„A kis tündérem harcolt az életéért, így életben maradt” – nehéz utat járt be az ötéves Szofi





A kislány halmozottan sérült, ugyanis alig 2 napja volt a világon, amikor agyvérzést kapott. Szülei most azért gyűjtenek, hogy áteshessen egy műtéten, ami esélyt ad neki arra, hogy megtanuljon járni.



Megosztás
Szerző: F.I.
Létrehozva: 2023.03.29.
beteg gyerek koraszülött agyvérzés gyűjtés

Az 5 éves Gondár Szófia bár koraszülött volt, a terhesség 27. hetében született meg, egy teljesen egészséges kisbabaként jött világra. Azonban csupán két nappal később a pici lány agyvérzést kapott. Szofika emiatt halmozottan sérült, ám sosem adta fel a harcot, hatalmas benne az élni akarás. Szülei ebben a pillanatban is egy varsói műtétre gyűjtenek, ami 20 millió forintba kerülne, viszont ez az egyetlen esély arra, hogy kislányuk megtanuljon járni. 

Szofika és édesanyja, Beatrix  Fotó: Metropol

Édesanyja, Beresnyák Beatrix a Borsnak mesélt arról, a mai napig milyen kihívásokkal kell szembenézniük nap mint nap. 

Szofit 2 naposan tüdővérzéssel és agyvérzéssel diagnosztizálták, állapota kritikus volt nem sok esélyt adtak a túlélésre. Szerencsére a kis tündérem harcolt az életéért, így életben maradt

 – kezdte Beatrix. Szofinak az agyvérzés után egy söntöt kellett beültetni, sajnos azonban pár nappal később súlyos agyvelőgyulladás lépett fel nála. 

„Egy enterococcus faecalis baktérium óriási pusztítást végzett az agyállományában, aminek következtében újra nagyon kritikus állapotba került, de hála az égnek, ebből is felépült” – folytatta az édesanya, hozzátéve: a baktérium miatt az elhalt agyszövet helyén óriási agyvízzel teli tályogok keletkeztek. Ezt sajnos igen nehéz volt kezelni, mivel 15 söntöt nem lehet beültetni minden ilyen tályogba, hogy elvezesse az agyvizet és ne legyen agynyomása. 

Szofikának a varsói műtét az egyetlen esélye arra, hogy járni tanuljon Fotó: Metropol

Volt olyan orvos, aki lemondott róla, aki azt mondta, nem lehet megmenteni. De volt egy, aki mindent megtett azért, mégha kockázatos is volt, hogy az agynyomást csökkentse és egyszer végre hazamehessünk

– árulta el.

Szofi az agynyomás miatt egyfolytában hányt, szinte lehetetlen volt táplálni. A kis harcos viszont türelemmel és alázattal viselte a hosszú hónapok megpróbáltatásait.

Végtelenül megviselt minket ez a bizonytalan időszak, minden pillanatban attól rettegtünk vajon túléli-e, sikerülni fog-e a műtét. Végül 11 hónap után mehettünk először haza. Addig intenzív osztályon voltam vele Budapesten és Debrecenben. Szofinak 13 agyműtét után lett egy azóta is működő söntje

 – részletezte az édesanya.

Szofi két szemműtéten is átesett

A kislánynak emellett két szemműtétje is volt, azonban a bal szemén levált a retina, így azt már az orvosok sem tudták megmenteni, emellett a jobb szemével is csupán fényt és árnyékot képes észlelni.

Amikor már azt hittük, hogy a nehezén túl vagyunk, west szindróma diagnózissal tértünk haza. Ez a legsúlyosabb epilepszia, ami mentális retardációval és folyamatos rohamokkal jár. Több száz rohamot csináltam vele végig, régen kétségbeesve, ma már elfogadva, ezzel együttélve, hogy a mindennapjaink része. Többször volt már, hogy az autóban menetközben vagy a piros lámpánál állva jött rá a roham, amikor azonnal görcsoldót kellett adnom neki. Borzasztó látni ezeket a rohamokat

– mesélte szomorúan.

A kislánynál 2 éve csípőficamot is diagnosztizáltak, ami miatt nem tud terpeszteni a lábával, az izmok pedig tovább rövidülnek. 

„Eddig ezt a műtétet halasztanunk kellett mert az elmúlt másfél évben napi szinten megszámlálhatatlan rohama volt. Szerencsére az egy évvel ezelőtti barcelonai izomlazítós műtéte óta a nagyon erős rángatózós rohamok teljesen megszűntek, pár enyhébb maradt meg. Így belevághatunk a műtétbe.”

Az 5 éves kislány a kezdetek óta harcol az életben maradásért Fotó: Metropol

Szofi szülei egy varsói klinikán kaptak konzultációs lehetőséget. Itt egyszerre építenék újra a két oldali csípőt egy speciális eljárás keretén belül. Ráadásul fekvőgipszet sem kéne viselnie a kislánynak, már a műtét másnapján elkezdhetnék a rehabilitációt a minél gyorsabb és hatékonyabb felépülés érdekében.

„Összesen 15 hetet kell Varsóban lennünk. Hazaérve itthon folytatjuk az ott megkezdett rehabilitációt. Szofika így esélyt kapna egy élhetőbb életre, fájdalmak nélkül és arra, hogy járni tanuljon!” – magyarázta. Noha elengedhetetlen lenne a csontok és izmok fejlődése érdekében, a csípőficam miatt 2 éve nem lehet állítani a kislányt. 

Szofi nagyon szereti a gyerekek és felnőttek társaságát egyaránt. Mindenkit elfogad, barátságosan, mosolyogva, félelem nélkül el van mindenkivel. Kitartó, türelmes és végtelenül erős kislány, aki nekem is minden nap erőt ad! A leküzdött akadályok helyére mindig újak jönnek, de nem adjuk fel soha sem! Nem hagyhatom cserben, hiszen egyetlen támasza vagyok

– jelentette ki az anyuka.

Ha Ön is szeretné Szofikát és a családot segíteni, ide kattintva talál részleteket ennek lehetőségéről!





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás