Változás az óbudai horrorkereszteződésben – Az autósok így sem adnak elsőbbséget





Stoptáblával próbálják meg biztonságosabbá tenni a balesetveszélyes helyszínt Óbudán.



Megosztás
Szerző: F.I.
Létrehozva: 2023.07.09.
Módosítva: 2023.07.09.
elsőbbség kereszteződés biciklisáv gázolás

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, sokkoló gázolás történt június 16-án Budapest III. kerületében. Egy biciklivel közlekedő középkorú férfi éppen a Serfőző utca és Árpád fejedelem útja kereszteződésénél található kerékpárátjárón haladt át, amikor az utcába kanyarodó figyelmetlen autós nem adta meg neki az elsőbbséget és elgázolta. A balesetnek több szemtanúja is volt. Több bringás is megjegyezte, nem ez az első eset, hogy baleset történik ennél az átjárónál.

mentőautó
Fotó: Csapó Balázs (Képünk illusztráció)

A 46 éves férfi nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, de még életben volt a gázolás után. 

„Elég rossz állapotban volt a férfi. Én sajnos már nem tudtam segíteni, de többen is körbeállták, volt ott egy háziorvos is, aki próbálta őt ellátni, amíg kiérkeztek a mentők” – mondta el lapunknak korábban egy szemtanú. 

A balesetet szenvedett férfit a helyszínről súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Testvére elmondta, öccsét csupán a gépek tartották életben. 

Sajnos az én öcsémmel történt a baleset pénteken. Az orvosok szerint menthetetlen az állapota… Elsején ünnepeltük a 46. születésnapját

 – osztotta meg T. János, egykori tűzoltó. 

Bár a családtagok még bíztak a csodában, a férfi másnap délután belehalt a sérüléseibe. Több százan fejezték ki részvétüket a család felé. Többen is megjegyezték, hogy bár tábla is jelzi a kerékpárosok elsőbbségét, nagyon sok autós tudomást se vesz róla. 

„Mi is épp arra mentünk autóval, de már csak az elfektetett biciklit láttuk és a mentőt. Pár éve ugyanitt, szintén előttünk ütöttek egy egy biciklist…” – osztotta meg velünk Attila.

A balesetről szóló bejegyzés alatt hatalmas vita kerekedett, többen ugyanis úgy gondolják, nem elég biztonságos az a kereszteződés.

Oda már nagyon kellene egy stoptábla, mert tisztelet a kivételnek, sajnos rengetegen még csak nem is figyelnek a biciklisávra, kanyarodnak ki az Árpádra, de csak a kereszteződés legvégén lassítanak. Napi szinten tekerek arra, és látom, hogy mennyire kaotikus tud lenni, pláne, amikor a gyalogosok is simán átcaplatnak a biciklisávon

 – mondta el a történtek után Gábor

Most azonban újabb lépést tettek a biztonságos biciklis átkelés érdekében: stoptáblákat helyeztek ki.

Stoptábla jelzi a kötelező elsőbbségadást Fotó: Metropol

„Naponta kétszer járok azon a helyszínen szintén kerékpárral és szomorúan tapasztalom, hogy az autósok ezerrel gurulva 10-ből legalább 8-an nem adnak elsőbbséget. Én ugyan ismerem a helyzetet, de sok bringás megy át halál nyugodtan, ami miatt sajnos ilyen balesetek történnek” – magyarázta Beáta is.

Ilyen volt Fotó: Nagy Zoltán
Ilyen lett Fotó: Nagy Zoltán

Bár az új táblák még csak két napja vannak használatban, azonnal jelezték az arra járók, hogy a szándék értékelendő, viszont így sem adják meg az elsőbbséget az autósok.

„Ez már nagyon kellett ide, bár az elhunyt biciklist már nem fogja vissza hozni. A szomorú valóság az, hogy minden nap erre jövök biciklivel és hiába a tábla, így sem állnak meg az autósok” – tudatta lapunkkal Szilvia.

Szerintem a probléma gyökere az, hogy itt már mindenki megszokásból megy… Szóval inkább álljon meg minden bicajos és amíg nincs meg a szemkontaktus a sofőrrel, addig ne induljatok el… 

– tanácsolta az egyik kerékpáros a többieknek.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás