„Ha demokratának valljuk magunkat, próbáljunk meg úgy is viselkedni!” – Józsefvárosban összecsapott a baloldal





Baranyi Krisztina után Pikó András is a saját táborából kapta meg, hogy nem demokrata. A polgármestert arra kérte meg az MSZP-s Veres Gábor, hogy ne akarja egyedül vezetni a kerületet. Egyre jobban marják egymást a baloldali politikusok a fővárosi kerületekben, most Józsefvárosban mentek egymásnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.05.12.
Módosítva: 2023.05.12.
Józsefváros pikó andrás

Két önkormányzati telek eladásán robbant ki a vita Józsefvárosban az április 27-ei testületi ülésen – tudta meg a Metropol. A kerület polgármestere, Pikó András egy napirendi pont alatt akart dönteni a Korányi utca 14-es szám alatt található, valamint a Korányi utca 16-os szám alatt található telek eladásáról. Arra valószínűleg nem számított, hogy a saját táborából kérdőjelezik meg, demokrata-e és kérik meg arra, hogy ne akarja egyedül vezetni a kerületet. Burkoltan azzal is megvádolták, hogy korrupciógyanús a telekügylet, ő pedig alkukat rúg fel. És éppen ez történt: egymásnak esett Józsefvárosban a baloldal. 

Pikónak főhet a feje, a sajátjai támadják Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Kimaradt egy értékbecslés

Az már hamar kiderült, hogy Pikó András úgy indult neki a Korányi utcai telkek értékesítéséről szóló döntésnek, hogy a kerület tulajdonosi bizottsága, mely e kérdésekkel hivatott foglalkozni, nem tett előterjesztést az értékesítésre, az önkormányzat pedig arra egyáltalán nem végeztetett értékbecslést, hogy mennyiért tudnák a két egymás mellett álló telket telekegyesítés után értékesíteni. Sőt, Pikó András szerint, mivel a későbbi felhasználás határozza meg, hogy valaki csak az egyiket vagy mindkét telket megvásárolná, erre nincs is szükség. „Ijesztő a polgármester úr hozzáállása, eddig nem volt divat az értékbecslés megkérdőjelezése, és az A, B variációk leírása” – mondta a fideszes Vörös Tamás.

 

Még a korrupció is szóba került Józsefvárosban 

Nem tudom, kik azok, akik különféle ingatlanokat akarnak vásárolni Józsefvárosban, de ezen telkek értékesítése kapcsán a társadalmi érdekek legalább olyan súllyal essenek latba, mint a gazdasági kérdések” – mondta az MSZP-s Veres Gábor, aki a tulajdonosi bizottság elnöke. Nekik kellett volna előterjeszteni a két ingatlan értékesítését, de nem tették meg, Pikó ezzel szembemenve vette napirendre a döntést, ráadásul egy pont alatt tárgyalva a két telek értékesítését. 

Ezt a két, Korányi utcában álló, egymás melletti telket akarja értékesíteni az önkormányzat Fotó: Google Map

„A bizottság elnökének joga van eldönteni, hogy mit tárgyal a bizottság. Ha a tulajdonosi bizottság nem tett javaslatot, akkor szeretném megkérdezni, hogy mi alapján tárgyalunk?” – tette fel a kérdést Veres, és azt is elmagyarázta, miért tartja fontosnak, hogy a bizottság döntése megelőzze az előterjesztést. „Az fontos, hogy milyen funkciót szánunk, ha szánunk az ingatlannak, mi az, amire értékesíteni szeretnénk, lehet például, hogy egy százlakásos társasház olyan szinten terhelné meg a környezetet a száz autójával, hogy már nem lehetne levegőt venni. Számtalan olyan szempont volt és van, amit meg lehetett volna fontolni ennek az ingatlannak az értékesítése kapcsán, és erre a bizottság hivatott. Ráadásul a korábbi gyakorlat szerint a bizottság egy előterjesztésben sosem értékesített két ingatlant. Egyszer volt rá kísérlet, egy Tolnai és Bérkocsis utca kapcsán, amit akkor polgármester úr és a Momentum- frakció erősen kifogásoltak, mondván: korrupciógyanús” – érvelt.

 

Politikai alkut is felrúgott Pikó

Ebben a teremben az volt a politikai megegyezés, hogy a tulajdonosi bizottság előterjesztése alapján tárgyalja a képviselő-testület az ingatlanok értékesítését. Tulajdonképpen nem érdekel, hogy a jogszabályok mit mondanak, mert mi kötöttünk egy alkut, ami most nincs betartva. A másik szempont, hogy a mi frakciónk utolsó esetben támogat ilyen jellegű előterjesztést. Csak azért, hogy tartsuk be a demokratikus rendet, semmi mást nem kérünk, a tulajdonosi bizottság a saját hatáskörébe tartozó ügyeket vigye és 

senki ne akarja egyedül vezetni a kerületet vagy azt gondolni, hogy meg lehet kerülni különféle egyezségeket, mert ha demokratának valljuk magunkat, próbáljunk meg úgy is viselkedni

 – osztotta Pikót az MSZP-s képviselő. Józsefvárosban, úgy tűnik, áll a bál.

Szintén áprilisban Baranyi Krisztinát osztotta ki a vele egy táborban lévő, párbeszédes Árvai Péter. Ferencváros polgármesterét ugyanaz a vád érte, mint Pikó Andrást, miszerint nem túl demokratikus, és egy személyben akarja vezetni a kerületet. „Természetesen mi itt, a teremben ismerjük a polgármestert, tudjuk, hogy nem demokrata, nem érdeklik a közösen meghozott döntések, csak az egyszemélyi vezetést fogadja el, azt is csak akkor, ha ő az az egyszemélyi vezető” – vágta Baranyi fejéhez a politikus. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Megtörte a csendet Jakab Ferenc kollégája, aggasztó dologról ír

Megtörte a csendet Jakab Ferenc kollégája, aggasztó dologról ír

Egy ország rendült meg a gyásztól: 95. életévében meghalt a legendás színész

Egy ország rendült meg a gyásztól: 95. életévében meghalt a legendás színész

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Ezt tutira nem tudtad! 350 éve is már menő volt a farmer

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás