Keddtől nagy változás jön: egyre kevesebb BKK-jegyautomatánál lehet készpénzzel fizetni





Sok utas életét nehezítik meg a változások: a jegyárak szeptemberi emelése mellett a BKK több jegyautomatája is kizárólag bankkártyát fogad el keddtől.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.07.31.
jegyár Karácsony Gergely áremelés BKK tömegközlekedés

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, de mi a helyzet ezzel kapcsolatban az eladósodott főváros és a BKK háza táján? Augusztus 1-től a BKK a jegyárak emelésén felül újabb változásokat tesz. Több automata válik teljesen készpénzmentessé.

KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) úgy döntött, hogy augusztus 1-től további 25 automatát tesz készpénzmentessé. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyan automaták, ahol eddig lehetett készpénzzel fizetni, de ezentúl ott csak kártyával lehet majd.

Állításuk szerint a jelenlegi 315 automata 25 százalékának üzemeltetése lesz kiszámíthatóbb és üzembiztosabb. Az automaták élettartama tovább nőhet, így gazdaságosabb lesz a hálózat fenntartása, tehát spórolnak majd.

A lépéssel csökken az ügyfelek megkárosítását célzó visszaélések lehetősége, a készülékek üzemeltetése pedig kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz.

A BKK korábban decemberben 25, májusban pedig 30 jegy- és bérletautomatát készpénzmentesített. Az eddigi tapasztalatok állításuk szerint azt mutatták, hogy a vásárlók ugyanúgy igénybe vették a bankkártyás automatákat, mint a készpénzzel működőket, viszont így kevésbé alakultak ki sorok a készpénzes automatáknál.

Augusztus 1-től módosul a jegyautomaták egy része.
Augusztus 1-től módosul a jegyautomaták egy része. (Képünk illusztráció) Fotó: BKK

A készpénzmentesített megjelenése minimálisan ugyan, de változik: letakarják az automaták készpénzt elfogadó és kiadó nyílásait, illetve egy matrica is figyelmezteti majd az ügyfeleket a vásárlási módokra.

Az alábbi helyeken változnak majd a fizetési lehetőségek:

  • Astoria
  • Batthyányi tér, aluljáró
  • Bikás park
  • Boráros tér, 2-es villamos és HÉV-állomás
  • Csepel, HÉV-állomás
  • Deák Ferenc tér
  • Déli pályaudvar
  • Kelenföld vasútállomás
  • Keleti pályaudvar
  • Lehel tér, metróbejárat, 14-es villamos-megálló
  • Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér, 2A és 2B terminál
  • Mexikói út
  • Nagyvárad tér
  • Népliget
  • Nyugati pályaudvar
  • Örs vezér tere
  • Puskás Ferenc Stadion
  • Rákoskeresztúr-városközpont
  • Rákospalota, vásárcsarnok
  • Rákóczi tér
  • Újpest-központ
  • Újpest-városkapu

A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája a bkk.hu/pontkereso oldalon található.

A társaság 2022 elején indította el a BudapestGO applikációt, korábban pedig megújította a MOL Bubi alkalmazást. Mindkét platform népszerű az ügyfelek körében, a BudapestGO júniusban elérte a 3 milliós letöltési számot és az 50 millió útvonaltervezést, a MOL Bubi applikációval elérhető közbringákkal pedig már 6 milliószor utaztak

– olvasható a BKK oldalán.

Megszegte ígéretét Karácsony Gergely

Miközben a kormány megye- és országbérletekkel segíti a családok tömegközlekedését, Karácsony Gergely tavalyi ígérete ellenére megemelte a budapesti tömegközlekedés jegyárait.

Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit

– jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a saját Facebook-oldalán 2022 júniusában.

Most viszont szeptember 1-jétől csaknem 30 százalékkal emelte a fővárosi tömegközlekedési eszközökre vásárolható jegyek árát: a vonaljegy most 350 forintba kerül, szeptembertől 450 forintba, a buszon, villamoson megváltott jegy ára 450 forintról 600 forintra nő, míg a tízdarabos gyűjtőjegy ára egy ezressel, 3000-ről 4000-re növekszik.

A mostani emelés leginkább azokat érintheti érzékenyen, akik nem gyakran, de rendszeresen utaznak Budapesten tömegközlekedéssel és gyűjtőjegyet szoktak vásárolni, illetve a vidékieket, akiknek nem érdemes megvenniük a bérletet, de amikor a fővárosba látogatnak, így többet kell majd fizetniük a tömegközlekedésért.  

A budapestiek a Metropolnak azt mondták, hogy leginkább bérlettel járnak, így őket nem érinti a jegyáremelés, azt viszont már jobban zokon vennék, ha a havi rendszeres kiadást jelentő bérletek árához nyúlna hozzá a főváros. Érdemes hozzátenni, hogy gyakran az autósok is vonaljeggyel közlekednek, leginkább akkor, amikor nem akarnak a fővárosba behajtani kocsival.

Karácsony Gergely lépése még a főpolgármester-helyettest is meglepte:

Nézze, szerintem erről azért kérdezze a főpolgármestert, mert én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat

– mondta Tüttő Kata korábban a Hír TV-nek.

A BKK azzal indokolta az áremelést, hogy a budapesti közösségi közlekedés iránti igény és használat az utóbbi néhány évben folyamatosan nőtt. A BKK a válságok ellenére próbálta tartani a lépést, hiszen új buszok és trolik érkeztek a flottába, és befejezték az M3-as metróvonal felújítását – írták közleményükben. Ezeket a fejlesztéseket még a Tarlós István által irányított városvezetés készítette elő és rendelte meg.

A jegyek mellett a víz árát is emelnék

Nem a BKK-jegyek ára az egyetlen, amit a főváros emelne. Rekordnagyságú, 200 milliárdos örökség és rekordnagyságú iparűzésiadó-bevétel mellett is csődközelbe kormányozta Budapestet Karácsony Gergely, a lakossággal fizettetné meg saját és baloldali testületének kudarcát. A főpolgármester elindította a sarcdominót, a BKV-jegyár emelésének bejelentése után elővezette a vízdíj várható drágulását is.

Wintermantel Zsolt szerint „igaz a Karácsony Gergely vezette fővárosi csapatra is Margaret Thatcher mondása: a baloldal előbb-utóbb mindig kifogy a mások pénzéből”.

A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Metropolnak kiemelte:

A magyar kormány nem támogatja, hogy a lakosságnak nagyobb terhet kelljen vállalni. Semmilyen vízdíj- vagy rezsiáremelést nem támogat, így a főváros ilyen terveit sem.

 





 





Ezeket olvastad már?
Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás