Az első Star Wars-filmet 46 évvel ezelőtt mutatták be a mozikban





1977. május 25-e piros betűs ünnep a sci-fi-rajongóknak, ugyanis ezen a napon mutatták be a Csillagok Háborúja című filmet.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.05.25.
ez lesz ma star wars törölköző Robert Capa

A Csillagok Háborúja című filmet később átnevezték, és Star Wars IV: Egy új remény címmel vetítették. Az alkotás bemutatása előtt senki sem tudta, hogy ez a film annyi folytatást, előzményfilmet, sorozatot és ki tudja még mi minden mást fog megélni.

la guerre des etoiles
George Lucas filmes univerzuma rajongók millióinak életét változtatta meg. Fotó: LUCAS FILM / WALT DISNEY

A szaga máig népszerű, sőt talán még népszerűbb, mint valaha. A mű alapjaiban változtatta meg az amerikai filmgyártást és az ahhoz szorosan tartozó reklám- és marketingtevékenységet. A film íróját és rendezőjét, George Lucast hőssé, míg a produkció színészeit élő istenekké formálta, legalábbis a rajongók szemében. Nem tudunk úgy egy boltba bemenni, vagy utcán végigmenni, hogy ne köszönne vissza a népszerű sci-fi egy ruhán, egy használati tárgyon, vagy akár egy közlekedési eszközön. Bár hazánkba az ősbemutatóhoz képest jóval később, csak 1979-ben jutott el az alkotás, nálunk is jókora tábora lett, akárcsak a világ minden táján.

A filmet a magyar televíziókban először 1984. december 25-én láthatta a közönség, melyet megelőző felkonferálást lentebb láthatod. 

Május 25. a nemzetközi törülközőnap

Douglas Adams emlékére minden év május 25-én nemzetközi törülközőnapot tartanak szerte a világon.

Ilyenkor a rajongók törülközővel a nyakukban közlekednek a városban, és különböző rendezvényeket tartanak. A törülköző viselése Adams Galaxis Útikalauz Stopposoknak című művéből ered, ahol minden belevaló stopos tudja, hol a törülközője. A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stopos.

Meghalt Robert Capa, világhírű magyar riportfotós, haditudósító

Friedmann Endre Ernő, azaz Robert Capa Újpesten született. 1931-ben hagyta el Magyarországot. A spanyol polgárháborúban kezdte haditudósítói pályáját. Stílust teremtett azzal, hogy a tűzvonalban készítette fényképeit. Annyira testközelből fotózta a háborút, mint előtte senki más. Jelen volt a kínai és a japán inváziónál, lencséje előtt zajlott a normandiai partraszállás. A II. világháború hadszíntereiről már a Life magazinnak küldte képeit.

1947-ben két kollégájával, Henri Cartier-Bressonnal és David Seymourral megalapította a szabadfoglalkozású fotóriporterek ügynökségét, a Magnum Photos-t. 1954-ben az indokínai háborúban, 69 évvel ezelőtt Vietnamban egy akna oltotta ki az életét. 1955-ben a Life és az American Overseas Press Club megalapította az évente kiosztandó Robert Capa-díjat – „a legjobb olyan fényképekért, amelyeknek feltétele kivételes bátorságot és vállalkozószellemet igényelt külföldön”. Az utolsó kép, melyet pár perccel halála előtt készített. A partraszállás fotói.

Az eltűnt gyermekek világnapja

1979. május 25-én nyilvánították halottá az 1972-ben eltűnt hatéves Etan Patzt. Az eset hatására az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Ronald Reagan kezdeményezte az emléknap megtartását, hogy emlékezzünk Etanre és sorstársaira.

A régészet napja

A magyar régészet napját 9 éve, 2014. május 25-e óta ünnepeljük a Magyar Régész Szövetség kezdeményezésének köszönhetően. Az ünnep célja, hogy betekintést nyerhessünk a régészet világába és felfedezzük, átértékeljük a történelem kincseit olyan rendezvények keretében, amelyek az egész családnak izgalmas szórakozást nyújtanak.

Orlen GP

Az Orlen GP május 24-től 28-ig tart. Az országúti kerékpáros-világkupaverseny útvonala érint több települést és idegenforgalmi központot. A verseny Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét 2023. május 25-én érinti, ezért aznap várhatóan 13 óra 56 perctől, 15 óráig – rendőri biztosítás mellett – ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani a megye több pontján.

Salgó Rally

A Salgó Rally rendezvénye miatt 2023. május 25-én, 26-án és 27-én több útlezárás lesz Nógrád vármegyében.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás