Kilencszer került lélegeztetőgépre a másfél éves Vencel





Szívműtétekre van szüksége a pici fiúnak, érte fogott össze mindenki Bánhorvátiban.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.08.20.
Vencel autó rally Bánhorváti műtét

Kovács Vencel egy komplex szívfejlődési rendellenességgel született. A másfél éves, Bánhorvátiban élő fiúért most egy autóstalálkozó keretében fogtak össze a helyiek. Azonban a hétvégi kánikulában nagyon oda kellett figyelni a kisfiú állapotára.

rally, Bánhorváti, Kovács Vencel, falunap,
Raliautók gyülekeztek a sportpálya melletti füves területen – Fotó: Demeter Sándor / Facebook

Augusztus 19-én, szombaton raliautók motorjainak zajától volt hangos a Bánhorváti Falunapon a sportpálya melletti füves terület. Az emberek azért gyűltek össze, hogy pénzt gyűjtsenek a kis Vencel számára, és így támogassák a műtétek előtt álló fiút. A tiszteletkör természetesen a másfél éves kisfiúé volt, akinek ezáltal élete álma válhatott valóra. Az odaérkezők gyűjtőládákba helyezhettek adományokat, valamint tombolajegyeket is vehettek, hogy így támogassák a családot. Demeter Sándor, a rendezvény egyik főszervezője a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportálnak elmondta:

Két éve támadt az az ötletem, hogy a helyi raliautósok felvonulásával színesíteni lehetne a Bánhorváti Falunapot, és mint önkormányzati képviselő kezdeményeztem ezt. A fiataloknak szerettem volna kedvezni vele, hogy beleülhessenek és megnézhessék a járműveket.

A helyi képviselő hozzátette:

Először két-három autót sikerült csak verbuválnom. Aztán tavaly megkerestem egy barátomat, aki többször szervezett ralit, hogy segítsen. Úgyhogy egy évvel ezelőtt már tíz autóval vonultak fel a ralisok a Bánhorváti Falunap társrendezvényeként.

Az idei esemény ugyanakkor nem csak az egyre több és egyre érdekesebb versenyautó miatt volt kiemelkedő.

Vencel és családja helyi lakosok, ezért ismerjük őket. Korábban már szerveződött a községben egy jótékonysági koncert is a kisfiú gyógykezelésére. Ebben az évben szintén erre a célra és üzemanyagra gyűjtünk a kórházba utazáshoz önzetlen, civil összefogás keretében.

– árulta el az egyik kezdeményező a Boon.hu-nak.

A raliautók elképesztő hangja, valamint látványa minden bizonnyal jobb kedvre derítette a betegségével kitartóan küzdő Vencelt. A család hálás a jótékonysági rendezvényért.

Boldogok vagyunk, hogy újabb kezdeményezés alakult a kisfiunk gyógyulásáért. A Bánhorvátiban tartott jótékonysági rockkoncert mellett az NB II-es kazincbarcikai focicsapat is gyűjtött már Vencelnek három mérkőzésen. Úgyhogy ez már a sokadik alkalom, hogy segítséget kapunk, amit nagyon hálás szívvel fogadunk

– mondta Renáta, Vencel édesanyja.

A kis Vencel már 9 hónapos korában is nagy harcos volt – Fotó: Metropol

Vencel egyébként első ránézésre teljesen egészséges, mosolygós, vidám kisfiú. A mellkasán lévő seb utal rá, hogy már több nyitott szívműtéten kellett átesnie. A kisfiú most egy újabb nyitott szívműtét előtt áll, amit valószínűleg még kétszer kell majd megismételni.

A mostani műtét állami kórházban történik majd, ezért nem kerül pénzbe. Viszont az utazással, étkezéssel járó járulékos költségek magasak. Továbbá komplex evésterápiás lehetőséget keresünk Vencelnek, amivel megtanulhatna önállóan enni, és teljes életet élhetne. Jelenleg nem érez éhséget, és tíz hónap alatt kilencszer került lélegeztetőgépre, emiatt traumatizálódott a garatja. Grazban van egy központ, amely kifejezetten a szondával táplált gyerekek evésterápiájára specializálódott, de az elég drága a hazai terápiás lehetőségekhez képest. Úgyhogy várjuk az adományokat a jótékonysági autóstalálkozó mellett a Supersum Alapítvány számlaszámára is, amely folyamatosan támogat bennünket

– jegyezte meg az aggódó anyuka. A raliautók a kánikula ellenére nagy élményt nyújtottak Vencelnek.

Iszonyatosan meleg volt, ezért mi nagyon keveset tudtunk kint lenni.

– tudta meg a Metropol Vencel édesanyjától, aki sajnálja, hogy bár jól érezték magukat, nem tudtak az eseményen végig ott lenni. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás