Brutális vagyont érő aszteroidát szemelt ki a NASA, kész sci-fi, amire készülnek

Bolygónk teljes vagyonának tízszeresét rejti az űrszikla.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.22.
NASA aszteroida tudomány világűr

Nem akármilyen aszteroidára vetette ki a szemét a NASA: a 16 Psyche, mely a Mars és a Jupiter között, a Nap körül kering, vasban, nikkelben és aranyban gazdag. És itt a gazdagot akár szó szerint is vehetjük, a brit Metro cikke szerint ugyanis 10 ezer kvadrillió dollár értékben rejti a fent nevezett fémeket a szikla – azaz tízszer többet ér, mint a Föld teljes gazdasága. A NASA pedig épp ide tervez expedíciót, méghozzá október 5-i indulással.

16 Psyche aszteroida, NASA, Northfoto
Hatalmas értéket rejt az aszteroida, de ennél is fontosabb, hogy mire adhat magyarázatot  Fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU/SWNS

Elsőre azt hihetnénk, hogy az űrhivatal nagyszabású tervei közt a fémek kinyerése szerepel, ám a céljuk egész más a távoli aszteroida elérésével: abban reménykednek, hogy vizsgálata magyarázatot adhat arra, miként keletkeznek a bolygók, milyen folyamatok mennek végbe.

Az eredetileg 2022-re tervezett indulást egyébként egy hatéves utazás követi majd, ennyi idő kell ugyanis az űrszondának, hogy elérje a 16 Psychét. Ezt követően 26 hónapon keresztül kering majd körülötte, mely időszak alatt felvételeket készít és adatokat gyűjt.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás