Csövestanya lett az Almássy téri Szabadidőközpont környéke





A nyolcvanas és kilencvenes évek egyik kihagyhatatlan helyszíne volt az Almássy téri Szabadidőközpont. 2007-ben bezárt, az önkormányzat eladta, egy darabig szálláshelyként működött, de a Covid idején az is bezárt és többé nem nyitott ki. Az egykor színvonalas művelődési központ környéke egyre lepusztultabb, mára csövesek tanyája lett.



Megosztás
Szerző: F.R.
Létrehozva: 2023.07.25.
Almássy téri Szabadidőközpont felújítás VII. kerület

A nyolcvanas és kilencvenes évek egyik kihagyhatatlan helyszíne volt az Almássy téri Szabadidőközpont, ahol generációk nőttek fel koncertek, tehetségkutatók és kulturális rendezvények váltották egymást. Az intézmény azonban 20 évnyi működés után bezárta kapuit, és azóta sem rendeződött a helyzete. A bedeszkázott bejáraton most graffitik éktelenkednek, lépcsőit pedig hajléktalanok és éjszakai bulizók vették birtokba.

Az egykori művelődési központ lépcsőin éjszakánként dorbézolnak Fotó: Vaskó Tamás

Fájlalják a környéken lakók, hogy ez lett az Almássy téri Szabadidőközpontból

A múlt század közepén megálmodott és megépített épület a VI. ötéves terv egyik legfontosabb beruházásának számított, ahol huszonkét alvállalkozó közreműködésével készült el a fiatalok számára tervezett, átalakítható és mozgatható térrendszer. Az Almássy téri Úttörő és Ifjúsági Ház, Szabadidőközpont néven nyitotta meg kapuit 1983-ban, és rövid idő alatt az ország egyik kulturális központjává vált. Az épület állapota azonban fokozatosan leromlott a rendszerváltozás után, amikor az önkormányzat tulajdona lett. A koncerteket és kulturális eseményeket felváltották a problémák: beázás, statikai gondok, elhanyagoltság... Végül az épület használhatatlanná vált. 

A jobb sorsra érdemes épület napjainkban Fotó: Vaskó Tamás

Eladta az önkormányzat

Az önkormányzatnak a felújításra nem volt pénze, eladta a létesítményt és 2007-ben a művelődési központ bezárt. 2009-ben az Almássy téri épület egy részét Almássy Hall néven újra megnyitották szórakozóhelyként, de végül az is bezárt. Az épület azóta egyre elhanyagoltabb, graffitik jelentek meg rajta, a lépcsőire pedig csövesek költöztek. Az Almássy tér a művelődési házzal együtt lepusztult, elhanyagolt benyomást kelt, a parkban néhány környékbeli nyugdíjas és hajléktalan ücsörög, éjszaka pedig a környékbeliek elmondása szerint csövesek tanyája: itt isznak és hangoskodnak.  

Egykor virágzó kulturális központ volt  Fotó: Diósi Imre

Pedig volna igény a színvonalas szórakozásra

A környékbeli lakók szomorúan figyelik az épület és a tér lepusztulását. A Metropol által megkérdezettek kedves emlékekről mesélnek: koncertek, uszoda, tanfolyamok, vetélkedők, kinek mi jutott eszébe, amikor visszaidézte az épület hőskorát. Az emberek nagyon sajnálják a helyet, ami most ebek harmincadjára került, megy tönkre. A helyiek problémásnak tartják, hogy a VII. kerület egyre több része kezd leromlani. Volt aki a hangoskodó és szemetelő hajléktalanokat nevezte meg az egyik legfőbb problémának, akik a játszótér mellett telepednek le, ott iszogatnak és hangoskodnak, pár méterre a kicsiktől. Sokan hibáztatják a baloldali városvezetést és Niedermüller Péter polgármestert, hogy semmit nem tesz a kerület „gettósodása” ellen.
 





 





Ezeket olvastad már?
Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás