Top 5 tipp az alváshoz, hogy jobban teljenek a forró éjszakák





Az alvásszakértő javaslatainak most te is hasznát veszed.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.25.
alvás reggel ébredés felkelés éjszaka

Most megmutatjuk, mik azok a dolgok, amiken érdemes változtatnod, hogy jól induljon a holnapi napod! Ráadásul mindegyik mellé meggyőző magyarázatot is kapsz!

Top 5 tipp, hogy jobban teljen az éjszaka
Íme 5 tipp, hogy jobban teljen az éjszaka! (Képünk illusztráció) Fotó: Pexels

Az elmúlt hetek időjárása sajnos nem segített abban, hogy jól ki tudd pihenni magad. A többségre legalábbis sajnos ez igaz. A fülledt, meleg, párás időben vagy a hirtelen érkező viharban sokkal nehezebben tudunk kikapcsolni és elaludni, éjszaka is fel-felriadunk arra, hogy melegünk van. Dr. Sophie Bostock alvásszakértő elárulta, hogyan lehet javítani az alvás minőségén és mennyiségén, hogy a korábbihoz képest kipihentebben ébredj. A következő 5 tipp tuti, hogy segít majd:

1. Az időzítés

Az alvásszakértő első tippje az, hogy minden nap igyekezz azonos időben felkelni. Még akkor is, ha éppen hétvége van vagy szabadságon vagy. Az agyad számára az az időszak, amikor a megszokottnál tovább alszol, egyfajta félálom. Ilyenkor félig alszol és félig ébren vagy, ami egy olyan állapot, melyben az agyad nem tud pihenni. Ezért sokkal jobb, ha teljesen felkelsz.

Ha minden nap ugyanabban az időben ébredünk, a testünk biológiai órái ugyanabban az ütemezésben rögzülnek. Így a szervezet hatékonyabban tud működni, sőt több energiánk lesz.

2. A fény

A szakember javaslata, hogy nem sokkal azután, hogy felkeltél, juss némi fényhez. Az agyad ugyanis elindítja a tested aznapi folyamatait, ha érzékeli, hogy reggel van és neked is el kell indítanod a napod. Erre mi sem alkalmasabb, mint ha természetes fényt látsz.

Ha bent kell lenned, próbálj meg leülni az ablakhoz, illetve amikor csak teheted, menj ki a szabadba reggel, ébredés után.

3. Élj aktívan

Az aktív életmód számtalan előnnyel jár. Ezek közé tartozik többek között az is, hogy a reggeli edzés felébreszt, míg az esti edzés lefáraszt.

A fizikai aktivitás egy nagyon erőteljes jelzés a test számára, hogy nappal van. Kizökkenti az agyat az alvó, pihenő üzemmódjából. Segít éberebbnek érezned magad.

A rendszeres testmozgás továbbá csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, így segíti a megfelelő alvást. Viszont érdemes a reggeli, délelőtti órákra időzíteni.

4. Tarts szünetet

Fontos, hogy ne csak a napod legvégén, hanem napközben is tarts szüneteket. Az ébrenléti órákban testünk adrenalint termel, főleg amikor stresszesek vagy elfoglaltak vagyunk. Ha a nap folyamán kicsit kikapcsolódsz, relaxálsz, akkor ezeket a kiugrásokat is könnyebben egyensúlyban, kordában tudod tartani.

Segíthet például az olvasás, a zenehallgatás, a film vagy sorozat nézése vagy a meditálás, egy rövid séta is.

5. Időben feküdj le

Kezdetben jó ötletnek tűnhet, hogy a késő esti órákban is fent maradj. De gondolj csak bele: eddig hányszor fordult elő, hogy valóban megérte? Legtöbbször a másnap reggeled sínylette meg. Uralkodj magadon és igyekezz minden nap azonos időben lefeküdni.

Ha még nem vagy nagyon álmos, akkor kicsit feküdj az ágyban vagy olvass könnyű, az agyat kikapcsoló könyvet, újságot és amikor már érzed, hogy aludnál, csak akkor kapcsold le a villanyt. Azokat a dolgokat, melyek stimulálják az agyad, mint például a mobil, jobb kerülni a lefekvés előtti időszakban – tudta meg az alvásszakértőtől a Daily Mail.





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás