Kell tartani árvíztől Budapesten? Ma tetőzik a Duna, 2,5 méterrel lesz magasabb a vízszint





Míg a Dunántúlon egyre magasabb az árvízvédelmi készültség és számos települést fenyeget az ár, addig Budapesten a Metropol által megkérdezett szakértő szerint szerdán tetőzik a Duna, de egyelőre nincs ok aggodalomra.



Megosztás
Szerző: HaDa
Létrehozva: 2023.08.09.
Módosítva: 2023.08.09.
árvízvédelmi készültség rekord segítség védekezés

Budapesten és környékén egyetlen éjszaka alatt leesett egy hónapnyi mennyiségű eső, a hétvégén több ezer alkalommal kellett riasztani a tűzoltókat, fák dőltek ki, házakban, autókban keletkezett kár. Tőlünk nyugatabbra azonban, a Duna vízgyűjtő területein még ennél is nagyobb vihar és esőzés volt, ami miatt megáradtak a folyók. 

A fővárosi tűzoltók igyekeztek mindenben segíteni a vihar idején Fotó: Varga György

Helyzetjelentést adott a kormányfő is

Az árvízvédelem munkáját a miniszterelnök, Orbán Viktor is elismerte, aki meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének beszámolóját a korábbi erőfeszítésekről és a következő feladatokról. Az előző években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új infrastrukturális létesítmények sikeresen vizsgáztak, a szakemberek képesek az emberek életének és vagyonának védelmére az árvizek idején. 

Nem kell árvíztől tartaniuk a budapestieknek 

A sok eső és az annak következményeként keletkezett áradásokról, azok fővárosra gyakorolt hatásáról, következményeiről kérdeztük Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjét.

A Duna vízszintje két és fél méterrel lesz magasabb a szokásosnál, sodrása is erősebb Fotó: Nagy Zoltán

„A Duna ezt még elbírja. Szerda környékére jósolnám a tetőzést, de nem lesz számottevő a változás annak, aki mindennap elmegy a rakpart környékén. Várhatóan két és fél méterrel lesz magasabb a Duna vize, elborítja a víz a rakparti lépcsők egy részét, azonban arra nem kell készülni, hogy elárasztja a víz a rakpartot” – nyugtatott meg az OVF szóvivője. Az árvízvédelmi intézkedéseknek különösen az alsó folyásirányú szakaszokon lesz nagy jelentősége, ahol az áradások hatása a legnagyobb.

Kétóránként mérik a vízszintet a vészőrök

Harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben számos dunántúli településen, ami azt jelenti, hogy a veszélyeztetett helyszínekre vészőröket állítanak, akik kétóránként mérik és jegyzik a víz aktuális állását, és óvintézkedéseket is tesznek szükség esetén. 

Jelenleg 605 kilométer hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség. A Dráva folyón Őrtilosnál rekordot döntött a vízállás, elérve a 487 centiméteres tetőzést. A vízügyi szakemberek arra számítanak, hogy az egész magyarországi szakaszon rekordközeli vagy még magasabb szintű lehet a tetőzés. A Murán és a Rábán is gond van, több település kért segítséget a védekezéshez, ezért további szakembereket irányítottak a kritikus folyószakaszokhoz. A szakértő szerint szerdától Sárváron is harmadfokú készültség lesz érvényben.

A Murarátka és Letenye közötti útszakasz kisebb tóvá alakult át, így a vízügy munkatársai mobil gáttal zárták el az utat, hogy megvédjék az itt élőket az áradó folyótól. A Mura jelenleg 544 centiméteren áll, és még mindig nem tetőzött, annak ellenére, hogy éjszakára várták a tetőzést. 

Térképen a védelmi készültség Fotó: OVF


 





 





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás