„A gyerekek egészsége is ráment" – továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak a Drégely utcában – Videó!





A helyiek úgy érzik, hogy a kerület baloldali vezetése teljesen magukra hagyta őket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.29.
Módosítva: 2023.06.29.
Drégely utca Baranyi Krisztina lakás

Hiába hárították el a veszélyt és dúcolták alá a lépcsőházat, továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak a Drégely utca 12.-ben. Mint ahogyan arról nemrég írtunk, pár hete – hosszú idő után – sikerült rendbe hozni a romos épület lépcsőházát.

Omlik a vakolat a Drégely utca 12.-ben Fotó: Metropol Markovics Gábor

Árva Péter, Ferencváros környezetvédelmi, városfejlesztési és innovációs bizottság elnöke akkor azt mondta lapunknak, hogy a Ferencvárosi Vagyonkezelő profin megoldotta a problémát. A statikus szerint az eset tanulsága, hogy ne dobálózzunk az „életveszélyes” szóval.  

Ha az életveszélyt el is hárították, a helyzet korántsem örömteli, a helyi lakosoknak továbbra is középkori körülmények között kell, nap mint nap élniük. Mint ahogyan arról korábban a Metropol beszámolt, a társasházban több mint 50 ember él, akik kinti vécét használnak, ráadásul patkányok mászkálnak az otthonukban, penészedik a lakásuk, és még a vakolat is omlik. 

Ázik, dohos, penészes, a gyerekek egészsége is ráment. Nyolc hónap után kiderült, hogy a lakás állaga miatt lettek betegek a gyerekek, erről orvosi papír van

 – fakadt ki lapunknak az egyik helyi lakos ottjártunkkor.

Áldatlan állapotok uralkodnak az épületben Fotó: Metropol Markovics Gábor

Mint mondta, a lakók még most is a 2020-as kiürítéshez ragaszkodnak, ám Baranyi Krisztináék más épületeket vettek előre, a helyiek kárára.

Addig mi nem állunk le, amíg itt nem lesz változás, ragaszkodunk ahhoz, amiről 2020-ban beszélt a helyi polgármester, hogy szanálni kell az épületet

– fakadt ki.

A Metropol munkatársa a helyszínen a saját szemével győződött meg arról, hogy milyen állapotok jellemzik az egykor szebb napokat látott épületet. A legtöbb lakásban folyamatos a dohosodás, a falak be vannak ázva. A vakolat olyannyira omlik, hogy egyes helyeken már kézzel is ki lehet bontani a téglákat. A szörnyű körülmények miatt a lakosok érthető módon már teljesen el vannak keseredve, mivel úgy érzik, hogy a kerület teljesen magukra hagyta őket. 

A mennyezet is vizesedik Fotó: Metropol Markovics Gábor

Lapunk úgy tudja, hogy az utóbbi években volt olyan lakos, aki már megvált a bérleti jogától, igaz, szinte alig kapott valamit a lakásáért. 

A régóta húzódó ügy miatt nemrég kisebb előrelépés történt. Baranyi Krisztina, látva a helyzet tarthatatlanságát, nemrég kénytelen volt módosítani Kállay Gáborné képviselő lakásrendelettel kapcsolatos előterjesztését, hogy mentse a menthetetlent. Mint ismert, az elmúlt négy évben egyetlen önkormányzati bérház teljes felújítására sem került sor, a városrehabilitáció elakadt, az üres lakások elfogytak. 

Középkori körülmények uralkodnak a házban Fotó: Metropol Markovics Gábor

A Fidesz-frakció ezért a veszélyessé vált Haller 54. és a Drégely 12. bérház kiürítése érdekében nemrég azt javasolta, hogy emeljék meg a térítési díjakat. Az előterjesztés alapján a kisebb lakások számára arányaiban nagyobb pénzbeli megváltást biztosított volna, de sajnos ez elutasításra került. Így a kisebb lakásban élőknek az eredeti előterjesztéstől eltérően kevesebb pénzt hajlandó csak fizetni Baranyi Krisztina és a baloldali képviselők.

A Fidesz ennek ellenére úgy véli, hogy a kezdeményezésük nem volt hiábavaló, mert az előterjesztésüknek köszönhetően végül 650 ezer forintra emelkedhet a négyzetméterenkénti térítési díj összege a bontásra vagy teljes felújításra kerülő házakból való kiköltöztetésnél.

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás