Sokat tüsszögsz? A viharos időjárásnak volt egy láthatatlan következménye is!





Azt gondolhatták az allergiások, hogy az esőtől majd leülnek a pollenek, de a múlt hétvégi országos vihar inkább rontott a helyzeten. Mutatjuk, milyen pollenek vannak most a levegőben.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.08.08.
Módosítva: 2023.08.08.
pollen gomba parlagfű időjárás allergia

Az utóbbi néhány nap viharos időjárása nem volt kedvező az allergiában szenvedők számára. Ilyenkor az eső nem kimossa a polleneket a levegőből, hanem összetöri azokat, így a vihar elvonultával még több van a levegőben. Arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb koncentrációban van jelen a parlagfű, mely az egyik leggyakoribb allergén.

A pollenek hatását maszk használatával is csökkenthetjük Fotó: Engin Akyurt/Pexels

Az allergia a XXI. század népbetegsége és hazánkban a parlagfű virágpora a legjelentősebb allergén a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021-es felmérése alapján. A lakosság körülbelül 15-16 százaléka szenved allergiás tünetektől, tehát nagyjából másfél millió embert érint ez a probléma Magyarországon.

A pollenjelentések szerint magas koncentrációban vannak jelen a csalánfélék és az alternaria nevű gombafélék. Az alternaria egy erős allergént termelő penészgomba, melynek spórái gyakoriak a kültéri levegőben, ahol növényeken él, míg az épületekben a légkondicionáló egységekben szaporodik.

Közepes koncentrációban van jelen a fent említett parlagfű, mely akár 2 méter magasra is megnőhet. A parlagfű tömeges pollenszórása hazánkban jellemzően július végén kezdődik, bár esetenként már júniusban is lehet virágzó példányokat találni. A parlagfű pollenkoncentrációja általában augusztus végén- szeptember elején tetőzik.

Alacsony koncentrációban vannak jelen a pázsitfűfélék, a ciprusfélék, a tiszafafélék, az útifű, a lórom, a kenderfélék, a disznóparéjfélék, a libatopfélék, és az üröm.

Itt tudsz tájékozódni

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat, így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat.

Az NNK-nál évekkel ezelőtt kidolgoztak egy előrejelző módszert, és az nnk.gov.hu oldalon a polleninformációk menüpontban nyomon követhető a pollenhelyzet alakulása, és ennek alapján lehet tervezni a napi programot is. A monitorozó állomásokon nemcsak a parlagfű, de más allergén növények koncentrációját is mérik, és ez szintén fent van a honlapon.

Dr. Bense Tamás háziorvos Fotó: Dr. Bense Tamás

Így küzdheted le a tüneteket

Az allergiásoknak mindenképpen érdemes figyelniük a pollennaptárat és aki úgy érzi, miután konzultált háziorvosával, hogy gyógyszeres kezelésre szorul, azt időben kezdje el szedni – hívta fel a figyelmet dr. Bense Tamás háziorvos.

A koronavírus miatt kialakult maszkhasználat az allergiások számára is segítséget jelenthet, főként ha FFP2-es vagy FFP3-as maszkról van szó. Aki nagyon érzékeny a pollenekre, akár naponta mosson hajat, sűrűbben váltson ruhát, cseréljen ágyneműt, törülközőt. Ilyenkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy abban a ruhában, amiben kint járkálunk, ne sokat legyünk bent

– emelte ki az orvos, majd hozzátette:

Sokat számítana, ha az otthonunk felületei nem szőnyegpadlósak lennének, hanem minél inkább lemoshatók. A kemény borítású talajok a legjobbak, amik nedves ruhával könnyedén és gyakran áttörölhetők, felmoshatók. Ami a bútorokat illeti, jó, ha kevés tárgy van rajtuk, mert úgy sokkal gyakrabban és könnyebben le tudjuk azokat törölni, akár naponta kétszer is.

Fontos a napi többszöri szellőztetés, de annak az időpontját is jól kell megválasztani. A szálló pollenek miatt jobb, ha csukott ablaknál alszunk, szellőztetni inkább a hajnali órákban és este érdemes.





 





Ezeket olvastad már?
"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

"Küszködtünk a megélhetésért, most meg százmilliókat nyertünk a lottón"

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás