RETRO RÁDIÓ

Sokat tüsszögsz? A viharos időjárásnak volt egy láthatatlan következménye is!

Azt gondolhatták az allergiások, hogy az esőtől majd leülnek a pollenek, de a múlt hétvégi országos vihar inkább rontott a helyzeten. Mutatjuk, milyen pollenek vannak most a levegőben.Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.08.08.
Módosítva: 2023.08.08.
pollen gomba parlagfű időjárás allergia

Az utóbbi néhány nap viharos időjárása nem volt kedvező az allergiában szenvedők számára. Ilyenkor az eső nem kimossa a polleneket a levegőből, hanem összetöri azokat, így a vihar elvonultával még több van a levegőben. Arról nem is beszélve, hogy egyre nagyobb koncentrációban van jelen a parlagfű, mely az egyik leggyakoribb allergén.

A pollenek hatását maszk használatával is csökkenthetjük Fotó: Engin Akyurt/Pexels

Az allergia a XXI. század népbetegsége és hazánkban a parlagfű virágpora a legjelentősebb allergén a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021-es felmérése alapján. A lakosság körülbelül 15-16 százaléka szenved allergiás tünetektől, tehát nagyjából másfél millió embert érint ez a probléma Magyarországon.

A pollenjelentések szerint magas koncentrációban vannak jelen a csalánfélék és az alternaria nevű gombafélék. Az alternaria egy erős allergént termelő penészgomba, melynek spórái gyakoriak a kültéri levegőben, ahol növényeken él, míg az épületekben a légkondicionáló egységekben szaporodik.

Közepes koncentrációban van jelen a fent említett parlagfű, mely akár 2 méter magasra is megnőhet. A parlagfű tömeges pollenszórása hazánkban jellemzően július végén kezdődik, bár esetenként már júniusban is lehet virágzó példányokat találni. A parlagfű pollenkoncentrációja általában augusztus végén- szeptember elején tetőzik.

Alacsony koncentrációban vannak jelen a pázsitfűfélék, a ciprusfélék, a tiszafafélék, az útifű, a lórom, a kenderfélék, a disznóparéjfélék, a libatopfélék, és az üröm.

Itt tudsz tájékozódni

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat, így könnyebben felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat.

Az NNK-nál évekkel ezelőtt kidolgoztak egy előrejelző módszert, és az nnk.gov.hu oldalon a polleninformációk menüpontban nyomon követhető a pollenhelyzet alakulása, és ennek alapján lehet tervezni a napi programot is. A monitorozó állomásokon nemcsak a parlagfű, de más allergén növények koncentrációját is mérik, és ez szintén fent van a honlapon.

Dr. Bense Tamás háziorvos Fotó: Dr. Bense Tamás

Így küzdheted le a tüneteket

Az allergiásoknak mindenképpen érdemes figyelniük a pollennaptárat és aki úgy érzi, miután konzultált háziorvosával, hogy gyógyszeres kezelésre szorul, azt időben kezdje el szedni – hívta fel a figyelmet dr. Bense Tamás háziorvos.

A koronavírus miatt kialakult maszkhasználat az allergiások számára is segítséget jelenthet, főként ha FFP2-es vagy FFP3-as maszkról van szó. Aki nagyon érzékeny a pollenekre, akár naponta mosson hajat, sűrűbben váltson ruhát, cseréljen ágyneműt, törülközőt. Ilyenkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy abban a ruhában, amiben kint járkálunk, ne sokat legyünk bent

– emelte ki az orvos, majd hozzátette:

Sokat számítana, ha az otthonunk felületei nem szőnyegpadlósak lennének, hanem minél inkább lemoshatók. A kemény borítású talajok a legjobbak, amik nedves ruhával könnyedén és gyakran áttörölhetők, felmoshatók. Ami a bútorokat illeti, jó, ha kevés tárgy van rajtuk, mert úgy sokkal gyakrabban és könnyebben le tudjuk azokat törölni, akár naponta kétszer is.

Fontos a napi többszöri szellőztetés, de annak az időpontját is jól kell megválasztani. A szálló pollenek miatt jobb, ha csukott ablaknál alszunk, szellőztetni inkább a hajnali órákban és este érdemes.

 

Ezeket olvastad már?
Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért

Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért

Visszatér a csapadékos idő: még hó is eshet ma

Visszatér a csapadékos idő: még hó is eshet ma

Letartóztatása napjáig hordta a nadrágövet, amellyel megfojtotta a kislányt

Letartóztatása napjáig hordta a nadrágövet, amellyel megfojtotta a kislányt

Az ország legnagyobb karácsonyfájává változott a Megyeri híd – videó

Az ország legnagyobb karácsonyfájává változott a Megyeri híd – videó

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás