az iskolakezdéssel megnövekvő forgalom hatalmas káoszt fog majd a városra szabadítani, és sajnos így is lett.

hegyalja ut
Budapest-szerte beállt a közlekedés Fotó: Metropol

Füstbe ment terv

Karácsony célja az lett volna a kerékpárutakkal, hogy minél több ember válassza a kerékpáros-közlekedést, ami csökkentené a környezetszennyezést és jobb lenne a levegő. Az elméleti terv, mint Karácsony Gergelynél általában, a gyakorlatban nagy bajt okozott.  A biciklisávok fájóan kihasználatlanok, azt viszont sikerült elérni, hogy az utak leszűkítésével az iskolakezdéssel hatalmas dugók alakultak ki Budapest-szerte. Azt pedig nem nehéz megérteni, hogy ha egy autó nem fél óra alatt éri el a célját, hanem a dugók miatt dupla ideig pöfög, akkor jóval magasabb lesz a károsanyag-kibocsátás is. Ezzel szó szerint füstbe ment a világmegváltó terv, és az ellenkezőjét érte el, Karácsony a dugókkal tönkretette Budapest levegőjét.

ezt használd
Üres biciklisáv, amit főleg a motorosok használnak, és közben óriási dugó az úton Fotó: Metropol

Lássuk a számokat!

Íme az összehasonlítás a 2022. szeptember 1-jei és a 2023. szeptember 1-jei nap között Budapest különböző mérőpontjain. Mindkét nap hétköznap volt, egyformán iskolakezdés – a fő különbség: Karácsony biciklisávjai… Az adatok forrása az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Károsanyag  2022. 09. 01.2023. 09. 01.Emelkedés
NO2 21,046,5121%
NO10,252,7416%
NOx40 120200%
CO400 67160%
C6H60,2 0,350%

De azt is megnéztük, hogy a csütörtöki nap adatai hogy néztek ki a péntekivel, az iskolakezdés napjával összehasonlítva Budapesten. A mérgező anyagok mennyisége jól láthatóan sokkal magasabb, mint előző nap. A legtöbb anyag délután egy újabb csúcsot is elér a délutáni csúcsban. Ebben a mérgező levegőben kell a gyermekeinknek iskolába járniuk?

Az első vizsgált anyag a benzol, egy mérgező, rákkeltő hatású részecske, amely hosszú távú expozíció esetén súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Lélegezve vagy bőrön keresztül érintkezve is veszélyes lehet. A benzol szervezetre gyakorolt hatása vese- és májkárosodást, idegrendszeri problémákat és vérszegénységet okozhat. Rendszeres, hosszú távú hatása leukémia (vérrák) kialakulásához is vezethet. Az értéke általában minimális, azonban az extra szennyezés miatt megháromszorozódott.

C6H6 – Benzol Fotó: OMSZ

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amely a szénszármazékok tökéletlen égésekor keletkezik. Ez a gáz azért veszélyes, mert könnyen belélegezzük, és komoly egészségügyi problémákat okozhat. A CO kötődik a vérben lévő hemoglobinhoz, és ezzel csökkenti az oxigénszállítást a szervezetben. Rövid, nagy mennyiségű belégzés súlyos mérgezést okozhat, melynek tünetei közé tartozik a fejfájás, hányinger, hányás és szédülés. Hosszabb távon pedig maradandó egészségkárosodást okozhat. Ennek az értéke a szokványos 400-ról 770-re ugrott, ami a délutáni csúcsban ismét csak megismétlődött.

Szénmonoxid Fotó: OMSZ

A nitrogén-oxidok mennyisége is az egekbe szökött. Ezek az egyik legveszélyesebb légszennyező (NO és NO2) és a NOx vegyületek, amik a tökéletlen égés következtében alakulnak ki. Ezek az anyagok hozzájárulnak a szmog kialakulásához és a savas esőkhöz, amelyek környezeti problémákat okoznak. Emellett irritálhatják a szem kötőhártyáját, a légutakat, és hozzájárulhatnak légzőszervi problémák kialakulásához, például asztmához vagy krónikus hörghuruthoz. 

Nitrogén monoxid Fotó: OMSZ

Az NO2 különösen veszélyes, mert ez az anyag felelős a légszennyezettség okozta egészségkárosodások jelentős részéért. A délutáni csúcsban tapasztalt 70-es érték pedig már megközelítette a határértéket! Miközben semmi extra időjárási körülmény, se szmogriadó – csak a közlekedési Karácsony-káosz…

A legmérgezőbb nitrogén-dioxid majdnem elérte a határértéket Fotó: OMSZ

Végül pedig egy összefoglaló táblázat a nitrogén-oxidok összkoncentrációjára, amiben látható, hogy az átlagérték nagyjából 5-szörösére nőtt:

A nitrogén-oxidok összértéke Fotó: OMSZ

Íme videónk, hogyan reagáltak az indulatosabb autósok a dugókra:

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás