Június elsejétől indul a 20 termékre vonatkozó kötelező akció





Június elsejével a nagyobb élelmiszerboltoknak 20 termék árát kell csökkenteniük. Emellett a családi pótlékot is a megszokottnál korábban kapják meg a családok.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.01.
Módosítva: 2023.06.01.
ez lesz ma családi pótlék termék árstop akció

Június 1-jétől a nagy üzletláncoknak minimum 20 termék árát kell mérsékelniük, emellett az árstoppos termékeknek is elérhetőnek kell maradniuk. A kormány különböző intézkedésekkel igyekszik mérsékelni a pénzromlást. Ennek egyik eszköze lehet a kötelező akciók bevezetése. Az árak kötelező csökkentésétől a versenyhelyzet fokozódását és a túlárazások megállását várják, ami mind hozzájárulhat az infláció letöréséhez.

élelmiszer, akció, kötelező akció,
Az árstoppos termékek nem sorolhatók az akciózott termékek közé (Képünk illusztráció) Fotó: Für Henrik / Békés Megyei Hírlap

Az árstoppos termékek és az akció termékei két külön kategóriába esnek

Az ársapkás termékek ára nem lesz alacsonyabb a kötelező akcióknak köszönhetően – mivel azokra nem lehet alkalmazni –, cserébe viszont továbbra is elérhetőek lesznek, legalább június 30-ig. Vagyis továbbra is hatósági (a piaci árnál jóval kedvezőbb) áron lehet megvásárolni a boltokban az alábbi termékeket: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, 2,8% zsírtartalmú UHT-tehéntej, tyúktojás, étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.

Ezek mellett pedig a héten induló kötelező akciók keretében további 20 termék árának kell kedvezőbbnek lennie. Így összesen legalább 30 élelmiszertípust lehet majd jóval olcsóbban beszerezni a nagyobb boltokban.

Meddig tartanak a boltok akciói?

Egyelőre 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kell a rendelet hatálya alá eső üzleteknek (pl. a Lidl, a SPAR, a Tesco, az Auchan, a Penny, az Aldi, a Coop, a CBA, a Príma és a Reál üzletek jelentős részében is) és csomagküldő kereskedőknek (pl. a Fodora és a Wolt) kötelező árcsökkentést bevezetnie. Azt, hogy tényleg megteszik-e, a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrizni fogja, az előírások megsértéséért pedig 500 000 és 3 millió forint közötti bírság jár majd.

Mitől függ, hogy melyik boltban kötelező az akció?

A rendelet szerint azokra az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelmet folytató cégeknek kell kötelező akciót bevezetniük, melyek nettó árbevétele a 2021-es évben meghaladta az 1 milliárd forintot. Ez minden nagyobb élelmiszerláncról elmondható, vagyis az ezekhez tartozó kisebb alapterületű boltokban (pl. Tesco Expressz) is akciózni kell majd. Csak akkor nem kell kötelező árcsökkentést alkalmaznia egy kereskedőknek, ha az érintett termékkategóriák valamelyikében a rendelet kihirdetésének napján nem forgalmazott legalább 5 különbözőt, illetve ha 1 milliárdnál kevesebb volt a 2021-es bevétele.

Hol lehet tájékozódni?

A kereskedők kötelesek az árcsökkentéssel összefüggő, az árcsökkentés tényére és mértékére is utaló tájékoztatást kitenni az üzletekben, méghozzá egy jól látható helyre. Emellett az online felületeken is fel kell tüntetni az akciós termékeket.

Mennyit spórolhatunk?

Az árcsökkentés során legalább egy termék árát kell mérsékelni termékkategóriánként. Hogy mit akcióznak le, azt a kereskedő dönti el. A kedvezményes árát úgy kell meghatározni, hogy az akció kezdetét megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb bruttó árhoz képest legalább 10 százalékot kell engedni.

Akciós időszaknak minősül minden hét csütörtöki napjának 0 órájától a következő hét szerdai napjának 24 órájáig terjedő időtartam, vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam is. Egy terméket egybefüggően legfeljebb két hétig lehet leárazni a kötelező akció keretében, utána másik árut kell választaniuk a boltoknak.

Milyen termékcsoportokkal számolhatunk?

A rendeletben 20 akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, amik a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; hal, halkonzerv; húskészítmények; tej, tejföl és helyettesítői; joghurt és egyéb savanyított készítmények; egyéb tejtermékek; sajt; vaj, margarin és készítményei; egyéb zsiradékok (növényi és állati); kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs és egyéb cereáliák; liszt, cukor és tartósított lisztesáru; friss zöldség; friss gyümölcs, gyümölcs- és zöldséglé; készételek; fűszerek és ételízesítők; kávé és tea; ásványvizek és üdítőitalok.

Júniusban korábban érkezik a családi pótlék (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

Júniusban a megszokottnál korábban utalják a családi pótlékot

A családi pótlék alanyi jogon jár minden gyermeket nevelő szülőnek, azonban ezt minden esetben igényelni kell. Júniusban a megszokottnál korábban, már elsején utalják.

Az igénylés menete

A családi pótlékot 2023-ban háromféleképpen igényelhetjük: személyesen, online és postai úton. Ha online szeretnénk igényelni, akkor azt a Magyar Államkincstár aloldalán tehetjük meg a „Kérelem családi pótlék megállapítására” nyomtatvány címszó alatt.

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermekek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az úgynevezett nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás, azaz a családi pótlék formájában. Erre a fajta ellátásra a gyakorlatban mindenki jogosult, aki gyermeket nevel: nem szükséges semmiféle előzetes feltételnek megfelelni azonkívül, hogy a saját háztartásunkban neveljük a gyermeket. Az igénylő lehet a vér szerinti szülő, a nevelőszülő, a gyám, vagy akár az a személy is, akihez a gyermeket átmenetileg helyezték.

Ennyi a pótlékok összege

A nevelési támogatás a kisgyermekek, a bölcsődébe, óvodába járók után jár, míg az iskoláztatási támogatást a tanköteles korba tartozó, azaz általános iskolás és középiskolás gyerekek után fizeti az állam.

  • 1 gyermeket nevelő családok 12 200 forintot,
  • 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • 2 gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintot, összesen 26 600 forintot,
  • 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot,
  • 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

Ennyi az emelt családi pótlékok összege

Röviden, az emelt családi pótlék azoknak a családoknak jár, akik beteg gyereket nevelnek, illetve speciális esetekben. Előbbinél a betegséget vagy fogyatékosságot megállapító igazolást szakértő állítja ki, ez a dokumentum szükséges az emelt családi pótlék igényléséhez.

  • Tartósan beteg/fogyatékos kiskorú gyermek után 23 300 forint,
  • tartósan beteg/fogyatékos kiskorú után, egyedülálló szülő esetén 25 900 forint,
  • saját jogán nevelési ellátásra jogosult személynek (tartós beteg/súlyos fogyatékos, iskoláztatási támogatásra való jogosultsága megszűnt) 20 300 forint jár.
  • Gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél elhelyezett, nem tartósan beteg/fogyatékos, illetve ideiglenes hatállyal elhelyezett gyermek és a gyámhatóság által a szülői ház elhagyását engedélyező határozatban megjelölt személy, valamint saját jogán jogosult személy esetében a családi pótlék összege 14 800 forint.

Ilyen idő lesz csütörtökön

Sok napsütéssel, igazi nyári idővel búcsúzik a tavasz. Zápor, zivatar csak elszórtan, a déli területeken fordulhat elő. 25 és 30 fok közé melegszik a levegő – írta meg a Köpönyeg.

Forgalomkorlátozás a fővárosban

Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz június 1-jén Budapest VIII. kerületében. Tilos megállni június 1-jén 12 órától 21 óráig a Bródy Sándor utca 8. szám alatt, az olasz Kultúrintézettel szemben, a park felőli oldalon.

Biztosítás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz június 1-jén Budapest V. kerületében. Tilos megállni június 1-jén 22 órától június 2-án 18 óráig a Nagy Ignác utca mindkét oldalán, az Alkotmány utca és a Szalay utca között.

Gyűlés miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz június 1-jén Budapest V. és VI. kerületében. Tilos megállni június 1-jén 8 órától 22 óráig a Széchenyi rakparton a Széchenyi István tértől a Garibaldi utcáig, valamint a Rippl Rónai utca mindkét oldalán a Podmaniczky utca és a Lendvay utca között, továbbá a Széchenyi rakparton a Kossuth Lajos tér és a Markó utca között.

Budapest V. és VI. kerületében a járműforgalom elől lezárják június 1-jén 16 óra 30 perctől 19 óra 30 percig a József Attila utcát a Széchenyi István tér és a Bajcsy-Zsilinszky út között.





 





Ezeket olvastad már?
Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás