„Újra meg kell ismerkednie a világgal” – memóriakieséssel küzd Dávidka, akinek megállt a szíve





Memóriakieséssel küzd Dávidka, akinek május 9-én állt meg a szíve salgótarjáni iskolája udvarán. Bár az orvosok akkor azt mondták, hogy agykárosodása miatt élete végéig ágyhoz lesz kötve, Dávid csodával határos módon fejlődik, sok mindenre azonban nem emlékszik.



Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
Létrehozva: 2023.08.09.
Módosítva: 2023.08.09.
baleset salgótarján kisebb memóriakiesés terápia

Minden szülő rémálma törént meg május 9-én a 7. osztályos Dáviddal, akinek minden előzmény nélkül megállt a szíve tornaórán, salgótarjáni iskolája udvarán. A kisfiút mentőhelikopterrel szállították kórházba, jelenleg Miskolcon folyik a rehabilitációja. Édesanyja, Szandra elmondása szerint Dávid egyre erősebb és ügyesebb, de a baleset következtében kisebb memóriakiesésben szenved, ami miatt nem tudja például, hogy milyen színek és állatok vannak, s azt sem, mi az a villanyoszlop.

A kép felhasználása tilos
Dávidnak újra meg kell ismerkednie a világgal, mielőtt visszamegy az iskolába (A kép felhasználásához csak a Metropol kapott engedélyt, más sajtóorgánumoknak a fotó felhasználása tilos!) – Olvasói fotó

„Újra kell tanulnia mindent, mint egy kisgyereknek”

A Dávidot ért baleset után az orvosok nem voltak túl bizakodóak a fiú állapotát illetően, ugyanis oxigénhiányt és visszafordíthatatlan agykárosodást állapítottak meg nála. Az orvosok akkor azt jósolták, hogy Dávid élete végéig ágyhoz lesz kötve, de az édesanyja hitt a csodában, amit a rengeteg ima és fejlesztés meg is hozott. Dávid nem maradt ágyban fekvő beteg, mostanra már tud menni, beszélni és minden csövet eltávolíthattak a testéből.

Dávidka nagyon erős és ügyes, hamarosan hazamehetünk Miskolcról és otthon folytatjuk a terápiát majd gyógypedagógussal, gyógytornásszal. Menet közben azonban lett egy kisebb memóriakiesése, így most újra kell tanulnia mindent, mint egy kicsi gyereknek

– mesélte Szandra a Borsnak. Ugyanakkor hozzátette: Dávid jelenleg nem tudja, hogy milyen állatok és színek vannak, nem ismeri a számokat, sőt nemrég azt is el kellett magyarázni neki, hogy mi az a villanyoszlop. Ezzel szemben az édesanya úgy gondolja, ez a legkevesebb, hiszen sokkal rosszabb jövőt jósoltak nekik.

A kép felhasználása tilos
Dávid sokat fejlődik, jó kedve van és egyre ügyesebb (A kép felhasználásához csak a Metropol kapott engedélyt, más sajtóorgánumoknak a fotó felhasználása tilos!) Fotó: Olvasói fotó

Otthon folytatódik majd Dávid fejlesztése

A kórházi kezelések miatt Szandra, aki eladóként dolgozik, két hónapja nem kap fizetést, hiszen minden idejét a kisfia mellett tölti. Emiatt képtelen volt fenntartani korábbi albérletüket. Az édesanya kétségbeesve kérte az emberek segítségét, hogy találjon új albérletet, az ismerősök pedig a segítségükre is siettek. Így Dávidék a miskolci rehabilitációról már egyenesen az új otthonukba költözhetnek.

Hamarosan hazamehetünk, az iskola azonban egyelőre csúszik szerintem, hiszen Dávid hiába 7. osztályos, most nagyon sok mindent újra kell tanulnia. A többit megbeszéljük, hogy mire lesz lehetőségünk magánóra kereteiben, gyógypedagógussal és azon kívül is, hogy minél hamarabb visszaszokjon a világba

– mesélt terveikről Szandra, aki a múlt hétvégén néhány napra már hazavihette Dávidot. 

„Nagyon furcsa, de jó is volt ennyi idő után. Dávidnak viszont sajnos minden teljesen ismeretlen volt otthon is – tette hozzá.

1 millió forintot szeretnének összegyűjteni 

Szandra egy speciális robotterápiára gyűjt kisfiának, ami több mint 1 millió forintba kerül, ám sokat segítene Dávidon. A gyűjtés azonban nemrég megállt, nagy összeg hiányzik még a különleges kezeléshez. Az édesanya éppen ezért nagyon hálás mindenkinek, aki segít rajtuk anyagilag – akár a terápiára való gyűjtésben, akár tisztálkodószerek biztosításában.
„Rengeteg pénz elmegy itt a kórházban is, plusz az utazás. Ráadásul én két hónapja nem kaptam fizetést. De a salgótarjáni Kultik Mozi gyűjtött nekünk és sokan álltak mellénk a városban, amiért nagyon hálásak vagyunk” – zárta gondolatait az édesanya, aki igazi példa arra, hogy ha hiszünk a csodában, az meg is történhet. 

Ha szeretnél hozzájárulni Dávid teljes felépüléséhez, ITT találsz hozzá bővebb információt.

 





 





Ezeket olvastad már?
A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Ez minden autóst érint: péntek helyett szombaton változnak az üzemanyagárak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás