Kiakadtak az óbudaiak: csőerdőt telepítettek Kaszásdűlő központjába





Tiltakozó aláírásgyűjtéssel akarja kikényszeríteni a bontást a lakosság, a baloldali önkormányzat által építtetett óriási napvitorla cölöpök köszönőviszonyban sincsenek azzal, ami a korábbi látványterveken szerepelt.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.07.22.
Kiss László kaszásdűlő központ lakossági fórum napvitorla

Lakossági felháborodást keltett a baloldali önkormányzat óbudai Pethe Ferenc téri fejlesztése. A lakosság azt hitte, impozáns cölöpök tartják majd a színes napvitorlákat, de Kiss László baloldali polgármester látványterve csalóka volt, a valóság pedig kiábrándító.

Csőerdőt telepítettek Kaszásdűlő központjába - kinek állt ez érdekében? Fotó: Markovics Gábor

A szükséges pénzt Kaszásdűlő központi terének fejlesztéséhez még a Bús Balázs vezette önkormányzat szerezte meg pályázat útján a Tarlós István vezette fővárostól. Miután dr. Kiss László hatalomra került, a téren megállt az idő. Nemhogy fejlődés nem volt évekig, de állandó lezárások keserítették meg a lakosság mindennapjait. Ezt még valahogyan elviselték a helyiek, sőt örültek is annak, hogy végre Kissék most befejezik a tér felújítását. Így alakult, hogy azután 700 millióból a baloldali városvezetésnek sikerült megszüntetni a tér tágas, világos hangulatát. A látványtervekkel csúnyán átverték a lakosságot. Ezen a vázszerkezet –amely a kifeszített napvitorlákat tartja majd–, köszönőviszonyban sincs a ténylegesen felállított hatalmas vascsövekkel.

A lakosság elbontatná a "csőerdőt", szerintük az önkormányzat nem volt korrekt Fotó: Markovics Gábor

A fekete csőerdő tönkrevágta a teret

A lakosság szerint a vastag, fekete vascsövek beszűkítik a teret és elveszik a helyet a gyalogosok elől is. Annyira tönkreteszi a korábbi sétálóutcát, hogy a téren többé nem lehet majd rendezvényeket tartani, pedig ezt a helyiek nagyon kedvelték. A téma robbantotta a netet, egy kommentelő például azt állította, hogy már jóval korábban jelezte a problémát a polgármesternek, azonban a szokásos cinikus választ kapta csak, hogy a véleményét nyugodtan tartsa meg magának, rajta kívül senkit sem zavar a tér új arculata.

A baloldali önkormányzat szerint, a lakosság a hibás

Newman Tímea, az önkormányzat szaktanácsadója reagált a hozzászólásokra. Ő egyébként nemcsak Kiss László, hanem a téren irodával rendelkező Szabó Tímea kampányainak is rendszeres résztvevője. Newman a lakókat hibáztatta a kialakult helyzetért, szerinte ugyanis nem voltak hajlandók nagy számban részt venni a meghirdetett egyeztetéseken.

Ha a lakosság kicsit figyelt volna a felhívásainkra, nem utólag panaszkodnának!

– írta nagyképűen.

"Kérdezem én, ki az az ember, aki ezt kitalálta?"

A Metropol megkérdezte a környékbelieket, mit gondolnak a cölöpökről és arról, hogy hibáztak-e azzal, hogy nem jelentek meg a fórumon. 

Móni: a lakossági fórumokon nem erről volt szó! Fotó: Markovics Gábor

Több lakossági fórum is volt, ott voltunk, és határozottan nem ez volt a látványterven. Azon vékony, standard napvitorlarúd szerepelt, gyönyörű, színes ponyvákkal. Eszméletlen, amit itt ahelyett csináltak! Szerintem senki nem fog a csöveseken kívül oda feküdni. A lakosság egyébként árnyékadó fákat szeretett volna ide, de az önkormányzat szerint a Főtáv föld alatti csövei miatt nem maradnának meg. Na de kérem, a dézsába ültetett fa megmaradna? Igen! Akkor az miért nem lett volna jó?

– háborgott Móni, megjegyezve: „Kíváncsi vagyok, meddig lesznek itt ezek, hallani már mindenfélét a felháborodott emberektől”. 

Zsuzsa szerint elrondították a teret Fotó: Markovics Gábor

"Ez katasztrófa! Az egész teret elrondították ezekkel a nagy, százas csövekkel. Az építésvezető azt mondta, amikor rákérdeztem, hogy a téren nagy a szél, emiatt kellenek ekkora csövek. De könyörgöm, nincs itt a lakótelepen orkánszél, sosem volt. A kisgyerekek mindig itt játszottak. Most ezek között a vascsövek között kellene futkorászniuk, amelyek nyilvánvalóan felforrósodnak, és megégeti őket. Nem is értem, ezt hogyan gondolták. Én ott voltam egy lakossági fórumon és rajtam kívül más lakók is részt vettek azon. Szerintem elegen voltunk ahhoz, hogy az önkormányzat komolyan vegye a javaslatainkat. Senkit nem gyanúsítok, de olyan szaga van az egésznek, mintha valaki havernak ez lett volna raktáron, és fel kellett használni... Alá fogom írni a tiltakozó ívet. Ez így nem maradhat" –mondta a Metropolnak Zsuzsa.  

Marika sincs elragadtatva a látványtól. Sőt! Fotó: Markovics Gábor

Kérdezem én, ki az az ember, aki ezt kitalálta? Ez nevetséges! 

– mondta felháborodottan Marika. "Én először azt hittem, hogy a Főtáv épít valami csöveket. De ezek még ahhoz is túl nagyok lennének. Ez semmi képpen nem a lakosság hibája, nehogy már ránk fogják. Még szép, hogy aláírom a tiltakozó ívet, pláne ezek után, hogy még ránk is sütné az önkormányzat!"

A Metropol megkereste az önkormányzatot is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás