Megdöbbentő! – még itt is milliószámra kelhetnek ki a szúnyogok





A múlt heti időjárás sajnos nagyon kedvező volt a szúnyogok számára.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.14.
szúnyog magyar vöröskereszt véradás

Az ország nagy részén az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző, sok helyen villámárvizek alakultak ki.

Egy repülőgép szúnyogirtó szert juttat a levegőbe Nyíregyháza felett Fotó: Balázs Attila

A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának, mivel a vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák.

Az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket, a következő napokban várhatóan földi módszerrel dolgoznak a szakemberek.

A nagyszámú, sokszor magántelkeken kialakuló tenyészőhelyeken szervezett módon nem lehet védekezni a szúnyogártalom ellen, továbbá a védett természeti területeken, így az ártéri erdők jelentős részén is csak nagyon korlátozottan van lehetőség a kezelések elvégzésére, emiatt egyre több területen kell a kifejlett szúnyogok ellen védekezni.

A következő időszakban néhány területen pótolni kell az esők miatt elmaradt kezeléseket, erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak. A héten tizenhárom vármegyében, több mint háromszáz településen és hat fővárosi kerületben végeznek kezeléseket a szakemberek.

Földi kémiai beavatkozások lesznek a Balatonnál, a fővárosban, a Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros és Szekszárd környékén. Szükség van szúnyoggyérítésre az Ipoly és a Dráva mentén, továbbá Szolnokon és a környező területeken.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi járműről, a települések lakott területein végzik az esti és éjszakai órákban. A legtöbb helyen a közlekedést és a lakosságot kevésbé zavaró ULV technológiát alkalmazzák, amely során apró cseppekben alig több mint fél liter készítményt juttatnak ki hektáronként.  

Közvetlen lakókörnyezetünkben is sokat tehetünk a szúnyogok ellen. A ház körül kialakult élőhelyek felszámolását a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatója alapján magunk is elvégezhetjük, ezzel csökkentve a szúnyogártalmat – derül ki a katasztrófavédelem közleményéből.

69 éves Kemény Dénes

1954. június 14-én született Kemény Dénes vízilabdázó, edző, állatorvos, akinek a vezetésével 3 olimpiát nyert a vízilabda-válogatott.

A magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként 2000 és 2008 között három olimpiai bajnokságot nyertek. Edzői munkája mellett tanít, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának címzetes egyetemi docense. A magyar válogatottat tizenöt éven keresztül, 1997 és 2012 között vezette. Előtte Olaszországban dolgozott. 2012-től 2018-ig a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke volt.

A WHO 2005 óta szervez véradó rendezvényeket erre a napra 
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Szabóné Zsedrovis Enikő

Ma van a véradók világnapja – 155 éve született Karl Landsteiner

Az 1868. június 14-én született Karl Landsteiner Nobel-díjas osztrák orvos, fiziológus és immunológus, a vércsoportok felfedezője. 1901-ben fedezte fel az AB0 vércsoportrendszert, amiért 1930-ban orvosi Nobel-díjat kapott.

A WHO 2005 óta szervez véradó rendezvényeket erre a napra és hívja fel a lakosság figyelmét a véradás sokszor életeket mentő fontosságára. Felismerte a gyermekbénulás fertőző voltát és azonosította kórokozóját; felfedezte a hapténeket (olyan nem antigén természetű anyag, amely nagy molekulájú fehérjékhez kötődve immunválaszt vált ki) és Alexander Wienerrel közösen az Rh-faktort.

Adj egy új esélyt! – Véradás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat önkéntes véradást szervez a múzeum Dísztermében a véradás világnapján. Délelőtt a múzeum munkatársai adnak vért, míg délután 14 órától lehetőséget biztosítanak külső önkéntesek számára is. A helyszínen frissítővel várják a véradókat, akik a nemes gesztusért cserébe belépőt kapnak a múzeum állandó kiállítására.

Az eseményen felszólal majd dr. Tomka Gábor (tudományos gyűjteményi főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Múzeum), Kardos István (főigazgató, Magyar Vöröskereszt), Mr. Haris Hajrulahovic (World Helath Organization (WHO) magyarországi irodájának vezetője), dr. Nemes-Nagy Zsuzsa (regionális igazgató főorvosa, OVSZ Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ) és Győrfi Pál (szóvivő, Országos Mentőszolgálat).

Meleg, párás idő lesz a véradás napján

Többórás napsütés várható, mellette gomolyfelhők jelennek meg az égen, de csak elszórtan fordul elő zápor, zivatar. A nappali hőmérséklet 24 Celsius-fok körül alakul majd – hívta fel a figyelmet a Köpönyeg.

Ideiglenes forgalomkorlátozás Budapesten

Biztosítás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz június 14. és június 16. között Budapest V. kerületében. Tilos megállni június 14-én 22 órától június 15-én 11 óra 30 percig, valamint június 15-én 22 órától június 16-án 18 óráig a Nagy Ignác utca mindkét oldalán, az Alkotmány utca és a Szalay utca között.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás