RETRO RÁDIÓ

Azt hitték, csak rosszul hall, most öntudatlanul fekszik a borsodi kisfiú





Nagyon szegény körülmények között él a Váradi család egy kis borsodi faluban, mégsem ez a legnagyobb problémájuk: otthon nevelik súlyosan beteg, tízéves gyermeküket. Rikárdóról kiskorában azt hitték, hogy csak rosszul hall, mára egyáltalán nem képes kommunikálni



Megosztás
Szerző: K.K.P.
Létrehozva: 2023.03.28.
beteg kisfiú szegény család borsod

Egy kis faluban, Járdánházán van az az aprócska ház, ahol egy három gyermekes család lakik mindössze egy szoba-konyhában. A család nagyon szerény körülmények között él, nincs fürdőszobájuk, lavórban fürdenek. Váradiéknak azonban ennél nagyobb gondjuk is akad: legidősebb gyermekük, Rikárdó egy nagyon súlyos és ritka betegségben szenved, ami hatással van az egész család életére. 

Rikárdó a nagyon beteg kisgyerek
Rikárdó kommunikálni sem tud Fotó: Metropol

Azt hitték, csak rosszul hall

– A fiunk hároméves koráig szépen fejlődött, de aztán egymás után derültek ki a problémák. Először azt tűnt fel, hogy Rikárdó egyáltalán nem beszél. Elvittük a fül-orr-gégészetre, ahol arra gyanakodtak, hogy csupán rosszul hall az egyik fülére. 

Aztán hamarosan kiderült, hogy fénylátó, majd rohamosan romlani kezdett az állapota.  Teljesen megvakult, és mára öntudatlan állapotba került.

Hétköznapi értelemben kommunikálni sem tudunk vele – mondta a Metropolnak Renáta, a most tízéves fiú édesanyja. Az asszony nem mehet dolgozni, hiszen a fekvőbeteg gyermeke állandó felügyeletet igényel. A szeretteit a családfő, Gábor próbálja eltartani, de gyakran ő is kénytelen szabadnapra menni.

– Rikárdó most elkaphatta az influenzavírust, mert fáj a torka. Az ő esetében ez már elegendő ahhoz, hogy kórházba kelljen vinni, hiszen ilyenkor csak infúziós kezeléssel tudnak rajta segíteni – magyarázta az édesapa.

A családnak is nagy kihívás 

Rikárdó állapota az egész család életét befolyásolja. A két kisebbik testvérének meg kellett tanulnia együtt élnie a beteg fiúval. 

– Rikárdó sajnos különösen érzékeny a zajokra, ezért mellette nem szabad hangoskodni. Közösségbe, így óvodába és iskolába nem járt. Még az is epilepsziás rohamot válthat ki nála, ha a nyáron nyitva hagyott ablakunk előtt elmegy egy kamion. A helyzetet nehezíti, hogy az otthonunk a főút mellett helyezkedik el – mesélte keserűen Renáta.

Rikárdó egész nap fekszik

Nem tud egyáltalán kommunikálni

Rikárdó nem beszél, és csak egy gyomorszondán keresztül tudják táplálni.

Nem sokat észlel a külvilágból és nem tudja magát kifejezni. Az édesanyjával a legszorosabb a kapcsolata, ő gyakran énekel neki. 

Meggyőződésünk, hogy ezt felfogja, hiszen olyankor elmosolyodik – szögezte le a családfő.

Rikárdó szülei tisztában vannak vele, hogy gyermekük gyógyíthatatlan, de a reményt sosem adják fel.

– Az orvosok megmondták, hogy egy ilyen betegség esetén a várható élettartam 11-13 év. Amikor ezt megtudtuk, arra gondoltunk, hogy képtelenek leszünk megbirkózni a megpróbáltatással, de a gyerekek kedvéért muszáj erősnek lennünk. Mi még mindig bízunk a csodában, hogy még időben fejlődik az orvostudomány – mesélte Renáta.

Rikárdónak speciális kezelésekre van szüksége, többek között gyógymasszázsra, ám a család az anyagi fedezetet képtelen előteremteni.





 





Ezeket olvastad már?
Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás