Kozma atya gyémántmisét mutat be a Batthyány téren





Pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke gyémántmisét mutat be.



Megosztás
Szerző: LA
Létrehozva: 2023.06.13.
Módosítva: 2023.06.13.
kozma atya mise batthyány tér

Június 18-án, vasárnap reggel fél kilenctől a Batthyány téri Szent Ferenc sebei- templomban Kozma Imre atya mond misét abból az alkalomból, hogy immár 60 esztendeje, hogy pappá szentelték egy olyan időben, amikor pappá lenni felért a lázadással. Kozma atya neve az elmúlt évtizedekben fogalommá vált. Harcosan kiáll hite, a szegények, a betegek és elesettek mellett és vallja, hogy az értéknek önmagát kell megvédenie. Két dologban hisz: Istenben és a munkában, 83 évesen is napi 15 órát dolgozik. Amikor korábban a hobbijáról, a pihenésről kérdeztük azt válaszolta: egyetlen hobbija van: „Emberszerető”. Ez az ő munkája és pihenése, hitvallása.

Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport 

Kozma Imre atya a második világháború idején született és olyan időben választotta a papi hivatást, amikor ez veszélyekkel is járt. Édesapját elvesztette a háborúban: munka közben elütötte egy katonai szerelvény.  Ő még mindössze másfél éves volt, özvegyen maradt édesanyja visszaköltözött vele a szüleihez. Édesanyja támogatta abban, hogy szemináriumba menjen, papnak tanuljon, ő volt az egyetlen a kispapok szülei közül, aki minden első vasárnap ott volt látogatóban Esztergomban. Amikor a fiát fölszentelték, azt mondta: „Édes fiam, többet nem jövök, nem óhajtok közéd és az emberek közé állni. Te akkor jössz haza, amikor akarsz, de nem szeretnék a terhedre lenni.”

Ennek ellenére minden évben egyszer eljött, karácsonykor. Akkor volt a születésnapja. Eljött, hogy megköszönthessem

– árulta el Kozma atya korábban. 

Az egész életét az emberek szolgálatának szentelte. Először Dorogra került káplánnak, ahol a szegénységnek olyan arculatával találkozott, amit addig nem ismert. Ott tett szegénységi fogadalmat, 24 éves korában. Továbbtanulását nem engedélyezték: „ellenkezik az államérdekkel”, közölték vele. Hátat fordított az egyházi karriernek és Istenre bízta magát. Dorogbányáról Zugligetbe került, de nem maradt a templom falai között: elindult a János-hegy „lakói” felé, a szegények közé. Két év után áthelyezték a pesti Ferences-templomba. Nem volt hajlandó belépni a „békepapok”, az állampárt kiszolgálói közé, hanem olyan ifjúsági életet szervezett, hogy az állambiztonsági szervek figyelmének középpontjába került. 

Ez nagy lelki teher volt. A fiatalok nagy kockázatot vállaltak. Voltak, akiket kidobtak az egyetemről. Ezt is vállalták, de egy olyan lelki mozgalom bontakozott ki, ami Magyarország lelki megújulása szempontjából jelentős volt

– nyilatkozta később erről az időszakról.

Határtalan bizalommal ajándékozták meg az emberek, és ő annyi nagycsaládnak, szegénynek segített általuk, amennyinek csak tudott. Mindent a rászorulóknak adott, többek közt az itt tanuló, éhező vietnámi diákoknak. A Ferences- templomban kezdett el foglalkozni a fiatal házasokkal is, házas hittant tartott. Ezt már nem nyelte le a hatalom, felszólították, hogy keressen civil állást, mert az Egyházügyi Hivatal nem járul hozzá papi működéséhez. Végül – mint mondja, Isten kegyelméből – visszakerült Zugligetbe vezető lelkésznek. Ez a második zugligeti időszak vezetett el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalapításáig, ami európai mozgalommá lett. 

Amikor baj van, akkor először nem segítőket kell keresni, hanem az embernek magának kell elgondolkodni azon, hogy mit tud tenni. Az ellenkező irányból indulok el. Ha az ember nem tér ki a problémák elől, akkor megszületnek azok az ötletek, gondolatok, amikre szükség van, és csatlakoznak mások is. Minél nagyobb a gond, az embernek annál nagyobb a felelőssége. És egyszer csak olyan kezdeményezések születnek, amelyek a megoldást is hordozzák. A hozzáállás a fontos, hogy az ember ne mondja, hogy úgysem tud semmit tenni

– vallja. 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe. Ma, 83 évesen is napi 15 órát dolgozik, szolgál alázattal.

Én csak két dologban hiszek: Istenben és az elvégzett munkában. Semmi másban! Az alázatban elismeri az ember a fölötte lévőt, az Istent. Az emberi kapcsolat is alázat kérdése: a másik ember elismerése, aki velem egyenrangú. Ez az emberi kapcsolat minimum feltétele

 – vélekedik.

Kozma Imre atyát 1963-ban szentelték pappá. Felsorolni is sok lenne, azóta mennyit tett a szegényekért, betegekért, rászorulókért, segítette az NDK-ból menekülőket, az oroszországi zsidó menekülteket, a délszláv háború áldozatait, az ukrajnai háború poklából menekülőket, kórházakat és otthonokat épített, sok százezer ember életét tette könnyebé. Ő maga mindezt Isten művének tekinti, önmagára pedig Isten alázatos eszközeként tekint – írja a Ripost. Bár számos díjat és kitüntetést kapott és több társadalmi szervezet tiszteletbeli tagja, számára a meglátogatott beteg mosolya, a szegény gyerekek öröme a legfőbb elismerés. Június 18-án vasárnap pappá szentelésének 60. évfordulójára emlékezve mutat be szentmisét mindazok előtt, akik felkeresik a Szent Ferenc sebei-templomot.





 





Ezeket olvastad már?
Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Az olasz maffiával is kapcsolatban állhatott a hídpénzes számlagyár egyik kulcsfigurája

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Ingyenes orvosi vizsgálatokon lehet részt venni Budapest több pontján: mutatjuk a helyszíneket!

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Már nincs sok hátra: brutális, ami lecsap az országra

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás