RETRO RÁDIÓ

123 éve született Gábor Dénes, a hologram feltalálója





Gábor Dénes a holográfia felfedezéséért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott, a díj átvételekor a stockholmi kiállításon háromdimenziós önarcképet mutatott be.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.05.
Gábor Dénes király ez lesz ma

Gábor Dénes 1900. június 5-én született. Az általános tanulmányai után először a Műegyetem gépészmérnöki szakán tanult, majd 20 éves korától, 1920-tól Berlinben folytatta tanulmányait a műszaki főiskola elektromérnöki tagozatán. Dolgozni is Németországban kezdett, egy nagyfeszültségű távvezetékek tervezésével foglalkozó kutatóintézet munkatársa lett. Itt került kapcsolatba az elektronoptikával és az elektronsugaras berendezésekkel, 1927-ben doktori értekezését a katódsugárcsőről írta.

Gábor Dénes az emberi kommunikációt és a hallást is tanulmányozta Fotó: Wikipedia

A holográfia feltalálásához az elektronoptikai leképezés tudományos vizsgálata vezette, felismerte ugyanis, hogy ha egy tárgyról visszavert hullámok intenzitását, fázisát és amplitúdóját is felhasználhatja, akkor a tárgyról teljes (holo) és térbeli (graf) kép nyerhető. Az optikai holográfia elméletének kidolgozása után a holográfia szélesebb körű elterjedése akkor következett be, mikor 1962-ben felfedezték a lézert. Tudományos munkásságáért, elsősorban a hologram felfedezéséért 1971-ben kapott Nobel-díjat. Gábor Dénes 79 éves korában, Londonban halt meg.

Környezetvédelmi világnap

1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. Az emberi környezettel foglalkozó ENSZ-konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi nappá nyilvánította.

Jeles nap a mai a környezetvédelem számára Fotó: Máté Krisztián

Megjelent a Chronica Hungarorum, az első magyar nyomtatott könyv

Hess András nyomdájában nyomtatták ki 1473. június 5-én, valószínűleg dél-németországi vastag fehér papíron, latin nyelven, kerekített antikva betűkkel a 67 levélre terjedő Chronica Hungarorumot. A 14. századi krónika-kompozíción alapul és két részben tárgyalja a magyar történetet a kezdetektől Mátyás király koráig. Az első rész szövege több önálló történeti mű összeolvadásából jött létre, a második szakasz I. Lajos magyar király halálától Mátyás moldvai hadjáratáig tart. Hess András, német származású nyomdász 2000 ezüstforint támogatással 1472-ben állította fel Budán a hazánkban legelső és akkor még egyetlen nyomdát, amellyel a legtöbb európai államot megelőztük.


A szovjet Tu–144-es utasszállító repülőgép először lépte át a hangsebességet

A Tupoljev 144-es repülőgép a hangsebességet 1969. 06. 05-én lépte át. Korának leggyorsabb utasszállító gépe volt. Hasonló repülőgép volt a  Aérospatiale / British Aircraft Corporation által gyártott Concorde.

Igazi strandidőnk lesz

Hétfőn gyakrabban lesz gomolyfelhős az ég, és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. 24-25 fok körül alakul a hőmérséklet.

Nyár időjárás napsütés sablon
Kitart a meleg idő hétfőn is. Fotó: Pixabay

Hans Zimmer-koncert lesz a Pap László Sportarénában

2023. 06. 05-én a kétszeres Oscar-díjas Hans Zimmer nagysikerű turnéjával visszatér Európába. 2022-ben Európa legnagyobb koncertarénáiban estéről estére telt házak előtt lépett fel a művész és csapata, ahol felejthetetlen és elsöprő sikereket aratott. A filmzeneszerzők rocksztárja 2023 június 5-én visszatér  Budapestre a „Hans Zimmer Live – Europe Tour 2023” keretén belül.

Képünk illusztráció! Fotó: Pexels.com

Tilos Maraton 2023

A Tilos Maraton 2023. június 5–17. között lesz! Idén az előző évekből ismert FM és online térben zajló Tilos Maraton adománygyűjtő hét összeolvad az évtizedes múltú hagyományos Tilos Maraton fesztivállal. Június 5-től 9-ig az FM 90.3-on és az online térben készülnek idén is tematikus adásokkal, 9-én pedig beköltöznek a Dürer Kertbe, ahol 9 napon át maratoni adománygyűjtő fesztivállal várnak mindenkit, egészen június 18. vasárnap hajnalig.


Ments életet! Adj vért!

Június 5-én reggel 7 órától a Közép-magyarországi RVK Intézeti, valamint a Győri Regionális Vérellátó Kp. Intézetivéradási helyszíneken adhatsz vért. Az előbbi esetében 19 óráig, míg az utóbbi esetében 15:30 óráig várják az embereket. A további részletekről, valamint a fővároson kívüli véradási lehetőségek helyszíneiről a véradás.hu oldalon tudhatsz meg többet.



 





 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Rejtélyes eltűnés: egy puffanás hallatszott az autista fiú szobájából, a mai napig nem került elő

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére - Fotók!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Szentkirályi Alexandra: Kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV csoport munkatársai is!

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás