Balesetveszélyes a Flórián téri felüljáró és évekig az is marad





Továbbra sincs Karácsonyék „asztalán” a Flórián téri felüljáró felújításának ügye. Legalábbis ez derül ki abból a levélből, amit a BKK küldött lapunknak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.06.
III. kerület durva felelőtlenség

„A felújítás kapcsán a kiviteli tervdokumentációkat a BKK Zrt. elkészítette, azok rendelkezésre állnak. A kivitelezés a munkakezdéstől számítva nagyságrendileg egy évet ölel fel. A felújítás akkor kezdődhet el, amikor az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak” – írta válaszában a közlekedési társaság lapunknak, miután arról érdeklődtünk, hogy a Flórián téri felüljáró felújításának többéves, fiókban porosodó terve, mikor valósul meg. Röviden tehát megtudtuk, hogy semmi sem történt évek óta, de ha majd lesz felújítás, egy évig fog tartani.

Az elmúlt két évben semmi sem történt, tovább pusztul a balesetveszélyes felüljáró Fotó: Metropol/NZ
Nem annyira biztató a látvány Fotó: Metropol/NZ

Karácsony Gergely nem foglalkozott a lakosság érdekeivel

Korábban már Bús Balázs, Óbuda volt fideszes polgármestere is nyílt levélben fordult a felüljáró kapcsán Karácsony Gergelyhez, ám a főpolgármester nem foglalkozott a levéllel, sem a lakosság érdekeivel. Tarlós István főpolgármester ideje alatt a városvezetés elkezdte a felújítás előkészítését, amit sikerült teljes mértékben befejezni. Karácsonyéknak már csak mellé kellett volna rendelnie a forrást. Ez azóta sem történt meg, pedig a felüljáró állapota kritikus már évek óta.

Fotó Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Karácsonyéknak volt pénze, csak nem erre fordították

A BKK válaszából az is kiderült, hogy még mindig nincs pénz a kivitelezés mellé rendelve. Pedig a Karácsony-féle városvezetés már 2020-ban, rögtön kézbe vehette volna az ügyet, és elindíthatta volna a felújítást de nem tette. A Covid okozta pandémia sem magyarázat a tétlenkedésükre, hiszen volt pénz. Csak nem erre fordították.

A járókelők és az autós is aggódnak, félnek az aluljáróban és a felüljárón közlekedni Fotó: Metropol/NZ

Már kész lehetne a felüljáró felújítása

Tarlós István, amikor leköszönt a főpolgármesteri posztról 200 milliárd forintot hagyott Budapest kasszájában. Ebből 160 milliárd maradt értékpapírokban és 40 milliárd készpénz formájában.

Ebből a pénzből igazán kivitelezhették volna a kritikus állapotban lévő építmény felújítását. Karácsonyék úgy látszik nem találták elég fontosnak az ügyet.

Tarlós már mindent előkészített a kivitelezéshez, csak a pénzt kellett volna Karácsonynak az ügy mellé rendelni Fotó: Metropol/NZ

Ésszerűtlen költségvetés...

Az egyre nagyobb gondot jelentő fővárosi forráshiánnyal kapcsolatban dr. Bagdy Gábor a Fidesz–KDNP képviselője korábban már megkongatta a vészharangot lapunknak: „ Azt látni, hogy kisebb dolgok esetében nem spórolnak, a nagy összegeket igénylő projekteknél, működés finanszírozásoknál viszont sírdogálnak és a kormányra mutogatnak, hogy nem adnak pénzt. Eleve úgy tervezik meg az éves költségvetést, hogy a kormány támogatására számítanak benne, és bekalkulálnak olyan összegeket, amelyekről semmiféle tárgyalás nem volt a kormány és a főváros között” – mutatott rá a képviselő.

Már régen fel kellett volna újítani a felüljárót, ennek elhanyagolása felelőtlenség Fotó: Metropol/NZ

Gyerekfej nagyságú darabok is hullottak már

Tavaly májusban a felüljáróról az Aquincumi Múzeum által fenntartott Fürdő Múzeumnál hullottak gyermekfej nagyságú betondarabok. A fővárosi utak, hidak és felüljárók karbantartásáért felelős Budapest Közút Zrt. akkor azt közölte „a hidak dilatációs szerkezetei áznak, esős, hideg időben rendszeresen kitöredeznek balesetveszélyt, károkat okozva. A támaszok, fejgerendák és az előregyártott gerendákat megtámasztó rövid konzolok szintén áznak, a kilátszó acélbetétek erősen rozsdásodnak.”

Múlt héten még le volt zárva az aluljáróban az a hely, ahová potyogtak az ökölnyi kődarabok Fotó: Metropol/MK

Arasznyi betondarabok hullottak a felüljáróból

Legutóbb a múlt héten szakadtak le ökölnyi darabok a felüljáró Kórház utcai területnél. Sérülés szerencsére nem történt, de egyre aggasztóbb a helyzet a gyalogosok és az autósok számára. Ráadásul az aluljáróban található a római kori Fürdő Múzeum, ami ugyancsak jelentős veszélynek van kitéve. A BKK úgy tájékoztatta a Metropolt, hogy a lezárás a betonleválással érintett rész átvizsgálásának végéig lesz érvényben. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez meddig tart majd.

Már ez sem tart sokáig Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Áll a forgalom Budapesten: durva baleset történt

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Szentkirályi Alexandra: újabb kamu Karácsony Gergelytől, aki nem indította el a társasházak fűtéskorszerűsítését sem!

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Frontális karambol, teljes útzár és mentők a 7-es főúton

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás