Kozma atya: Isten egymásra bízott bennünket, ezt erősítette meg a pápa látogatása





Megható és emelkedett volt, amikor Ferenc pápa találkozott a szegényekkel és rászorulókkal, de többet is megmutathattunk volna abból, ahogyan a menekülteket, a háború áldozatait segítjük, mert ez a magyarok tevékeny békeszeretete, mondta Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója.



Megosztás
Szerző: Sz. Z.
Létrehozva: 2023.05.02.
Módosítva: 2023.05.02.
Kozma Imre Ferenc pápa béke rászorulók háború

Erőteljesebben is megmutathattuk volna a pápa látogatása alkalmából a nagyvilágnak, mit tesz Magyarország az elesettekért, a menekültekért, mondta Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója. Nem azért, hogy dicsekedjünk, hanem azért, hogy megmutassuk: ez a tevékeny békeszeretet jellemez bennünket, magyarokat. Ferenc pápa háromnapos látogatásának tanulságairól kérdezte a szerzetest a Ripost.

Ferenc pápát mindenhol nagy szeretettel fogadták a magyarok – Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

 

Kozma Imre atya nem először találkozott a szentatyával. Az Árpádházi Szent Erzsébet-templomban ezért már ismerősként, szívélyes kézfogással üdvöztölték egymást. 

Sosem felejtem el azt, amikor 2013-ban maga mellé hívott az oltárhoz és együtt miséztünk Rómában

– idézte fel első találkozásukat a Ripostnak. „Utána beszélgettünk is, megható volt, hogy ismerte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepvállalását, magyarországi és európai tevékenységét.”

2013-ban máltais gyerekeket ábrázoló képet ajándékozott a szentatyának, aki azt a szobájában fő helyre tette – Fotó: maltai.hu

 Hozzátette: azt kérte akkor tőle és a jelenlévőktől Ferenc pápa, hogy „imádkozzunk egymásért és hordozzuk együtt a terheket”. A pápa látogatása az Árpádházi Szent Erzsébet-templomban megható és emelkedett volt. Mint azt az atya hangsúlyozta: a helyszínnek is volt egyfajta üzenete, mert Árpádházi Szent Erzsébetet Ferenc pápa az egész világ patrónájának, a „hatékony tékozlás szentjének” nevezte. S hogy ez mit jelent? Nos, amikor a szegényeken, az elesetteken segítünk és nem méricskélve mindent odaadunk, bizonyos értelemben tékozlunk, de ennek a „tékozlásnak” értelme van. Ez az, ami a legjobban kifizetődik, hangsúlyozta Kozma atya. Mint elmondta: Ferenc pápa is önmagát adta, amikor erejét megfeszítve felállt és odament az emberekhez, köztük egy aranyos kisfiúhoz, akit Kozma atya nemrég keresztelt meg. 

Most is azt kértük a szentatyától, amit IV. Béla királyunk: ne engedje elveszni Magyarországot! Az Európai Unió mai felelősei közül sokan Isten nélküli világot akarnak építeni, amiben a fiatalok nem találják a helyüket, az útjukat, mert nem kapnak olyan impulzusokat, amik elirányítanák őket, mire érdemes föltenni az életüket. Céltalanná válnak

– fogalmazott Kozma atya.

FERENC pápa
A fiatalok óriási ovációval fogadták Ferenc pápát a Papp László Budapest Sportarénában – Fotó: Koszticsák Szilárd

A pápa azt mondta a fiataloknak a Papp László-sportarénában, méghozzá magyarul, hogy „Aki mer, az nyer”. Kozma atya ezt azzal magyarázza, hogy manapság ismét bátorság kell ahhoz, hogy egy fiatal felvállalja keresztény hitét és a krisztusi úton induljon el. 

„Ferenc pápa azt is hozzátette: válj csapatjátékossá, másokkal együtt menj ezen az úton! Lehet, hogy sok mindent, ami egy fiatal számára fontosnak tűnhet, fel kell adni ehhez, de a nyereség sokkal jelentősebb. Nagy öröm, hogy sok magyar fiatal megérti ezt, hogy ilyen sokan ott voltak ezen a találkozón, hiszen az útkereső fiatalok sokféle ajánlattal szembesülnek, sőt rájuk akarnak kényszeríteni bizonyos tévhiteket” – fogalmazott Kozma atya. Azt azonban hiányolta, hogy nem eléggé jelent meg a karitatív szervezetek erőfeszítése a magyarországi szegényekért. Egy ukrán család ugyan ott volt az Árpádházi Szent Erzsébet-templomban és köszönetet mondott a segítségnyújtásért, de „az, hogy majdnem kétmillió ukrán menekültet befogadtunk és átmenetileg vagy tartósan gondoskodunk róluk, hogy igenis befogadjuk és segítjük a valóban háború elől menekülőket és a szülőföldjükön maradókat is, az nem lett eléggé kidomborítva, megjelenítve. Pontosan akkor, amikor Magyarországot bírálják a békeszeretetéért és amikor a nemzetközi sajtó figyelme a pápa látogatása során ennyire ránk irányul, jobban meg kellett volna mutatnunk a világnak, hogy mit jelent a mi értelmezésünkben ez a békeszeretet. Nem szállítunk gyilkos fegyvereket egyik harcoló félnek sem, de folyamatosan és áldozatkészen segítünk a bajbajutottaknak” – hangsúlyozta Kozma atya. Csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 500 családot elhelyezett, gondoskodik ellátásukról, a felnőttek munkába állásáról, a gyermekek iskoláztatásáról, és ez csak egy példa. 

Kozma atya nem először találkozott Ferenc pápával – Fotó: Ciccio Sforza

Kozma atya hangsúlyozta: Ferenc pápa apostoli úton érkezett ide és találkozott a magyarok apostolának örökségével. 2013-ban Benedek pápa úgy fogalmazott: Szent István öröksége, hogy Isten előtt vállalt felelősséget a nemzetért. 

Az igazi karitatív munka alapja is az a gondolat, hogy Isten egymásra bízott bennünket. A szent istváni gondolat: a szeretetszolgálat, a hit továbbadása és tanúságtétele, a nemzetért Isten előtt való felelősségvállalás tökéletesen egybevág a Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetésével. A hit védelme és a rászorulók segítése, ez a feladatunk, és Szent István erre építette országát, Magyarország pedig vállalja Szent István spirituális örökségét, és ezt a 2011-es Alkotmányban le is fektette. Mi nem adunk gyilkos eszközöket mások kezébe, hanem békét akarunk és mindent megteszünk az áldozatokért

– húzta alá Kozma atya. Magyarország szövetségese a Vatikánnak a béketeremtésben és vállalja Szent István azon örökségét is, ami a Kelet és a Nyugat közötti híd szerepe. „A kereszténységben született Nyugat-Európa mára ateista lett, XVI. Benedek ezt a halál kultúrájának nevezte. Bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ kell, fogalmazott most Ferenc pápa. Sokan bírálják a keleti nyitás magyar politikáját, pedig ez nem jelent a Kelet iránti elköteleződést, hanem éppen a szent istváni gondolkodást: nem lehet a világot megosztani, mi kapcsolatot akarunk a nyugati világgal és kapcsolatot akarunk a keleti világgal is, kölcsönös előnyök mentén, hogy Kelet és Nyugat ismét egymásra találjon. A hitét vesztett Nyugat visszataláljon a kereszténységhez. Nem fogadjuk el a hitet tagadó Nyugat erőszakos nyomulását, de a keleti nyitás sem jelent keleti elköteleződést.”

NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; FERENC pápa
Ferenc pápát köszönti Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kozma atya kijelentette: a magyarok nem akarnak ellensége lenni senkinek, „Istentől megtanultuk, hogy egymásért vagyunk, azért születtünk, hogy egymás életét, fejlődését segítsük. A máltai küldetés is ez: a hit védelme és a rászorulók segítése, szolgálata. Több ez, mint fizikai segítség: keressük a helyüket a társadalomban, építjük a jövőjüket, mutatjuk az előre vezető utat. Isten egymásra bízott bennünket és erről szól az élet, annak a világnak a felépítése, amit Isten gondolt el. Krisztus halála és feltámadása Isten igenje erre az új világra. Vagy ezt építjük fel, vagy a háború mindent elpusztít. A szentatya ragyogó tanítást adott a fiataloknak Isten igenjéről: nem elég, ha tudjuk a jót, azt cselekedni is kell, egymás javára. Tudatformáló három nap volt ez, amit Ferenc pápa velünk töltött” – zárta értékelését az irgalmasrendi szerzetes. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Hídpénzbotrány: súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

Ma 38 éve történt a csernobili atomkatasztrófa - így néz ki most az erőmű - galéria

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás