Így csapott le a szupercella Fejér megyében – Videó





A veszélyes időjárási jelenség más területeket is fenyeget.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.07.12.
Módosítva: 2023.07.12.
időjárás szupercella meteorológia

Nemrég írtuk meg, hogy Kínában a légoltalmi óvóhelyeket is megnyitották az ítéletidő miatt, de úgy tűnik, lassan idehaza sem árt jól védett helyre menekülni a brutális időjárási jelenségek elől. A kánikulát követően ugyanis szerdán estefelé újabb hidegfront éri el Magyarországot, és ezzel együtt a hét eleji záporok és zivatarok szupercellává alakulhatnak, amik már most lecsaphatnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzéséből.

villámlás, villám, vihar, időjárás, viharjelzés
Szupercella-villámlás – Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Amikor egy különösen forró, meleg periódust – mint ami az elmúlt napokban volt – egy markáns hidegfront szakít meg, zivatarláncok alakulnak ki. Ezek szabályosan rendezett viharfelhők, amelyek akár több kilométer hosszúságúak is lehetnek. Az ilyen láncokban kialakulhatnak fejlett zivatarfelhők is, ezeket nevezzük szupercellának.

A szupercellákban szabad szemmel is jól láthatók az áramlások. Az egyik alaptípusa a Magyarországon leggyakrabban előforduló, sok csapadékkal járó szupercella. Ezekre az a jellemző, hogy a többihez képest alig alakul ki bennük tornádó. Ellenben felhőszakadások, villámárvizek és szélrohamok okozói lehetnek. Sok esetben szinte olyan, mintha a földfelszín magasságában lenne maga a felhőzet. Aki a viharban áll, hirtelen azt sem tudja eldönteni, merről esik az eső. 

A szupercella akkor alakul ki, amikor egy zivatarfelhő a légköri folyamatok miatt forgó, örvénylő, felfelé áramló tulajdonságokkal rendelkezik. A forgás oka főleg a szél erejének és irányának hirtelen megváltozása. A feláramlás lehet a talaj menti folyamatok vagy a légköri frontok miatt is. A szupercella hevesebb, mint egy átlagos cella vagy zivatarfelhő, mert a szupercellából akár 2 centiméteres vagy nagyobb jég is hullhat, óránként 100 kilométeres sebességű széllökésekkel járhat, a villámok száma pedig percenként meghaladhatja a 80 ezer kisülést. Az ilyen szintű viharok esetén piros riasztást rendelnek el.

Fejér vármegyében, a Székesfehérvár közelében található Csór községben elképesztő vihar alakult ki a hét elején, amit videóra is vettek.

A 2021-es év azonos időszakában is előfordultak ilyen szupercellák, és az előrejelzések szerint szerda éjjel hasonló hidegfront éri el a térséget, aminek a következtében akár jégeső is eshet.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás