Megmutatjuk, mi lesz hétfőn Budapesten





Ez lesz ma: lomtalanítás, véradás és harc a drogok ellen



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.26.
kábítószer ez lesz ma probléma ENSZ

A hét elején még tart a lomtalanítás

A XI. kerületben június 28. szerdáig tart a lakossági lomtalanítás. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint az FKF honlapjára feltett térképről lehet tájékozódni.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérik, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

Megmutatjuk, hol adhatsz ma vért!

Június 26-án, hétfőn az alábbi helyeken mentheted meg akár több ember életét azzal, hogy vért adsz:

  • reggel 7 óra és este 19 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben,
  • délelőtt fél 10 és 14 óra között Budapest XI. kerületében, a Bayer Hungária Kft. épületében,
  • dél és este 18 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor és hol adhatsz vért szerte az országban, a véradás.hu oldalon tájékozódhatsz.

 

Az ENSZ célja, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást minimum 50 százalékkal csökkentsék a törvénytelen kereskedelem és a kábítószerek káros egészségügyi hatásainak megelőzése céljából.

drog,füves cigi
Az orvosok számára a problémát az jelenti, hogy az új szintetikus szerekkel kapcsolatosan nincsenek toxikológiai ismereteik – Fotó: Shutterstock

A kábítószerek elleni küzdelem egyik legnehezebb problémáját jelentik az új, utcán szinte hetente megjelenő, szintetikusan előállított, úgynevezett pszichotrop szerek, amelyekkel a WHO által kontrollált anyagok listáját kijátsszák.

A már jól ismert és tiltólistára került szerek kémiai szerkezetében végzett apróbb változtatásokkal a tudatmódosító hatást megőrző, új molekulákat állítanak elő, amelyek ily módon a törvény betűje szerint nincsenek tiltva.

Időt vesz igénybe, mire a bűnüldözés látóterébe jutnak és törvényileg tiltólistára kerülnek a föld alatti zuglaboratóriumokban szintetizált új szerek (ismertebb néven „designer drogok"). Emiatt a kontrollált anyagok listáját folyamatosan ellenőrizni és bővíteni kell, hogy az új kábítószerek is rákerüljenek a listára.

Az új szintetikus szerek folyamatos megjelenése a kábítószerek feketepiacán nyugtalanító probléma a jog gyakorlatában, mivel megjelenésükkor még legális kémiai anyagok, analitikai kimutatásukra nincs a helyszínen azonnal alkalmazható módszer.

Az orvosok számára a problémát az jelenti, hogy az új szintetikus szerekkel kapcsolatosan nincsenek toxikológiai ismereteik, a mérgezések vagy túladagolások során nem rendelkeznek kezelési tapasztalatokkal.

Az emberi szervezetre gyakorolt, tartósan káros hatásaik és mellékhatásaik, a rászokás, valamint a törvényi előírásokon felül többek között ezért sem javasolt fogyasztásuk.

Meghirdették a 23. ARC közérzeti pályázatot

A 23. ARC közérzeti pályázat az idén is felelősségteljes, igazságkereső és felszabadító képkészítésre hívja a pályázókat.

Vannak, akik szerint a mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat, és rabszolgasorba juttatja az egész emberiséget. Ők minden erejükkel azon vannak, hogy minél több tartalmat állítsanak elő a mesterséges intelligencia leleplezésére, és ehhez az összeesküvések hívői mellett a mesterséges intelligencia szolgálatait is igénybe veszik.

 

Vannak, akik szerint ropira sülünk, és ez, valamint a vele járó tömeges vándorlás fogja kipusztítani az emberiség nagy részét. Ők föld alatti bunkerekben halmoznak fel konzervételt, vizet, gyógyszereket, nagy képernyős tévét, nagy mennyiségű lőszert és annyi fajta fegyvert, amihez lehet golyót kapni az apokalipszis után is.

 

Mások űrturista-prospektusokat nézegetnek, űrruhát készíttetnek maguknak, telket vesznek a Marson, és megpróbálnak olyan fényvédő naptejet beszerezni, ami a kozmikus háttérsugárzás ellen is véd.

 

Vannak, akik a Covidhoz hasonló, de még pusztítóbb világjárványra készülnek, ők őssejtet adnak le, előre kezeltetik magukat minden ellen, és felhalmoznak mindenből. Lesz náluk védőoltás, növekedési hormon, a kék és sárga tablettából egy konténernyi a későbbi szaporodáshoz, meg persze annyi vécépapír, hogy soha többé ne kelljen lemenni az ábécébe egy gigapakkért.

 

Vannak, akik szerint a nukleáris világháború fogja tönkretenni a délutánjukat, ők minden bizonnyal sugárvédelmi felszerelésben hajtják álomra a fejüket egy saját oxigénellátással működő sátorban. Vagy egyszerűen csak megveszik Árpádtól a zokszigénbunkert.

 

Vannak, akik tojnak az egészre, és jól bevásárolnak hétvégére valami akciósat. Vannak, akik csak vannak, és vannak, akik mást gondolnak az előttünk álló időkről.

 

Szerinted mire érdemes készülnünk, mibe kapaszkodjunk, ha körbevesz a hiszti és a bizonytalanság? Vagy lehet, hogy nincs is hiszti, csak gyorsul az idő, vágtat a technológia, és manipulál a hatalom? Lehet, hogy van ok a bizakodásra, a jókedvre, az optimizmusra, csak meg kellene fogalmazni?

– olvasható a pályázat kiírásában.

Teremts saját világot, adj arcot a holnapnak, üzenj idén is azoknak a százezreknek, akik művedet látva veled gondolkodnak majd arról, hogy mire készüljön az Ember.

Szabadon választott téma: Az alkotói szabadság jegyében a felkínált témán kívül más ötlettel, témával is pályázhatsz szabadon!

Magyarország legnagyobb köztéri kiállítása várja szabad gondolataidat és zseniális vizuális ötleteidet! Alkoss képet, és pályázz!

A pályázatok leadási határideje: 2023. július 26., 12:00.

80 éve halt meg Karl Landsteiner

1943. június 26-án halt meg Karl Landsteiner Nobel-díjas osztrák orvos, fiziológus és immunológus, a vércsoportok felfedezője.

1901-ben fedezte fel az AB0 vércsoport rendszert, amiért 1930-ban orvosi Nobel-díjat kapott. Felismerte a gyermekbénulás fertőző voltát, és azonosította kórokozóját; felfedezte a hapténeket és Alexander Wienerrel közösen az Rh-faktort.

 





 





Ezeket olvastad már?
Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Fejfájásra ébredt: néhány órával később meghalt egy 22 éves lány

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Szörnyű tragédia: halálra gázoltak egy 5 éves kisfiút

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Orbán Viktor: ennek a választásnak döntő hatása lesz a háború vagy béke kérdésére

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás