Neked is vannak visszatérő álmaid? Ez lehet az oka





Sok embernek hétről hétre megjelennek ugyanazok a képsorok.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2023.07.19.
álom álomfejtés alvás megoldás életmód

Magas helyről leestél és felébredtél? Menekültél valaki vagy valami elől, de nem tudsz hátrafordulni, hogy megnézd, ki kerget álmodban? Külső szemlélőként követed végig az eseményeket? Ne ijedj meg, nem vagy egyedül, meglepően sok embernek vannak visszatérő álmai. Nézzük meg, miért!

Alvás közben sokan álmodnak, és néhányan többször is ugyanazt /Fotó: Pixabay

Az IndianaExpress készített egy cikket a témában, amelyben a visszatérő álmokat és okait elemzik. A lapnak Aishwarya Raj, egy indiai klinikai pszichológus segített rávilágítani a megoldásra. A professzor szerint két megoldás van az álmokra, az egyik, hogy a napi érzelmeinket és emlékeinket, tapasztalatainkat dolgozza fel az agy éjszakánként ilyen furcsa módon.

A másik elmélet szerint az álmodás egyfajta mentális próbatétel. Ilyenkor lehetővé teszi az agy saját maga számára, hogy gyakoroljon és fejlődjön az olyan képességekben, mint a kreativitás

– tette hozzá Raj. Egy másik álomkutató dr. Austin Fernandes szerint épp ezért az agyunk azon dolgozik éjszaka, hogy át tudjuk élni és fel tudjuk dolgozni a napközben velünk történő konfliktushelyzeteket. 

Amennyiben pedig egy-egy ilyen helyzet többször is visszatér álmunkban, akkor csak rá kell jönnünk, hogy mit szimbolizál az agyunk a látott képsorokkal, és azt helyre kell hoznunk a való világban.

Az álom egyedülálló teret biztosít az agy számára, hogy ötleteket és helyzeteket mutasson be nekünk. Ezek a szituációk máskülönben nem jönnének létre. Ráadásul a testünk is reagál az álmokra, amikor álmodunk, intenzív álmodásnál megfigyelhető, hogy a szemünk még csukva is mozog

– tette hozzá a kutató. Fernandes 4 visszatérő álommotívumról is mesélt a lapnak, de külön kiemelte, hogy ez nem minden emberre jellemző, mindenkinél személyes tapasztalatok alapján kell értelmezni a látottakat.

Esés: A zuhanás, majd felébredés a bizonytalanság érzését, a kontrollvesztést szimbolizálja, vagy az élet bizonyos területén a túlterheltséget.

Üldözés: Ezek az álmok az elkerülést, a félelmet jelentik, a felelősség vagy a konfliktushelyzetek elől. Jelenthet még egy megoldatlan problémát is.

Repülés: Ezek az álmok a korlátok közül való kilépés vágyát, a szabadság érzését, vagy egy kapcsolatból való kilépés vágyát jelenthetik. Gyakran tükrözik a függetlenségbe való menekülést.

Fogak kihullása: Ez az öregedéstől való félelmet szimbolizálhatja, vagy az önkifejezés és a kommunikáció nehézségét.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás