Költségvetési csalás: Átveréssel nyerhettek tízmilliókat Cseh Katalinék





Újabb országból érkeztek dokumentumok a Cseh Katalinék ellen folyó nyomozáshoz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.07.
Módosítva: 2023.04.07.
Cseh Katalin nyomozás csalás

Megérkezett Lengyelországból a magyar hatóságokhoz az a jogsegély, amelyet még a Cseh Katalinék családi vállalkozásához köthető céghálózat ügyében kezdeményezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – tudta meg a Magyar Nemzet. Az adóhatóság lassan két éve folytat költségvetési csalás miatt eljárást, mert a szóban forgó cégcsoport tagjai gyanús körülmények között juthattak több milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez. Az ügyben 2022 őszén egy embert már meg is gyanúsított a nyomozóhatóság.
Megküldte a lengyel hatóság a magyar szerveknek azt a jogsegélyt, amit a Cseh Katalinék családi cégéhez köthető cégcsoport vonatkozásában kért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – értesült a Magyar Nemzet. A momentumos politikus, valamint családja cégügyeivel 2021 nyarán az Anonymus álarcos alak leleplező anyagai után kezdett foglalkozni a magyar sajtó, az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával nyomozást indított.

CSEH Katalin
Fotó: Koszticsák Szilárd

Gyanús körülmények között megszerzett uniós pénzek

A hivatalos és más nyilvános adatok alapján ugyanis arra lehetett következtetni, hogy a céghálózat tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot. A NAV szakemberei áttekintették a nagyjából fél tucat vállalkozásból álló hálózat elmúlt években benyújtott uniós pályázatait. A nyomozók megállapították, hogy a vállalkozások összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre.

Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is. A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek. Utóbbi elem meglehetősen lényeges, hiszen az adóhatóság nyomozói azt valószínűsítik, hogy a céghálózat tagjai tíz pályázaton legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. Ez azt jelentheti, hogy egy gépre, egy technológiai megoldásra többször is pénzt kérhettek. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az adóhatóságnál úgy vélik: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s több pályázat esetében is azonos számlákat tüntettek fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

Meglévő technológiát próbálhattak újnak beállítani

Ide kapcsolódik az is, amit a botrány kirobbanását követően a Bennfentes.net tárt fel, miszerint már meglévő technológiával pályázhattak Cseh Katalinék. A portál megvizsgálta a cégcsoportba tartozó svájci vállalatot, a HoloTech Switzerland AG-t, amelyről kiderült, már 2013-ban kifejlesztett egy hologramtechnológiát. A Bennfentes.net emlékeztetett arra is, hogy a Cseh Katalinékhoz köthető Pannónia Nyomda Kft. is hologramos technológiára pályázott, és nyert 68 millió forintot. Ráadásul a pályázati anyagban a Pannónia Nyomda Kft. azt állította, hogy ez egy teljesen új technológia, amely eddig nem létezett, holott ez a fentiek tükrében nyilvánvalóan nem igaz. Ez volt egyébként az a projekt, amelynél Cseh Katalinék arra hivatkoztak, hogy az szerintük a magyar olimpiai pályázat (amit később éppen a Momentum fúrt meg) sikerre vitelében is segítséget nyújthat. A pénzügyi nyomozók mindezek mellett a cégcsoporton belül körbeszámlázás nyomaira is bukkantak.

Már van gyanúsított a Cseh-botrányban

Mivel az ügyben egy cseh vállalat neve is előkerült, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz. A jogsegélyre adott választ tavaly júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak. Ahogy arról múlt évben már beszámolt a Magyar Nemzet, a cseh hatóságok válasza értesüléseink szerint a gyanút erősítheti.

A Magyar Nemzet azt is megírta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte Litvániát és Lengyelországot érintően is. Előbbit azért, mert a céghálózathoz sorolható Holotech Hungary Kft. részére értékesített gépek összeszerelésével megbízott litván állampolgár tanúkihallgatása szükségessé vált, aki információkkal szolgálhat a megbízásával, valamint a gépek összeszerelésével kapcsolatban. Az adóhatóság javasolta azt is, hogy Lengyelország esetében egyrészt a Pawama sp zoo lengyel illetékességű cég pénzforgalmi adatainak beszerzése miatt bocsássanak ki jogsegélyt, másrészt a fentebb már említett Pannónia Nyomda Kft. és az Unitech Kft.-vel végzett gazdasági események kapcsán keletkezett dokumentumok, e-mailek és könyvelési iratok beszerzését illetően szeretnék megkeresni a lengyel szerveket.

A Magyar Nemzet információi szerint a lengyel jogsegélyt a közelmúltban megküldték a magyar hatóságoknak, a dokumentumokat pedig nyilvánvalóan lefordítják, majd elemezni fogják az illetékesek. Fontos körülmény az is, amiről lapunk tavaly ősszel számolt be, hogy költségvetési csalás miatt már egy gyanúsítottat ki is hallgattak a Cseh-botránnyal összefüggésben. Úgy tudni, a gyanúsított a Cseh család cégéhez kapcsolható egyik vállalkozás tisztségviselője.





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás