Rakparti halálbudi: kipróbáltuk Karácsony Gergely életveszélyes illemhelyét!





A Pesti alsó rakpart Lánchíd felé vezető külső, forgalmas autósávjába nyílnak bele a Fővárosi Önkormányzat által kihelyezett mobil illemhelyek ajtajai, a vécé használói megfelelő körültekintés nélkül a biztos halálba gyalogolnának bele kifelé menet. A rakparti halálbudi már a TikTokon is terjed.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.28.
Módosítva: 2023.06.29.
Karácsony Gergely Jane Haining rakpart budi

Elstartolt a fővárosban a Rakpart 2023 elnevezésű projekt, június 17-e és szeptember 24-e között hétvégente lezárják a Pesti alsó rakpartot az autósforgalom előtt, és átadják azt a gyalogosoknak. A Jane Haining rakparton mobil illemhelyeket is elhelyeztek, amik azonnal hatalmasat futottak a közösségi médiában. Karácsony Gergely legújabb budijainak az ajtajai ugyanis a forgalmas úttestre nyílnak, így amikor nincs lezárva a rakpart, hétköznap egyenesen életveszélyes a használatuk. A gyalogosoknak sem sokkal biztonságosabb a helyzetük, mivel a járdán a rakparti halálbudi útjukat állja, kénytelenek a forgalmas úttesten megkerülni azt.

Rakparti halálbudi: a forgalmas úttestre nyílnak az ajtajai. Fotó: Metropol

Félelem és reszketés Karácsony budijában

A Metropol munkatársainak ottjártakor két kínai turista állt tanácstalanul Karácsony halálbudijai mellett. A turisták tanácstalansága abból fakadt, hogy szerettek volna továbbmenni a járdán, hogy a mindössze két méterre lévő lépcsőn felmehessenek a Duna korzóra, illetve a 2-es villamos megállójába, csakhogy útjukat állta pár odabiggyesztett ToiToi. A turisták végül vállalkoztak a szinte lehetetlenre: a forgalmas úttesten kerülték meg a budikat. Munkatársunk még náluk is nehezebb helyzetben volt, neki ugyanis először át kellett jutnia a négysávos úttesten, aztán a budi mellett állva oldalról ki kellett azt nyitnia, majd egy gyors fohászt követően valahogy bejutnia! Az illemhelyről való kijutás még ennél is embert próbálóbb: az ajtót csak minimális résre lehet kinyitni, (hacsak nem akarjuk oldalba vágni az ott éppen elhaladó autókat) aztán a mini résen kikukucskálva kell megvárni azt a megfelelő pillanatot, amikor egy autós végre megszánja a budiból kijutni akaró egyént.

A gyalogosok sincsenek könnyű helyzetben: egy budi állja az útjukat . Fotó: Metropol

Nevethetnénk is, de nem vicces a rakparti halálbudi

Bár úgy tűnt, az elhaladó autósok nagyon jókat derülnek, amikor meglátják, hogy az úttestre nyílik a budi ajtaja, a helyzet azonban nem vicces. Tábla egyáltalán nem jelzi a gyalogosoknak, hogy egyszer csak egy budi állja majd útjukat, így a sétálók vagy visszafordulnak, vagy arra az életveszélyes helyzetre vállalkoznak, hogy lelépnek az autók elé és közé az úttestre. Szintén nem jelzi tábla, hogy a vécét csak hétvégén érdemes használni, amikor nincs autósforgalom, a hétköznapi illemhelyhasználók az életüket kockáztatják. Ráadásul a budapest.hu oldalon arról írnak, hogy „az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is sétányként lehet használni”. A sétányt hétköznap használók is szeretnének mosdóba menni, nekik kalandtúrával egybekötött vécéhasználatot biztosított a főváros.

Megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzatot is arról, hogy tervezik-e más helyre rakni az illemhelyeket, esetleg kitáblázni, hogy hétköznap életveszélyes a használatuk, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

 





 





A dosszié további cikkei

Top hírek







Hírlevél-feliratkozás