RETRO RÁDIÓ

Adjon vért és mentsen meg három életet – ezeken a helyeken teheti meg hétfőn





Kevesen tudják, de a véradással nemcsak a betegeknek segítünk, hanem saját magunknak is.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.03.13.
Módosítva: 2023.03.13.
ez lesz ma véradás közlekedés pályázat

Van, aki már a tű látványától is megijed, de vannak olyan hétköznapi hősök, akik ezen túllépve adakoznak saját vérükből, és a jól ismert szlogen szerint megmentik három embertársuk életét. A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot, a felső súlyhatár 140 kg (erről a kivizsgáló orvos dönt). Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente, azaz 365 napon belül maximum 4, a férfiak legfeljebb 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon. A vérellátó tavaly ősszel vezetett be egy új szolgáltatást, melynek keretében emlékeztető 

e-mailt küldenek arról, hogy letelt a kötelező kivárási idő, és az értesítés napjától a donor újra jelentkezhet véradásra. Az üzenet automatikusan érkezik.

Milyen pozitív hatásai vannak a véradásnak?

  • Csökken a szívroham kockázata, ha évente legalább egyszer adunk vért
  • Csökken a rák kockázata
  • Ingyen leellenőrzik az orvosok az egészségünket (ekkor állapítják meg, hogy alkalmas-e a vérünk véradásra)
  • Segít a súlyszabályozásban (egy véradással 650 kalóriát égetünk el)
  • Örömmel tölt el minket, hogy megmentettük valaki életét és jobbá tettük a világot

Hol és mikor adhat ma vért?

  • 7–19 óra között: Közép-Magyarországi Regionális Vérellátó Központ (XI. ker., Karolina út 19–21.)
  • 9–15 óra között: Átrium Park Irodaház (XIII. ker., Váci út 45.)
  • 12–18 óra között: Sugár üzletközpont II. emelet (Örs vezér tere 24.)
  • 12–18 óra között: Westend üzletközpont, a Hervis mellett (Váci út 1–3.)
„Adj vért és ments meg három életet!” – hangzik a klasszikus szlogenje a véradóknak Fotó: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

Keresik a VII. kerület kertjét

Idén is meghirdették az Erzsébetváros Kertje pályázatot. Azok jelentkezhetnek, akik sokat tesznek a kerület szépítéséért, gondozásáért saját kertjükkel. Összesen egymillió forinttal díjazzák a legszebb kertek tulajdonosait. Pályázni augusztus 31-ig lehet, további részletek az önkormányzat oldalán találhatóak.

Szülők kóstolhatják a menzát

Elindult a ,,Nyitott Menza” program a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban. Ennek célja, hogy a gyerekek szülei megbizonyosodjanak a menzai ételek minőségéről. A szülők március 17-ig, előre meghatározott időszakban naponta maximum 10 fő részvételével bemehetnek 13.00–14.00-óra között a gimnázium ebédlőjébe megkóstolni az aznapi ebédet. A programban való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az aktuális napot megelőző nap 12.00 óráig lehet.

Modern röntgengép a Kapás utcai szakrendelőben

Új, kiváló minőségű röntgengép állt a betegek szolgálatába a II. kerületi Kapás utcai szakrendelőben. Az új eszközzel alacsonyabb a sugárterhelés, rövidebb a vizsgálati idő, kiváló minőségű a képalkotás, így biztosabbá és könnyebbé válik a diagnózis felállítása. Emellett a gép képes olyan felvételek elkészítésére, melyek bizonyos esetekben szükségtelenné teszik a CT használatát. Szakrendelőben itt használnak először az országban ilyen modern készüléket.

Esővízgyűjtőre lehet pályázni Kőbányán

A kőbányai önkormányzat idén is pályázatot hirdetett kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására. Az online jelentkezéseket folyamatosan fogadják a készlet erejéig. Az eszközök átadására március 22-én a víz világnapjához kapcsolódóan kerül sor. Jelentkezni az önkormányzat oldalán közzétett jelentkezési lapon lehet!

Esővízgyűjtő vödör
Jobb egy külön edényben gyűjteni az esővizet, mint egy vödörben Fotó: Pixabay

Közlekedési változások, lezárások

  • A Békásmegyer felé közlekedő 923-as éjszakai járat Szentlőrinci úti lakótelep megállóját hátrébb, a Kiskócsag utcához áthelyezik várhatóan március 18-ig.
  • Ma este ér véget a vízvezeték-javítás a XI. kerületi Sáfrány utcában az Albertfalva utcánál, így napközben még sávlezárásra kell számítani. Az Adony utcában és az Albertfalva utcában is korlátozásra készüljenek.
  • Várhatóan kedd estig lezárják a XVII. kerületi Összekötő utcát a vasúti átjárónál felújítás miatt.
  • Lezárták a fél útpályát kedd estig a XIV. kerületben, a Komáromi úton a Csáktornya utca közelében csatornajavítás miatt.
  • A XV. kerületben, a Szentmihályi úton az M3-as autópálya felé a Népfelkelő utcánál befelé a forgalom egy sávon haladhat, mert gázvezetéket javítanak.
  • Félpályás lezárásra kell készülni a XIV. kerületi Cinkotai úton a Szomolány utca és a Zoborhegy utca között csatornajavítás miatt.
A közműjavítók az úton dolgoznak Fotó: Baranyai Attila

Programajánló

Recenzió Máté Gábor könyvéről

Hétfő délután 5 órától Simon Gábor mentálhigiénés szakember tart előadást az Óbudai Kulturális Központban (San Marco utca 81.). Hogyan határozza meg a megélt, az észlelt, illetve a tudattalan stressz testünk egészségét? A gyerekkori traumák, a szeretet- és a biztonságos kötődés hiánya és ezek hatása a felnőttkori egészségre. Reumatikus kórképek, immunrendszeri zavarok, emésztőrendszeri rendellenesség, rák: a betegségek kiváltó tényezői és a gyógyulás.

Hang-Fonó népdalműhely

18.30-tól két órán át népdaloktól lesz hangos a Csillaghegyi Közösségi Ház (Mátyás király út 13–15.). A műhelyben a Kárpát-medence magyar énekes hagyományai és ritmusalapú hangjátékok által élik át a közös éneklés és zenélés örömét. A rendszeres éneklés mellékhatása többek között a tartós jó hangulat, az erősebb immunrendszer, a növekvő kreativitás, a fokozott önbecsülés, jobb társas kapcsolatok és összpontosító képesség.





 





Ezeket olvastad már?
A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

A lottóötös is kevés lenne Gattyán György Andrássy úti palotájáért

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Újabb benzinárstop jöhet? A kormány vizsgálja a benzinárat

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Krausz Ferenc Nobel-díjas tudósunk is kitöltötte a Zöld-párbeszéd kérdőívet

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Magyarországra érkezik a latin filmsztár, nem akárhol látható

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás