Te is rosszul alszol éjszakánként? Itt a válasz a miértekre – Videó





Egy orvos most felfedte, mi az akadálya annak, hogy tényleg pihentető legyen az éjszakai alvás. Ha ezeken tudsz javítani, akkor másnap te is jobban indíthatod a napod.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.21.
egészség alvásprobléma pihenés életmód

A világban sokan szenvednek amiatt, hogy nem tudják kialudni magukat éjszakánként, a nyári kánikula pedig most még rá is erősít erre. Egy orvos most felfedte, hogy melyek azok a szokások, amelyek akadályozzák a pihentető alvást. Mutatjuk:

ágy, hálószoba, alvás, Shutterstock illusztráció
Íme 5 praktika, hogy kipihend magad Fotó: Stacey Newman/Shutterstock

1. Elalvás előtt ne együnk sokat

Dr. Karan Rajan – a TikTok „kedvenc orvosa” szerint az elsődleges probléma az az, hogyha valaki lefekvés előtt két órán belül nagyon sokat eszik.

90 percbe telik, amíg a gyomrának 50 százaléka teljes mértékben kiürül. Tehát minél jobban tele van a gyomra, annál nagyobb a savas reflux esélye, ez pedig hatással van az alvás minőségére is

– fejtette ki a szakember, aki ezért azt tanácsolja, hogyha későn eszel, akkor várj egy kicsit az elalvással.

 

2. Ne igyunk sokat

Az orvos szerint nem szabad elalvás előtt sok vizet inni. Ugyanis ha ezt nem vesszed figyelembe, akkor emiatt biztosan fel kell majd kelned és ki kell menned a vécére.

Amikor alszol, a szervezeted fokozza az ADH- (vazopresszin) hormon termelését, így normál esetben este nem kell felkelned, amiatt, hogy pisilj” – mondta dr. Karan Rajan.

 

3. Túl meleg szoba

A szakember szerint az alvás minőségét az is ronthatja, hogy a hálószobádban túl nagy a forróság éjszaka. Az orvos egy grafikonon bemutatja, hogy „a testhőmérséklet csúcspontja este 7 óra körül van”. Ezt követően a test hőmérséklete leesik, amitől fáradtabbnak érezzük magunkat.

Alapvetően testünknek hűvösebbé kell válnia ahhoz, hogy gyorsabban aludjon

– foglalta össze dr. Karan Rajan.

4. Az alkohol

Tudjuk, hogy mindjárt itt a hétvége és nehéz egy kicsit sem elengedni egy hosszú munkahét után, de ez hosszú távon nem fog segíteni. Az orvos szerint az elalvás előtti alkoholfogyasztási is befolyásolja az éjszakai pihenés minőségét.

Az alkohol nem könnyíti meg a gyors elalvást Fotó: Szendi Péter

5. A kávé

És végül, de nem utolsósorban itt a koffein – a „drog”, amelyről olyan nehéz lemondani. A szakember elmondta, hogy a pihentető alvás érdekében érdemes elfelejteni a délutáni kávézást – írja a Ladbible.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás