Tíz év telt el a világvége óta: ma van a maja időszámítás kezdetének évfordulója!





A 2012. decemberére jelzett világvége csak a maja naptár lejártát jelezte.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.11.
Módosítva: 2023.08.12.
időszámítás program ez lesz ma hétvége

Egyes kutatások szerint a maja időszámítás kezdetét augusztus 11-től számítjuk.

Egyes kutatások szerint a maja időszámítás kezdetét augusztus 11-től számítjuk. / Fotó: Pexels

A maják naptára három elemből épült fel. A haab, amely 18-szor 20 napos hónapokból állt, kiegészítve 5 nappal. A tzolkin naptáruk 260 napos, 13-szor 20 napos hónap, amelyet szent kör néven említettek. Ez párhuzamosan számlál a napévvel. Volt egy hosszú számítás elnevezésű időszámítási rendszerük is: a Nagy kör. Az időszámlálást körülbelül 5125 évente újból kezdik és korszakonként számolják. Az új időszámítási kezdet (új kor) 2012. december 22-én volt a majáknál. Az idő nem ér véget, hanem csak az időszámítás aktuális ciklusa. Ehhez kapcsolódik, hogy sokan a világvégét jósolták 2012. december 22-ére. Az 5137 évvel ezelőtti időszámítás kezdetének évfordulója van pénteken.

81 éves a wifi elődje

1942. augusztus 11-én szabadalmaztatták a széles spektrumú frekvenciaváltó rendszert, amely a későbbi wifitechnológia alapja lett. Hedy Lamarr színésznő és George Antheil zeneszerző szabadalmaztatta a rendszert. A „Frequency-hopping spread spectrum (FHSS)” rendszer rádiójeleket továbbított gyorsan váltogatva a frekvenciát.

78 éves a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a legnagyobb múltú és létszámú médiaszervezet Magyarországon, mely 1945. augusztus 12-én jött létre. Mintegy ötezres tagságában – szakosztályokba, vidéki klubokba szerveződve – az írott és az elektronikus sajtó, a széles értelemben vett kommunikációs szakma minden képviselője jelen van: újságírók, szerkesztők, fotósok, karikaturisták, designerek, szóvivők és PR-szakemberek. 2010-ben nyitotta meg kapuit új székházuk a VI. kerületi Vörösmarty utcában: a felújított és átépített egykori Keglevich-ház, az Aradi és a Szondi utca között nemcsak médiaszakmai programoknak ad otthont, de egyben Budapest egyik új továbbképzési, kulturális színtere.

Augusztus 13. a balkezesek napja

1976 óta világszerte augusztus 13-án ünneplik a balkezesek nemzetközi világnapját. Ezen a napon rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a balkezesek problémáira a jobbára jobbkezesekre tervezett világban. Fontos kiemelni, hogy szinte senki nem tekinthető tisztán bal- vagy tisztán jobbkezesnek. Nagyjából a népesség 10%-át tartjuk balkezesnek, azokat az embereket, akik íráshoz, kézi munkákhoz elsősorban bal kezüket használják. A balkezesek aránya Ázsiában kisebb, ennek valószínűleg vallási okokra visszavezethető tiltás az eredete.

Kertmoziban nézheted meg az Oppenheimert

Augusztus 11-én, pénteken 20 óra 30 perctől a Városháza díszudvarán kialakított kertmoziban nézhetsz filmet a csillagos ég alatt. Christopher Nolan legújabb filmjét nézheted meg, az Oppenheimert. A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A hangulat mellett a szereplőgárda is a film mellett szól.

Irodalmi piknik és könyvcsere a rakparton

A Budapest Nagyregény projekt másfél éves programja túlnő az alkotói folyamat és a kötet kiadásának keretein. Fontos célkitűzése az olvasásnépszerűsítés, illetve az irodalom közösségi élményként megközelítése. Augusztus 12-én 16 órától ennek szellemében a rakpartot töltik meg könyvekkel. Szabad könyvcserén vehetsz részt, aminek a szabályai egyszerűek: vigyél egy olyan könyvet, amelyet már elolvastál, de szívesen továbbadnál valakinek, vagy elcserélnéd egy számodra újdonságnak számító könyvre. Ha csak pihenni és olvasni szeretnél, a Budapest Nagyregény 23 alkotójának műveit is kikölcsönözheted a Nagyregény installációból. Néhány szerzővel pedig személyesen is találkozhatsz a felolvasásokon. Lesz napozóágy, napernyő, zene, klasszikus és kortárs szövegek, instax gép és lemosható tetkók a Viadukt Teraszon.

Denevérhang-vadászat szombaton

Augusztus 12-én szombaton 20 órakor veszi kezdetét a denevérhang-vadászat a vácrátóti arborétumban. Ha nem tudtad, hogy a denevérek a második legfajgazdagabb emlőscsoport a világon, vagy azt, hogy Magyarországon nem vérrel táplálkozó fajok élnek, itt ezekről is hallhatsz érdekességeket. Tényeket és tévhiteket tisztáznak majd egy kellemes, nyár esti sétán, a vácrátóti botanikus kert ősi fái alatt. Ezen a programon megismerheted a rejtélyes éjszakai emlősök életét. Láthatsz majd szürkületben portyázó és táplálkozó állatokat a kerti tó közelében. Különleges műszerekkel belehallgathatsz a denevérek éjszakai csevegésébe, mely az emberi fül számára nem lenne hallható. Ideális esetben egy vállalkozó kedvű egyed közelebbi szemügyre vételére is lehetőséged nyílik.

WAMP design vásár

Augusztus 13., vasárnap 10 órakor indul a WAMP design vásár, a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. A WAMP a vásár mellett egy olyan közösségi hely, ahol találkozhatunk egymással, legyünk alkotók, vásárlók, fiatal, családos, kreatív érdeklődők vagy laikusok. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezése, és kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival.

Forgalomkorlátozások Budapesten

Szakaszos és időszakos korlátozás lesz a hétvégén motoros felvonulás miatt. Pénteken és szombaton korlátozásra kell készülni a Népliget–Bihari utca–Üllői út–Ferihegyi Repülőtérre vezető út–4-es főút útvonalon motoros felvonulás miatt.

Lezárás van a VII. kerületi Dohány utcában. Péntektől kezdődően augusztus 13. éjfélig lezárták a Dohány utcát a Klauzál utca és az Akácfa utca között daruzás miatt. A 74-es trolibusz rövidített útvonalon közlekedik, nem érinti a Károly körút (Astoria), a Nagy Diófa utca és a Nyár utca megállót. A Blaha Lujza tér és az Astoria között az M2-es metró, valamint a Rákóczi úti autóbuszok igénybevételét ajánljuk.

Sávlezárás van a XIV. kerületben a Bosnyák téren augusztus 31-e 23 óráig. A Bosnyák téren a Lőcsei útnál irányonként csak egy sáv járható, mert tart a vízvezeték építése. A Csömöri úton befelé nem lehet balra, a Lőcsei útra kanyarodni.

Szeptember 14-én 23 óráig korlátozzák a forgalmat a VIII. kerületben a Gaál Mózes utcában és környékén. Lezárták a Gaál Mózes utcát az Üllői út és a Magyarok Nagyasszonya tér között gázvezeték-felújítás miatt. A Delej utcában az Üllői út előtt és az Elnök utcában a Bláthy Ottó utcánál útszűkületen kell áthajtani. Az Elnök utcából a Könyves Kálmán körút irányában nem lehet jobbra, a Bláthy Ottó utcába kanyarodni. A 83-as trolibusz terelve közlekedik, a Fővám tér felé nem érinti a Szenes Iván tér megállót.

Hétvégén irány a strand

Pénteken ragyogóan napos időre számíthatunk, inkább csak keleten lehet kevés fátyolfelhő. Országszerte nem lesz jellemző a csapadék. A nappali hőmérséklet 25-27 fok köré erősödik. Sok napsütéssel tér vissza a nyári idő szombaton. A levegő hőmérséklete 25 és 30 fok közé melegszik. A szél gyenge marad és esőre nem kell számítanunk. Napos, meleg, nyári időre van kilátás vasárnap. Eső egyáltalán nem várható. Nappal 30-31 fok körüli strandidő valószínű – jelezte előre a Köpönyeg.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás