„A főpolgármester a felelős a felüljáróért”: törmelék hullott a Flórián téri felüljáróról egy autóra, majdnem tragédia lett belőle





Továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak a Flórián téri felüljárónál. Bár korábban már elkészült a felújítási terv, mégsem történt egyetlen kapavágás sem az ügyben.



Megosztás
Szerző: SZ.D.
Létrehozva: 2023.07.28.
felújítás Flórián tér felüljáró Óbuda

Kis híján tragédia történt a Flórián téri felüljárónál. Ahogy az ittlakunk.hu egyik olvasója fogalmazott, éppen a felüljáró alatt haladtak autóval, amikor egy nagy koppanásra lettek figyelmesek. 

Régóta húzódik a felüljáró felújítása – Fotó: Metropol

 

Először azt sem tudtuk, mi történhetett, mire kiderült, hogy a felüljáró egy darabja esett pont a szélvédőnkre. Tudom, hogy nem lehet ez ellen igazán felkészülni, de jó, ha az emberek tudnak róla, esetleg számítsanak rá, hogy ilyen lehetséges.

– írta felháborodva az autós.

Bár sérülés nélkül sikerült megúszni az esetet, jelentős anyagi kár keletkezett az autóban. A Flórián téri aluljárónak az ügye már jó ideje húzódik. A helyzet mára már annyira rossz, hogy veszélyben vannak az arra közlekedő járókelők és autósok is. Halaszthatatlan lenne a felüljáró felújítása, a kivitelezési terv korábban már elkészült, a szerződést is aláírták, viszont a munkálatok azóta sem kezdődtek el.

 „A felújítás kapcsán a kiviteli tervdokumentációkat a BKK Zrt. elkészítette, azok rendelkezésre állnak. A kivitelezés a munkakezdéstől számítva nagyságrendileg egy évet ölel fel. A felújítás akkor kezdődhet el, amikor az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak” – írta válaszában tavaly a közlekedési társaság lapunknak, miután arról érdeklődtünk, hogy a Flórián téri felüljáró felújításának többéves, fiókban porosodó terve, mikor valósul meg. Röviden tehát megtudtuk, hogy semmi sem történt évek óta, de ha majd lesz felújítás, egy évig fog tartani.

Áldatlan állapotok uralkodnak a felüljárónál – Fotó: Metropol


A Metropol munkatársai most ismét kimentek a helyszínre, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, milyen siralmas állapotban van az egykor szebb napokat látott felüljáró. A járókelők többsége nem érti, miért nem újították még fel a felüljárót, az általunk megkérdezettek szerint rendkívül balesetveszélyes a felüljáró állapota. Mint mondták, csoda, hogy eddig nem történt még komolyabb baleset.

Nagyon kell vigyázni, máshogy nem megy. Folyamatosan kéne karbantartani a felüljárót

– fakadt ki lapunknak Zoltán.

Zoltán szerint elkeserítő a helyzet – Fotó: Metropol

Nem tudom, hogy miért nem újítják már fel, a főpolgármester a felelős a felüljáróért.

– mondta Sándor.

Sándor nem érti, miért nem tesz Karácsony Gergely semmit az ügy érdekében – Fotó: Metropol

Mint ahogyan arról beszámoltunk, tavaly októberben  öklömnyi darabok hullottak a felüljáró Kórház utcai részénél. Sérülés szerencsére akkor sem történt, de egyre aggasztóbb a helyzet a gyalogosok és az autósok számára. Ráadásul az aluljáróban található a római kori Fürdő Múzeum, ami ugyancsak jelentős veszélynek van kitéve.

2021. májusában például ugyancsak gyermekfej nagyságú betondarabok hullottak a felüljáróról a Fürdő Múzeumhoz. A fővárosi utak, hidak és felüljárók karbantartásáért felelős Budapest Közút Zrt. akkor azt közölte „a hidak dilatációs szerkezetei áznak, esős, hideg időben rendszeresen kitöredeznek balesetveszélyt, károkat okozva. A támaszok, fejgerendák és az előregyártott gerendákat megtámasztó rövid konzolok szintén áznak, a kilátszó acélbetétek erősen rozsdásodnak.”

Egyelőre nem tudni, mikor indulhat a felújítás – Fotó: Metropol

Korábban már Bús Balázs, Óbuda volt fideszes polgármestere is nyílt levélben fordult a felüljáró kapcsán Karácsony Gergelyhez, ám a főpolgármester nem foglalkozott a levéllel, sem a lakosság érdekeivel. Tarlós István főpolgármester ideje alatt a városvezetés elkezdte a felújítás előkészítését, amit sikerült teljes mértékben befejezni. Karácsonyéknak már csak mellé kellett volna rendelnie a forrást. Ez azóta sem történt meg, pedig a felüljáró állapota kritikus már évek óta.

Bús Balázs önkormányzati képviselő korábban azt mondta a Metropolnak, hogy a tervek alapján az északi és a déli felüljáró újult volna meg, valamint a hozzájuk csatlakozó rámpa a Szentendrei úton és az Árpád hídon. Hozzátette, hogy megújult volna a hídszegély és az acél vezetőkorlátot is kicserélték volna a vasbeton pályalemezekkel és az útburkolattal együtt.

Az elkészülési időről azt közölte lapunkkal, hogy a rekonstrukció 14 hónapot vett volna igénybe, ami azt jelenti, hogy ha a szerződésnek megfelelően tavaly áprilisban elkezdik a munkálatokat, akkor mostanra már az utolsó fázisában tartana a kivitelezés. 

A felújítás költsége nagyságrendileg 2,2 milliárd forint lett volna

 – tette hozzá Bús Balázs.

A felújítással kapcsolatban megkérdeztük a főpolgármesteri hivatalt is, amint válaszolnak frissítjük a cikkünket.

 





 





Ezeket olvastad már?
Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Lehetetlen feladvány: az emberek 90 százaléka elhasal rajta

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás