RETRO RÁDIÓ

„Karácsony elintézte”: összeomlott Budapest közlekedése az iskolaszezonra – videó

Fővárosszerte óriási dugókkal indult az iskolaszezon. Péntek után hétfő reggel, majd hétfő délután és este is beállt minden főbb útvonal, ami miatt a mellékutakon sem lehetett haladni – miközben a Karácsony Gergely-féle biciklisávok pangtak az ürességtől.Megosztás
Szerző: F.R.
2023.09.05. 05:00
autó iskolakezdés Üllői út Karácsony Gergely közlekedés

Amit a nyári dugók idején mindenki jósolt, sajnos bejött: a szeptemberi iskolakezdés összeroppantotta Budapest közlekedését az új sávlezárások miatt. Az első sulis napok mindenütt közlekedési káoszt, kilométeres kocsisorokat, 15-30 perccel hosszabb közlekedési időt hoztak.

A közelmúlt „állatorvosi lova” az Üllői út lett, amit július végén szerveztek át. A legszélső sávjait méretes bicikliúttá alakították úgy, hogy az úttól zöld karókkal választották le, amit az emberek csak „Gerikaróknak” neveztek. Már akkor hatalmas botrány volt, mert ahogy mi is bemutattuk, a rekordszélességű sáv teljesen kihasználatlan maradt, alig ment, megy rajta 1-2 biciklis, annál több veszélyes és szabálytalan motoros – miközben az út tömve volt autóval.

A szakmaiatlan átszervezések Budapest-szerte megnehezítették a közlekedést. Ahogy korábban megírtuk, Budán például a Lánchíd lezárása miatt alakul ki hatalmas torlódás az alsó rakparton. 

hegyalja ut
Hatalmas dugók fővárosszerte – Fotó: Metropol

A családosok felháborodtak a káosz miatt

Rengeteg a felháborodott autós - és itt nem „autós fanatikusokról”, hanem gyermekeiket oviba, iskolába eljuttatni akaró átlagemberekről beszélünk. A legtöbben kemény hangnemben mondták el a véleményüket, mert úgy érzik, hogy a városvezetés nem a bicikliseket segíti, hanem kimondottan az autósokat támadják az utak szűkítésével.

A családosoknak az egyik legnehezebb, hiszen a gyermekek iskolába-óvodába szállítása komoly logisztikát követel meg, amit nem lehet csak autóval megoldani. Erről beszélt nekünk István, aki fiatal családapa, ráadásul a munkahelye sincs közel:

„Sokkal rosszabb a helyzet itt, mint volt. 25 km-re járok dolgozni és vannak gyermekeim, be kell hoznom őket az iskolába, óvodába és 

mióta Karácsony van, elintézte, hogy 15-20 perccel tovább tartson a hazaút, hogy a gyerekhez nehogy oda tudjak érni az oviba.

Tök jó, egyetértek, hogy segíteni kell a bicikliseknek a közlekedését, de alakítsanak ki nekik a járdán, ahol 10 ember megy el naponta. Ne az autósoknak rontsák tovább a helyzetét, ez a véleményem az egészről. Mert vannak gyermekeink és nem véletlenül járunk autóval, mert másképp nem tudjuk megoldani, hogy odaérjünk értük az oviba vagy a bölcsibe. Tehát gondolni kéne a családosokra.”

István családjának nehéz a reggeli logisztika a dugók miatt – Fotó: Fügedi Richárd

Sokan járnak erre, akiknek a mindennapjait keserítik meg a „Gerikarók”. Egy férfi felháborodva mondta: 

Az a véleményem, hogy egy gyök*r volt, aki ezt iderakta

 – mutatott a zöld karókra.

Kihasználatlan biciklisáv, mellette hosszú kocsioszlop... Fotó: Metropol

A sárga kocsiját vezető István így fogalmazta meg tapasztalatait:

Eléggé dugós az Üllői. Főleg hogy elvettek ezzel a biciklisávval egy sávot, így az iskolakezdés miatt elég nehéz haladni a reggeli órákban. Iskolakezdés van, mindenki megy, mindenki vonul, elég nehéz így előrehaladni.

Az Üllői út zsúfoltsága és a zöld karók a mellékutcákba lefordulni akarókat is akadályozzák, ami még jobban fokozza a dugót. Erről egy hölgy ezt mondta el: 

Szörnyű. Nem bánnám, ha visszaszednék a zöld karókat. Pont itt fordulnék le, a Corvinba megyek a patikába, de nem tudok lefordulni, így egy tíz perc-negyed órát itt kell állnom a dugóban. Szeretném, ha lenne változás, visszaállítanák az utat eredeti állapotába. Főleg, hogy csak most kezdődött az iskola, és már nagy problémák ezek a karók.

Szeretnék, ha visszaállítanák  –  Fotó: Fügedi Richárd

De nem csak a mellékutcákba, hanem onnan kihajtani sem tudnak a kocsik, amit egy felháborodott hölgy így mond el:

Ez, ez amit ide csináltak…. Csak oda kell mennem és nem érek át 20 perc alatt a Futó utcából, mert olyan zsúfolt.

Az egyik autóban két hölgy utazik, csüggedten próbálnak lassan előrébb gurulni a dugóban, de mindhiába. A fiatalabb elmondja: 

Borzalmas, 50 perce jövünk csak az Üllőin. És még csak hol vagyunk.

Az idősebb, aki a volánnál ül hozzáteszi: 

Életveszélyes, balesetveszélyes ez a biciklisáv és ki van az embernek tőle az idegrendszere teljesen. Minden reggel. Ez katasztrófa.

50 perce a dugóban – Fotó: Fügedi Richárd

A taxisok, akik időben jelezték, hogy az iskolakezdéssel össze fog omlani az értelmetlen döntésektől eddig is rogyadozó közlekedés, már a választás napját várják: 

Nagyon be van állva az Üllői. Borzasztó. 250 autónként nagyjából 3 biciklis használja a biciklisávot, így aztán semmi értelme. Tök fölösleges. Értem én, hogy kell a biztonság a bicikliseknek, de nem ez a megoldás. Budapest-szerte a közlekedés katasztrófa, katasztrófa. Gerinek mennie kell, elég volt már belőle.

A taxisok már vágják a centit – Fotó: Fügedi Richárd

„Geri, ebből baj lesz!”

Mindenki jelezte, hogy nagy baj lesz a „Gerikarók” miatt a közlekedésben. De a városvezető a  szembesávba is felfúratta a karókat, így a 6 sávos Üllői út 4 sávra csökkent. A mentők is panaszkodtak, hiszen őket is akadályozzák a zöld karók, de a taxisok is ki voltak akadva az értelmetlen közlekedésszervezésen. Több taxist is megkérdeztünk akkoriban, akik hosszú éveket töltöttek már Budapest útjain. Ők már akkor megmondták, hogyha vége a nyárnak és berobban az iskolaszezon, akkor lesz csak igazán nagy a káosz. ,,Nem örülünk neki, óriási dugók lesznek majd ősztől!” – mondta az egyik. És íme, itt az ősz, Budapest közlekedése pedig összeomlott...

Íme videónk a témáról:


 

 

A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Parkolóházban fojtották meg a fiatal édesanyát

Parkolóházban fojtották meg a fiatal édesanyát

Tragédia a stadion előtt: meghalt egy 11 éves kisfiú

Tragédia a stadion előtt: meghalt egy 11 éves kisfiú

60 emberrel végeztek a földönkívüliek: végre megtette a figyelmeztetést a katonaság

60 emberrel végeztek a földönkívüliek: végre megtette a figyelmeztetést a katonaság

Háborús állapotok maradtak a lomtalanítás után Óbudán - fotók

Háborús állapotok maradtak a lomtalanítás után Óbudán - fotók

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás