Fordulóponthoz érkezik a hét eleji időjárás – Így hat az eső a pollenekre





Sokan nincsenek vele tisztában, hogy milyen következményei vannak a nyári esőzéseknek.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.18.
allergia ez lesz ma pollen eső nyár

A múlt heti brutális kánikula után a héten sem lélegezhetünk fel. Főként az allergiások helyzete lehet nehéz a hét elején érkező záporok, zivatarok és viharos esőzések miatt.

Picture,From,A,Beautiful,Women,In,Bikini,With,Handkerchief.,Sick
A múlt heti brutális kánikula után a héten sem lélegezhetünk fel (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

A nyár beköszöntével az allergiaszezon is kezdetét vette. Ezek tüneteit az érintettek már hetek óta érezhetik magukon. Azt kevesen tudják ugyanakkor, hogy az érkező nyári esőzések nem minden esetben javítanak a helyzeten.

Amennyiben viharok, záporok, zivatarok formájában jelentkezik az eső, a pollenhelyzet tovább romolhat.

Tudni kell, hogy viharok esetén a pollenszemcsék összetörnek és még mélyebbre jutnak a légutakba. Így ilyenkor az allergiások tünetei fokozódhatnak. Ezzel szemben az eső kimossa a polleneket a levegőből, így egy-egy esőzés után könnyebb az allergiásoknak

– mondta dr. Csajbók Réka fül-orr-gégész, allergológus szakorvos.

A hirtelen kialakuló záporok, zivatarok miatt a pollenek szempontjából nehezebb a nyár, amennyiben azok nem csendes esőzések.

Abban az esetben, ha a hét első felében érkező esőzések kellemes, csendes eső formájában jelentkeznek, a levegőből kimossa a polleneket, ezzel csökkentve a koncentrációt.

Ha viharos esőzés formájában csap le, akkor azonban tovább rontja a helyzetet, mivel összetöri a polleneket, így az allergiások jobban érzik majd a hatását.

Tele velük a levegő

A hét elején az alternaria nevű gomba nagyon magas koncentrációban van jelen. Ez egy erős allergént termelő penészgomba, melynek spórái gyakran előfordulnak a kültéri levegőben. Növényeken, de légkondicionálókban is megtelepedik.

A csalánfélék, mint például a nagy csalán vagy a falgyom magas koncentrációban vannak jelen.

A pázsitfűfélék, az útifű, a disznóparéjfélék és a libatopfélék közepes koncentrációban vannak jelen.

Alacsony koncentrációban találhatók meg a levegőben a ciprusfélék, a tiszafafélék, a fenyőfélék, a lórom, a hárs és a kenderfélék.

A magas páratartalom sem segít

Egy másik fontos szempont lehet az allergiások számára a magas páratartalom. Egyes allergének ugyanis sokkal jobban el tudnak szaporodni, ha nyirkos, párás a levegő. Gondoljunk csak a penészgombák elszaporodására vagy a poratkákra.

Amennyiben nagyon párás időjárásnak nézünk elébe, érdemes például párátlanítót, légkondicionálót használni, különösen forró, párás időszakban, hogy csökkentsük a levegő nedvességtartalmát.

Jól tudja a szervezeted

Amennyiben valakinek visszatérő allergiás tünetei vannak, érdemes kideríteni az okát, hogy mitől lehet. Azonban nem minden esetben indokolt allergiavizsgálatot csinálni. A július második felében jelentkező, de az első fagyoknál megszűnő allergiát szinte 100 százalékig biztos, hogy parlagfű okozza

– hívta fel a figyelmet dr. Bense Tamás háziorvos.

Hozzátette: számos másfajta allergia is lehet, hiszen van, ami egész évben jelen van, míg más csak szezonálisan jelentkezik.

Segíts magadon!

A szakember elmondta, meg kell próbálni kezelni az olyan tüneteket, mint például a nátha és a szemviszketés. Ez történhet különböző orrszprékkel, orr- és szemcseppekkel is.

Ha ezekkel nem boldogulunk, akkor szóba jöhet allergiás gyógyszerek vagy cseppek alkalmazása is. Ezek végtelen skálán mozognak, ha valamelyiknél álmosító hatás van, akkor meg lehet próbálni egy másikat. Ha viszont valamelyik kevésbé hatékony, akkor érdemes átváltani másik fajtára, de semmiképpen nem ajánlott szenvedni, éjszakákat ülve ágyban tölteni egy allergia miatt

– mondta dr. Bense Tamás.

Az allergiásoknak mindenképpen érdemes figyelniük a pollennaptárat és aki úgy érzi, miután konzultált háziorvosával, hogy gyógyszeres kezelésre szorul, azt időben kezdje el szedni.

Mutatunk néhány tippet, trükköt

A koronavírus miatt kialakult maszkhasználat az allergiások számára is segítséget jelenthet, főként ha FFP2-es vagy FFP3-as maszkról van szó.

Aki nagyon érzékeny a pollenekre, akár naponta mosson hajat, sűrűbben váltson ruhát, cseréljen ágyneműt, törülközőt. Ilyenkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy abban a ruhában, amiben kint járkálunk, ne sokat legyünk bent.

Sokat számítana, ha az otthonunk felületei nem szőnyegpadlósak lennének, hanem minél inkább lemoshatók. A kemény borítású talajok a legjobbak, amik nedves ruhával könnyedén és gyakran áttörölhetők, felmoshatók.

Ami a bútorokat illeti, jó, ha kevés tárgy van rajtuk, mert úgy sokkal gyakrabban és könnyebben le tudjuk őket törölni, akár naponta kétszer is.

Fontos a napi többszöri szellőztetés, de annak is jól kell megválasztani az időpontjait. A szálló pollenek miatt jobb, ha csukott ablaknál alszunk, szellőztetni leginkább a hajnali órákban érdemes.

Vízosztás a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt július 15-től naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon a MÁV-Start ásványvizet biztosít az utasainak: Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja.

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszpályaudvarain oszt ásványvizet: Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

A közlekedési társaságok azt javasolják, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljon útra.

Ilyen időt hoznak a következő napok

Hétfőn a sok napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg északkeleten és a nyugati határszélen zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül. 35 Celsius-fok körüli forróságra kell számítsunk.

Sok napsütés és estefelé záporok, zivatarok várhatóak kedden. Az északnyugati szél élénk marad. A levegő hőmérséklete 30–36 fokos rekkenő hőséget tartogat.

Szerdán északnyugat felől erősen megnövekszik majd a felhőzet. Több hullámban alakulnak ki záporok, zivatarok. Az eső ellenére megmarad a nagy meleg. Aznap 34–35 fok körüli értékeket mérhetünk – írta meg a Köpönyeg.

Középpontban a csoki és a kávé

A csokoládé és a kávé kerül reflektorfénybe a Virág Benedek Ház és az Imagine Budapest szervezésében. Pesten már a reformkorban népszerűek voltak a kávéházak, nemcsak mint vendéglátóipari egységek, hanem mint közösségi terek is. Budán pedig a mai napig működik a Ruszwurm, amely lassan kétszáz éve várja vendégeit. A kávéházak és a cukrászdák klasszikus aranykora a Monarchia idején jött el, a budapesti kávéházak és cukrászdák legendássá váltak. Erről lesz szó este július 18-án este 20 órától a Virág Benedek Házban, ahol kóstolóra is sor kerül.

Ma 55 éves Vin Diesel

Vin Diesel, születési nevén Mark Sinclair Vincent 1967. július 18-án született Kaliforniában. Az amerikai színész, producer és forgatókönyvíró szeret a vásznon igazi „keményfiúkat” alakítani, de a drámai szerepek sem állnak messze tőle. A kezdeti nehézségek ellenére mára igazi filmsztárrá nőtte ki magát.

Egyik első szerepe volt Caparzo közlegény eljátszása a Ryan közlegény megmentése című háborús eposzban. Az áttörést a Pitch Black – 22 évente sötétség című film hozta meg számára. Hírnevet és világraszóló ismertséget a Halálos iramban-filmek sztárjaként ért el magának. Részben ennek lehetett köszönhető, hogy ő volt Groot hangja a Marvel Multiverzum filmjeiben.





 





Ezeket olvastad már?
Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Fontos bejelentést tett a BKK, ez most mindenkit érint

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás