A következő időszakban több mint százezer diáknak dől el a sorsa!





Ma reggel 9 órától írják a magyar nyelv és irodalom írásbelijét, a következő időszakban az alábbi tantárgyakból mérettetnek meg a végzős diákok!



Megosztás
Szerző: V.H.
Létrehozva: 2023.05.08.
Módosítva: 2023.05.08.
ez lesz ma érettségi Vöröskereszt

Ma kezdődik az első kötelező tárgy, a  magyar nyelv és irodalom írásbelije, amelyet reggel 9 órától írnak a középiskolai tanulmányaikat befejező diákok. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 000  érettségiző lesz – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. 

Ma 9 órától írják a magyar nyelv és irodalom írásbelit Fotó: Komka Péter

Az érettségi írásbeli vizsgái egészen május 26-áig tartanak. Az emelt szintű szóbeliket 2023. június 7–14. között, a középszintű szóbeli vizsgákat pedig 2023. június 19–30. között tartják majd. A Metropol most összeszedte, milyen írásbeliket írnak a diákok ezen a héten.

Emelt szintű írásbeli érettségiKözépszintű érettségi írásbeli Időpont
magyar nyelv és irodalommagyar nyelv és irodalommájus 8., 9.00
matematikamatematikamájus 9., 9.00
történelemtörténelemmájus 10., 9.00
angol nyelvangol nyelvmájus 11., 9.00
német nyelvnémet nyelvmájus 12., 9.00

Hétfői időjárás

Továbbra is az ország délnyugati felén lesz több felhő, északkeleten többórás napsütés is lehet. Délnyugaton többfelé, máshol elszórtan valószínű zápor, zivatar. 17–23 fok várható a köpönyeg.hu szerint. 

Vöröskereszt és a Vörös Félhold napja

A vöröskeresztes mozgalom Jean Henri Dunant  svájci üzletember ötlete volt, aki Algériában alapított vállalkozásokat. Május 8-a Jean Henri Dunant születésének napja, így minden évben ez a nap az International Red Cross and Red Crescent Day, azaz a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold napja. Május 8-án azok előtt tisztelgünk, akik hihetetlenül keményen dolgoznak, hogy segítsenek másokon világszerte. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold a világ legnagyobb humanitárius szervezete, amely körülbelül 100 millió önkéntesből, tagból és szervezőből áll. 

A Vöröskereszt szervezetének alapelvei: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntes szolgálat, egység és egyetemesség Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fagylalt napja

Kizárólag Magyarországon ünnepeljük május 8-án  a fagylalt napját, minden más országban július harmadik vasárnapjára esik ez az édes ünnep. 2013 óta minden évben megtartották a kézműves fagylaltot árusítók ezt a napot, nagy kedvezmények mellett vehettük meg kedvenc fagyijainkat, azonban pár éve a növekvő költségek miatt sok vállalkozó ezt nem vállalta, így az ünnep is elhalóban van. Bízunk azonban benne, hogy idén lesz egy-két hely, ahol még tartják ezt a nem is olyan régi fagyihagyományt!

Május 8-a a fagyi napja Fotó: Pixabay

Ma 97 éves David Attenborough

Sir David Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője 1926. május 8-án született Londonban. Az arca, a hangja egybeforrott a természetfilmezéssel és a természetvédelemmel, az angolok nemzeti kincsként hivatkoznak rá. II. Erzsébet királynő 1985-ben és 2020-ban is lovaggá ütötte. Megkapta az Order of Merit kitüntetést, a világ legrangosabb tudományos társaságainak tagja és összesen 32 tiszteletbeli címmel tüntették ki a különböző brit egyetemek.

Érdekességek a természettudósról:

– Először nem engedték kamera elé, mert az operatőr úgy ítélte meg, hogy túl nagyok a fogai, és nem mutat jól a képernyőn.
– Az asztronauták mellett Attenborough számít a világ egyik legtöbbet utazó emberének. Eddig több tízmillió kilométert gyűjtött.
Ő az egyetlen olyan ember a világon, aki fekete-fehér, színes, HD- és 3D-alkotásokkal is nyert BAFTA-díjat.
– Még 1969-ben a BBC 2 irányítójaként ő hagyta jóvá a Monty Python első sorozatát, ami hatalmas siker lett.

Fotó: Andrew Matthews/AFP

Kezdődik a XV. kerületben a lomtalanítás

A mai naptól indult a XV. kerületben a lakossági lomtalanítás, az FKF felhívja a figyelmet, hogy  2023. május 8–22. között meghatározott időszak a kerület egészét érintő lomkikészítési időintervallum. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint a cég honlapjára feltett térképbeosztásból tájékozódhatnak. 

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérik, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

A mai véradás helyszínei

Egy véradással akár három beteg embernek az élete is megmenthető! Fontos, hogy kipihenten és hidratáltan érkezzünk a véradásra, amely a mai napon négy budapesti helyszínen is lesz.

07.00–19.00 Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ, 1113 Budapest, Karolina út 19–21. 

12.00–18.00 Sugár Üzletközpont II.emelet, 1148 Budapest, Örs vezér tere 24. 
12.00–18.00 Corvinus Egyetem IX.Bp. 1093 Budapest, Fővám tér 8. 
12.00–18.00 Magyar Vöröskereszt-székház, Budapest, 1051 Budapest, Arany J. u. 31.

A mai napon nem közlekedik a libegő

Május 8., hétfő üzemkezdettől – üzemzárásig rendezvény miatt a libegő nem üzemel.





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás